Εξοικονομώ χρόνο και ενέργεια στην καθαριότητα του σπιτιού!


Σπίτι
1/09/2021

Μπορεί η καθαριότητα του σπιτιού να είναι μία διαδικασία που πολλές φορές σε κουράζει, όμως γνωρίζεις καλά πως είναι απαραίτητο να αφιερώνεις μερικές ώρες κάθε εβδομάδα για να καθαρίζεις τους χώρους σου, ώστε να απολαμβάνεις ένα καθαρό, υγιές και τακτοποιημένο περιβάλλον. Διότι ο προσωπικός σου χώρος είναι για εσένα ένα «καταφύγιο», στο οποίο θέλεις να μπορείς να ξεκουράζεσαι και να χαλαρώνεις έπειτα από μία απαιτητική ημέρα, ένα μέρος που διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα της ζωής σου.

Παρόλα αυτά, μήπως ξοδεύεις περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται για την καθαριότητα του σπιτιού σου; Άραγε υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσεις την «ιεροτελεστία» καθαριότητας που ακολουθείς, ώστε να εξοικονομείς χρόνο και ενέργεια για εσένα και τους αγαπημένους σου, χωρίς όμως να κάνεις «εκπτώσεις» στον «πράσινο» τρόπο ζωής που ακολουθείς;

Στη λίστα που ακολουθεί, θα βρεις τις απαντήσεις που αναζητάς, μέσα από συμβουλές που σκοπό έχουν να σε βοηθήσουν να αναβαθμίσεις την καθαριότητα του σπιτιού σου, κάνοντάς τη λιγότερο χρονοβόρα και περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Δημιουργώντας το κατάλληλο πλάνο καθαριότητας

Το «μυστικό» για να ολοκληρώνεις την καθαριότητα του σπιτιού σου σε λιγότερο χρόνο, είναι να έχεις πρόγραμμα. Δημιουργώντας ένα πλάνο καθαρισμού, το οποίο θα σου υποδεικνύει από ποιο δωμάτιο θα ξεκινήσεις, πώς θα κατευθυνθείς ή ποιες δουλειές μπορούν να γίνουν συνδυαστικά (για παράδειγμα, η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων με το πλύσιμο των λευκών ειδών), θα καταφέρεις να παραμείνεις συγκεντρωμένη στη διαδικασία και να μην περιφέρεσαι άσκοπα στο σπίτι, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο να προγραμματίσεις τον καθαρισμό ανά δωμάτιο, αλλά σύμφωνα με τις δουλειές που χρειάζεται να κάνεις. Δηλαδή, μπορείς να ξεκινήσεις με το ξεσκόνισμα όλων των χώρων, να συνεχίσεις με το σκούπισμα και αμέσως μετά, να ασχοληθείς με το σφουγγάρισμα και στο τέλος, να περάσεις σε πιο συγκεκριμένες εργασίες καθαριότητας, όπως το πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων.

Απελευθερώνοντας χώρο και οργανώνοντας την ακαταστασία των δωματίων

Όταν θα έχεις προσχεδιάσει το πλάνο καθαρισμού και πριν προχωρήσεις στην πραγματοποίησή του, καλό είναι να τοποθετήσεις κάθε αντικείμενο στη θέση ή το δωμάτιο που πρέπει να βρίσκεται και να συγκεντρώσεις σε ένα σημείο τα πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή τα οποία θέλεις να δωρίσεις ή να πετάξεις. Να είσαι σίγουρη πως οργανώνοντας την ακαταστασία στο σπίτι σου και απελευθερώνοντας χώρο, θα είσαι πιο ευέλικτη κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και θα ξεμπερδέψεις πολύ πιο γρήγορα. Έπειτα, θα προχωρήσεις με το καθάρισμα, ακολουθώντας μία συγκεκριμένη φορά για την κάθε διαδικασία. Για παράδειγμα, ξεκινώντας με το ξεσκόνισμα, δεν θα πηγαίνεις από το ένα σημείο του δωματίου στο άλλο, αλλά θα ξεκινήσεις από τη δεξιά πλευρά πηγαίνοντας προς την αριστερή ή από το πάνω μέρος, δηλαδή από τα φωτιστικά, πηγαίνοντας προς τα κάτω.

Περιορίζοντας την ενέργεια που σπαταλάς όσο καθαρίζεις

Το πλυντήριο ρούχων, το πλυντήριο πιάτων, η ηλεκτρική σκούπα, είναι οι βασικές ηλεκτρικές συσκευές που σε βοηθούν να ξεμπερδεύεις εύκολα και γρήγορα με την καθαριότητα του σπιτιού σου. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να μειώσεις την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεις κάνοντας γενική καθαριότητα στο σπίτι σου, μπορείς να περιορίσεις τη χρήση τους, μαθαίνοντας να τις χρησιμοποιείς πιο ευσυνείδητα. Για παράδειγμα, μπορείς να μειώσεις τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων, να επιλέξεις ένα γρήγορο πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων και να μην αφήνεις την ηλεκτρική σκούπα σε λειτουργία, ενώ δεν σκουπίζεις. Αυτές οι απλές πράξεις στο σπίτι, μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αφού θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, ενώ την ίδια ώρα θα σου δώσουν την ευκαιρία να κάνεις περισσότερη οικονομία στο σπίτι.

Πιάτα στο πλυντήριο

Αντικαθιστώντας το χαρτί κουζίνας με οικολογικές εναλλακτικές

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το χαρτί κουζίνας είναι ο απόλυτος «σύμμαχός» σου στον καθαρισμό του σπιτιού και η εύκολη και γρήγορη λύση στην οποία στρέφεσαι, κάθε φορά που θέλεις να στεγνώσεις μια επιφάνεια. Ωστόσο, πρόκειται για ένα είδος χαρτιού που δεν ανακυκλώνεται, οπότε τι θα έλεγες να το αντικαθιστούσες με μία οικολογική εναλλακτική πολλών χρήσεων; Ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος από κάποιο μπλουζάκι που δεν φοράς πια, είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του χαρτιού κουζίνας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα φύλλα εφημερίδας, τα οποία καθαρίζουν άψογα τα τζάμια, τους καθρέφτες, τις οθόνες και τις κεραμικές εστίες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά ακόμη αντικείμενα, όπως παλιές κάλτσες ή οδοντόβουρτσες, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για τον καθαρισμό του σπιτιού σου, αντί να καταλήξουν στον κάδο απορριμμάτων.

Τρίψιμο δαπέδου με οδοντόβουρτσα

Τέλος, να θυμάσαι πως για να απολαμβάνεις ένα καθαρό και ευάερο περιβάλλον, είναι σημαντικό να αερίζεις τακτικά τον χώρο σου. Παρόλα αυτά, πριν βιαστείς να επενδύσεις σε κάποιο αρωματικό χώρου, προτίμησε να φιλοξενήσεις μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στο σαλόνι σου, τα οποία θα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα με φυσικό τρόπο και θα ομορφαίνουν το σπίτι σου ή εναλλακτικά, δημιούργησε ένα χειροποίητο αρωματικό, χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σου.