Πώς να εντάξετε τις δουλειές του σπιτιού στην καθημερινότητα των παιδιών σας


Σπίτι
4/10/2018
Δείτε πώς θα πείσετε τα παιδιά σας να βοηθούν με χαρά στις δουλειές του σπιτιού, χωρίς να χρειαστεί να γκρινιάζετε!

Αναθέτοντας συγκεκριμένες δουλειές του σπιτιού στους μικρούς σας μπόμπιρες, δεν εξοικονομείτε απλώς χρόνο από το καθημερινό βαρύ σας πρόγραμμα, αλλά τους μαθαίνετε να λειτουργούν υπεύθυνα και βοηθάτε στην ανάπτυξή τους. Διαβάστε τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε για εσάς και βρείτε ιδέες για το πώς να εντάξετε τις δουλειές που πρέπει να κάνουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα, μετατρέποντας την αγγαρεία σε παιχνίδι.

Βήμα 1. Ξεκινήστε από νωρίς, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι δουλειές που τους αναθέτετε είναι κατάλληλες για την ηλικία τους

Στην προσχολική ηλικία, τα παιδιά έχουν συχνά περισσότερες ικανότητες απ’ ό,τι πιστεύουμε (αν μπορούν να βρουν την αγαπημένη σας εφαρμογή στο iPad, σίγουρα μπορούν να ποτίσουν μία γλάστρα!). Τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν ξεχωρίζοντας τα ζευγάρια από τις κάλτσες ή βοηθώντας στο μάζεμα των φύλλων από το μπαλκόνι ή τον κήπο. Αν πιστεύετε ότι δεν θα τα καταφέρουν, ξεκινήστε από ακόμα πιο απλά πράγματα. Για παράδειγμα, αφήστε τα να κρατούν το ξεσκονόπανο όσο εσείς ξεσκονίζετε. Μόλις, όμως, το μικρό σας φτάσει στην ηλικία του «μόνος μου»/«μόνη μου», εκμεταλλευτείτε το παίζοντας το χαρτί του «μεγάλου παιδιού». Μπορείτε απλά να του πείτε: «Πλέον είσαι 4 χρονών, είσαι δυνατός(-ή) και έξυπνος(-η). Πάω στοίχημα ότι μπορείς να βάζεις στη θέση τους τα πλυμένα πλαστικά ποτήρια κάθε μέρα!»

Όσο αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους, θα μπορούν να βοηθήσουν σε ένα σωρό δουλειές του σπιτιού. Το μυστικό είναι να το κάνετε να μοιάζει με παιχνίδι. Για παράδειγμα, μετατρέψτε το δίπλωμα των πλυμένων ρούχων σε πάρτι με χορό και μουσική ή προτρέψτε τα να ταΐσουν το κατοικίδιό τους παριστάνοντας ότι είναι ρομπότ. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στο σκούπισμα —θα ξετρελαθούν να τριγυρίζουν σε όλο το σπίτι με τη σκούπα Swiffer στο χέρι, η οποία είναι ελαφριά, εύκολη και διασκεδαστική στη χρήση.

Βήμα 2. Φερθείτε έξυπνα

Αφήστε τα να διαλέξουν τις δουλειές που θα κάνουν

Αν πιστεύετε ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα, ζητήστε τους να επιλέξουν ποιες δουλειές θέλουν να κάνουν κάθε εβδομάδα. Εσείς απλώς φτιάξτε μια λίστα με όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν και βοηθήστε τα να επιλέξουν το μερίδιο που τους αναλογεί. 

Να είστε σαφείς και συγκεκριμένες

Η φράση «καθάρισε το δωμάτιό σου» είναι πολύ αόριστη και γενική για τα μικρότερα παιδιά, οπότε φροντίστε πάντα να είστε όσο πιο συγκεκριμένες γίνεται. Για παράδειγμα, πείτε τους ότι πρέπει να βάλουν τα ρούχα τους στην ντουλάπα και τα παιχνίδια τους στο κουτί.

Αφήστε το κήρυγμα κατά μέρος

Για ορισμένες δουλειές, όπως το ξεχώρισμα στις κάλτσες ή το δίπλωμα της μπουγάδας, δείξτε στο παιδί σας πώς να κάνει αυτό που του ζητάτε βήμα-βήμα. Αφού πάρουν το κολάι, αφήστε τα να το κάνουν μόνα τους.

Βήμα 3. Μην παραλείπετε την επιβράβευση

Μην είστε συγκρατημένες

Φροντίστε να μην είστε φειδωλές με τους επαίνους και τις επιδοκιμασίες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα του δώσετε την ώθηση να συνεχίσει. Κάθε φορά που καταφέρνουν να φέρουν σε πέρας τη δουλειά που τους έχετε ζητήσει, κάντε μαζί κάτι διασκεδαστικό: πηγαίνετε μια βόλτα με τα ποδήλατα ή δείτε μια ταινία.

Βρείτε την κατάλληλη επιβράβευση

Για τα μικρότερα παιδιά, τα αυτοκόλλητα κάνουν θαύματα. Φτιάξτε έναν πίνακα με τις δουλειές του σπιτιού, βάλτε τον σε ένα εμφανές σημείο και αφήστε τα να διαλέξουν το αυτοκόλλητο που θα κολλήσετε στον πίνακα κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια δουλειά. Μπορείτε ακόμη και να οργανώσετε έναν μικρό οικογενειακό διαγωνισμό: ένα αυτοκόλλητο για κάθε δουλειά που τελειώνει, δύο αυτοκόλλητα για κάθε δουλειά που τελειώνει γρήγορα ή με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να τα επιβραβεύσετε με την αγαπημένη τους λιχουδιά ή δραστηριότητα, όπως μια βόλτα στο πάρκο, αφού τελειώσουν όλες τις δουλειές τους.

Βήμα 4. Δώστε τους χώρο και χρόνο

Ξεχάστε την εμμονή σας με την τελειότητα. Είναι καλύτερο να υιοθετήσετε μια πιο χαλαρή προσέγγιση όσον αφορά τις επιδόσεις τους στις δουλειές του σπιτιού, αν θέλετε πράγματι να τις κάνουν με προθυμία. Επιπλέον, μην παρεμβαίνετε σε αυτά που κάνουν γιατί με αυτόν τον τρόπο όλη η προσπάθεια χάνει πλέον το νόημά της. Αν χρειάζονται λίγη παραπάνω ώθηση, δοκιμάστε την αλάνθαστη τακτική του «όταν/τότε». Πείτε, για παράδειγμα: «Όταν πλύνεις το φλιτζάνι σου, τότε μπορείς να πας να παίξεις».