Τρεις νόστιμες συνταγές με βάση τα φρέσκα λαχανικά του Φεβρουαρίου


Σπίτι
30/01/2020
Οι καλύτερες επιλογές σύμφωνα με τη σοδειά του μήνα

Μία ιδιαίτερα δημοφιλής παροιμία λέει πως «κάθε πράγμα έρχεται στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» και η αλήθεια είναι πως πέρα από το ψάρι, ιδανικό θα ήταν να ίσχυε το ίδιο και για τα υπόλοιπα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Ο Φεβρουάριος, για παράδειγμα, είναι ένας μήνας γνωστός για τα εσπεριδοειδή και τα πράσινα λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο, το μαρούλι, το σπανάκι, το σέλινο και η αγκινάρα, ενώ την «τιμητική» τους έχουν τώρα και τα μανιτάρια.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει τρεις λαχταριστές συνταγές, βασισμένες στα λαχανικά που «κυριαρχούν» την εποχή που διανύουμε, και θα κάνουν τη διατροφή μας να συμβαδίσει με τη… σοδειά του μήνα.

Σούπα από μπρόκολο

Έχουμε δει μπρόκολο σε πίτσα, σε σουφλέ, ή σε σαλάτα, όμως η σούπα από μπρόκολο είναι μία λιγότερο γνωστή συνταγή και ίσως, η πλέον κατάλληλη για τα κρύα και βροχερά απογεύματα του Φεβρουαρίου. Για να την πραγματοποιήσουμε χρειάζεται να έχουμε τα εξής υλικά:

4 κ.σ. βούτυρο

750 γρ. φρέσκο μπρόκολο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

Κρουτόν

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι

Πιπέρι

Ξεκινάμε λιώνοντας το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπρόκολο, το κρεμμύδι, το καρότο, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και σοτάρουμε για έξι λεπτά. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι και ανακατεύοντας για ένα λεπτό, έως ότου αρχίσει το χρώμα του να ξανθίζει. Ρίχνουμε τον ζωμό του κοτόπουλου και αφήνουμε το μείγμα μας να σιγοβράσει για 15 λεπτά, μέχρι το μπρόκολο να μαλακώσει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και με τη βοήθεια ενός μπλέντερ, ανακατεύουμε τη σούπα μέχρι να γίνει πουρές και να αποκτήσει μία βελούδινη υφή. Ρίχνουμε λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι και γαρνίρουμε με κομμάτια κρουτόν.

Τρεις νόστιμες συνταγές με βάση τα φρέσκα λαχανικά του Φεβρουαρίου

Ριζότο με σέλινο

Το ριζότο με σέλινο αποτελεί ένα ακόμη εξαιρετικό πιάτο του μήνα που αξίζει να δοκιμάσουμε. Ιδού, τα υλικά που είναι απαραίτητα για την ετοιμασία του:

350 γρ. ρύζι

1 κρεμμύδι

1 κ.σ. βούτυρο

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

Ζωμός λαχανικών

6 φύλλα σέλινο

100 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί

25 γρ. καρύδια

Ξεκινάμε πλένοντας και ψιλοκόβοντας το σέλινο και τα κρεμμυδάκια. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, τσιγαρίζοντας τα κρεμμύδια και προσθέτοντας το σέλινο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, ρίχνοντας ταυτόχρονα το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό από λαχανικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν πλέον το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε λίγο αλάτι, το τυρί και αν έχει περισσέψει, λίγο σέλινο. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει με την κατσαρόλα καλυμμένη. Κατά το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με θρυμματισμένα καρύδια.

Κεφτεδάκια από σπανάκι

Η αλήθεια είναι πως τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, σπάνια ενθουσιάζονται όταν βλέπουν το πιάτο τους γεμάτο σπανακόρυζο. Παρόλα αυτά, η συνταγή για κεφτεδάκια που ακολουθεί, αποτελεί έναν δελεαστικό τρόπο να εντάξουμε το «πολύτιμο» αυτό λαχανικό στη διατροφή των παιδιών. Για τα «πράσινα» κεφτεδάκια, χρειάζονται τα εξής υλικά:

½ κιλό σπανάκι στραγγισμένο

5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Άνηθο ψιλοκομμένο

1 αυγό

Ψωμί μουλιασμένο σε κρασί (στραγγισμένο)

¼ φέτα τριμμένη

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Τοποθετούμε όλα τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω σε μία μεγάλη λεκάνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ζύμη. Ρίχνουμε αλεύρι στα χέρια μας και πλάθουμε τους κεφτέδες σε μεσαίο προς μικρό μέγεθος. Τους πατάμε ελαφρά ώστε να πλατύνουν. Τέλος, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Μπορείτε πάντα τα ψήσετε τα κεφτεδάκια και στον φούρνο, τοποθετώντας το ταψί για 20 λεπτά στους 180 °C (η θερμοκρασία είναι ενδεικτική και ίσως διαφοροποιείται ανάλογα με την οικιακή συσκευή).

Extra tip: Αν θέλουμε να δώσουμε μία γευστική «ανατροπή» στη συνταγή, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη φέτα τριμμένη.

Τρεις νόστιμες συνταγές με βάση τα φρέσκα λαχανικά του Φεβρουαρίου

Κλείνοντας, μην ξεχνάτε πως οι παραπάνω συνταγές έχουν σκοπό να σας εμπνεύσουν να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας, δημιουργώντας γεύματα υψηλής θρεπτικής αξίας. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες ή τη λίστα των υλικών. Μπορείτε πάντα να κάνετε τις δικές σας μετατροπές, σύμφωνα με τις γεύσεις που αγαπάτε και φυσικά, τα λαχανικά του μήνα!