Τρεις υγιεινές συνταγές με βάση τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της άνοιξης


Σπίτι
26/03/2020
Οι υψηλής θρεπτικής αξίας τροφές που αξίζει να προσθέσεις στο καλάθι σου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι διατροφικές μας συνήθειες, είναι εκείνες που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής μας. Όταν ο οργανισμός μας δεν λαμβάνει την ενέργεια και τα συστατικά που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις, είναι λογικό να «παραπονιέται», να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και κακόκεφοι στο τέλος της ημέρας. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε μία «πολύχρωμη» διατροφή, περιλαμβάνοντας στα γεύματά μας φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το πλούσιο «καλάθι» της άνοιξης!

Τρεις ανοιξιάτικες συνταγές υψηλής θρεπτικής αξίας

1. Μαμαδίστικη και γρήγορη κολοκυθόπιτα

Για εμάς που τα παιδιά μας δυσανασχετούν με τα λαχανικά, μία πίτα είναι το καταλληλότερο πιάτο για να τα απολαύσουν. Και το σίγουρο είναι πως η κολοκυθόπιτα που ακολουθεί, αξίζει την προσοχή σου. Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

2 κολοκυθάκια τριμμένα

5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 γλυκοπατάτα τριμμένη

4 αβγά

1 κούπα αλεύρι

1 κούπα φέτα (προαιρετικά)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ τα τριμμένα κολοκυθάκια με την πατάτα, το μπέικον, τα αβγά, τη φέτα, το ελαιόλαδο, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 50’. Βγάζουμε το ταψί, περιμένουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε οικογενειακώς.

Τρεις υγιεινές συνταγές με βάση τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της άνοιξης

2. Λαχταριστά cupcakes βερίκοκο

Τι καλύτερο μπορείς να κάνεις από το να αρχίσεις τη μέρα σου με ένα θρεπτικό cupcake; Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ξετρελάνει τα παιδιά! Για να την πραγματοποιήσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

6 βερίκοκα (ή άλλο φρούτο εποχής)

1 κ.σ. μέλι

160 γρ. βούτυρο

1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

40 γρ. ζάχαρη καστανή

1 αβγό

200 γρ. γιαούρτι

120 γρ. αλεύρι

100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Αλάτι

Ξεκινάμε βάζοντας σε ένα τηγάνι μέλι, βούτυρο (40 γρ.), τζίντζερ. Μόλις το μείγμα βγάλει φυσαλίδες, ρίχνουμε τα βερίκοκα ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε το φρούτο να καραμελώσει και συνεχίζουμε με τη ζύμη. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο βούτυρο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αβγό, το γιαούρτι και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 °C. Βουτυρώνουμε τα φορμάκια, γεμίζουμε μέχρι τη μέση με το μείγμα και βουτάμε στο κάθε φορμάκι από ένα κομμάτι βερίκοκο. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και ένα από πάνω. Τοποθετούμε τα φορμάκια για μισή ώρα στο φούρνο και όταν τα βγάλουμε, περιμένουμε άλλο τόσο για να κρυώσουν.

Τρεις υγιεινές συνταγές με βάση τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της άνοιξης

3. Τραγανό σνίτσελ μελιτζάνας

Η μελιτζάνα είναι ένα επίσης «παρεξηγημένο» λαχανικό από τα παιδιά, το οποίο όμως είναι «πλούσιο» σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη C, μαγνήσιο και ασβέστιο. Μία συνταγή όπως αυτή που ακολουθεί όμως, είναι βέβαιο πως θα κάνει τα μικρά μας να αλλάξουν σύντομα γνώμη! Για να την πραγματοποιήσεις θα χρειαστείς τα εξής:

2 μελιτζάνες

1 κούπα φρυγανιά τριμμένη

1 κούπα αλεύρι

2 αβγά

Γάλα

Ρίγανη

Λάδι

Αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες μεσαίου πάχους και τις αλατίζουμε. Τις σκεπάζουμε με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και τις αφήνουμε στην άκρη για 40’. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, τα αβγά, το αλάτι και ανακατεύουμε γρήγορα. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τη ρίγανη, τη φρυγανιά και το αλεύρι. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταίνεται. Έχοντας και τα δύο μπολ μπροστά μας, πανάρουμε καλά τις φέτες της μελιτζάνας διαδοχικά, πρώτα στο μπολ με το αλεύρι, μετά σε εκείνο με το αβγό και τις ρίχνουμε δύο δύο στο τηγάνι, για 4’ λεπτά, ώσπου να τηγανιστούν καλά και οι δύο πλευρές.

Τρεις υγιεινές συνταγές με βάση τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της άνοιξης

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως εκτός από το βερίκοκο, τη μελιτζάνα και το κολοκύθι, το σκόρδο είναι ένας από τους «πρωταγωνιστές» της άνοιξης και ένας ισχυρός «σύμμαχος» της καρδιάς μας. Μη διστάσεις, λοιπόν, να ρίξεις μερικές σκελίδες στις συνταγές σου, ώστε να είσαι σίγουρη πως το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο γευστικό!