Το μενού της 25ης Μαρτίου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι


Σπίτι
28/02/2020
Από τον μπακαλιάρο στην εναλλακτική σκορδαλιά

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου οι Έλληνες γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Φέτος, η 25η Μαρτίου «πέφτει» Τετάρτη. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μη μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε ένα τριήμερο σε κάποιον όμορφο ελληνικό προορισμό, όμως σίγουρα μπορούμε να απολαύσουμε και να τιμήσουμε την ξεχωριστή αυτή ημέρα, ακολουθώντας τις παραδόσεις της -και δη τις γευστικές.

Μια υπέροχη και οικονομική επιλογή για να γιορτάσεις οικογενειακώς την 25η Μαρτίου, αποφεύγοντας την κοσμοσυρροή στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, είναι το να οργανώσεις μια οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση στο σπίτι.

Ναι, το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου και το πλύσιμο των πιάτων αρκούν για να σε προβληματίσουν και να σε κάνουν να σκεφτείς να πεις «όχι» σε μια συγκέντρωση στο σπίτι. Όσο απαιτητικό και αν είναι το μενού της 25ης Μαρτίου όμως, είναι ταυτόχρονα απίστευτα απολαυστικό. Με τις τρεις συνταγές που ακολουθούν και ένα υγρό πιάτων όπως το Fairy Platinum, θα μπορέσεις σίγουρα να ικανοποιήσεις τους μεγάλους αλλά και τους μικρούς σου καλεσμένους, δίχως να ταλαιπωρηθείς, ολοκληρώνοντας κάθε βήμα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερη προσπάθεια.

Ιδού, τρία πιάτα που αξίζουν την προσοχή σου.

Μπακαλιάρος πανέ στο φούρνο

Ο μπακαλιάρος είναι το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Το «γιατί» έχει σίγουρα ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για μια παράδοση που έχει τις ρίζες της πίσω στον 15ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της Τεσσαρακοστής, η νηστεία καταλύεται τρεις φορές, ώστε να έχουν μια ευκαιρία οι πιστοί να «ενδυναμώσουν». Η 25η Μαρτίου, λοιπόν, αποτελεί μια τέτοια εξαίρεση, αφού ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής. Εκείνη την ημέρα, οι πιστοί μπορούν να καταναλώνουν λάδι, κρασί και ψάρι (όπως τον μπακαλιάρο). Το συγκεκριμένο ψάρι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Επειδή οι μη νησιωτικές περιοχές δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, στράφηκαν στην παστή του εκδοχή.

Μια υπέροχη και εύκολη συνταγή με μπακαλιάρο για το μενού της 25ης Μαρτίου, λοιπόν, που θα «τιμήσουν» μικροί και μεγάλοι, είναι ο μπακαλιάρος πανέ στο φούρνο.

Για να ετοιμάσεις τη συνταγή, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου

2 αυγά χτυπημένα

Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Φρυγανιά τριμμένη

Δεντρολίβανο

1 κ.σ. σκόνη μουστάρδα

Ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Χυμό λεμονιού

Θα ξεκινήσεις την ετοιμασία της συνταγής, ξαλμυρίζοντας τον μπακαλιάρο. Αφού τον πλύνεις και τον αφήσεις να στραγγίσει, θα τοποθετήσεις σε τρία πιατάκια το αυγό, το αλεύρι και τη φρυγανιά με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια, θα προθερμάνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς σε γκριλ και αέρα. Αφού απλώσεις στα φιλέτα το αλεύρι, το αυγό και τη φρυγανιά, θα τα τοποθετήσεις σε ένα αντικολλητικό ταψί, θα τους ρίξεις λίγο ελαιόλαδο και θα τα βάλεις στο φούρνο για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, θα περιχύσεις το χυμό λεμονιού και θα τα σερβίρεις.

Το μενού της 25ης Μαρτίου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Πολύχρωμη σαλάτα με παντζάρια, μήλο και γιαούρτι

Τα παντζάρια συνήθως δεν απουσιάζουν από το ελληνικό τραπέζι την 25η Μαρτίου. Ωστόσο, αν εκτός από τους μεγάλους θέλεις να τα «τιμήσουν» και τα παιδιά, τότε καλό είναι να εντάξεις στο μενού της ημέρας την παρακάτω πολύχρωμη σαλάτα με παντζάρια και γιαούρτι.

Για να ετοιμάσεις τη συνταγή, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

470 γρ. παντζάρια βρασμένα

Μισό πράσινο μήλο

2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί

3 κ.σ. ελαιόλαδο

5 φύλλα δυόσμου

1 σκ. σκόρδο λιωμένη

2 κ.σ. γιαούρτι πλήρες

50 γρ. καρύδια θρυμματισμένα

50 γρ. χαρουποπαξίμαδο

Μερικά καρύδια

Αλάτι

Πιπέρι

Η προετοιμασία της συνταγής δεν είναι δύσκολη. Το πρώτο βήμα είναι να πλύνεις το μήλο και να το κόψεις σε μικρά κομμάτια με τη φλούδα, τα οποία στη συνέχεια θα βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ. Αμέσως μετά, θα κόψεις τα παντζάρια σε χοντρά κομμάτια και θα τα μεταφέρεις στο μπολ με το μήλο.

Σε ένα άλλο μπολ, θα βάλεις το λάδι, το ξύδι, το γιαούρτι, τον δυόσμο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και θα τα ανακατέψεις καλά για να δημιουργηθεί μία σάλτσα (για όσους νηστεύουν, κράτα και μια ποσότητα από τα παραπάνω υλικά εκτός του γιαουρτιού!).  Έπειτα θα προσθέσεις στο μπολ με το μήλο και τα παντζάρια τα καρύδια και τα χαρουποπαξίμαδα, θα ανακατέψεις καλά, θα προσθέσεις τη σάλτσα και θα σερβίρεις τη σαλάτα σε μπολάκια! Μπορείς μάλιστα να προσθέσεις σε αυτά μερικά καρύδια.

Το μενού της 25ης Μαρτίου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Καλή επιτυχία!