Πώς να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας να συνηθίσει τα σιδεράκια


Οικογένεια
6/09/2019
Τα σιδεράκια μπορούν να κάνουν θαύματα στα δόντια, αλλά απαιτούν σχολαστική στοματική υγιεινή. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν.

Παράλληλα με τα αισθητικά οφέλη τους, τα σιδεράκια μπορούν να θέσουν και κάποιες προκλήσεις, ειδικά όταν πρόκειται για εφήβους. Συγκεντρώσαμε κορυφαίες συμβουλές τόσο από μητέρες όσο και από ειδικούς οδοντικής υγείας ώστε τα παιδιά να είναι ευχαριστημένα αλλά και τα δόντια τους να παραμένουν υγιή. 

Φροντίστε ώστε το παιδί σας να συμμετέχει στις αποφάσεις

Τα σιδεράκια προορίζονται για διάφορους σκοπούς: για την ενδυνάμωση των δοντιών, για την ευθυγράμμιση των στραβών δοντιών, για τη μείωση της πιθανότητας βλάβης και για αισθητικούς λόγους. Είναι πολύ συνηθισμένα, επομένως τα παιδιά δεν θα πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί και υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσουν να τα αποφύγουν εντελώς. «Η κόρη μου, η Αιμιλία, ήταν 13 ετών όταν ο οδοντίατρος μάς πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε σιδεράκια και η αλήθεια είναι ότι δεν της άρεσε καθόλου η ιδέα», μας λέει η Άννα, 39 ετών. «Παρόλα αυτά, ο οδοντίατρος ήταν πολύ καλός και της μίλησε σαν να απευθυνόταν σε ενήλικη. Το παρουσίασε σαν την πιο προφανή, ώριμη επιλογή». Η προσαρμογή του παιδιού θα γίνει πολύ πιο ομαλή αν αφήνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε κάθε απόφαση όσον αφορά τα σιδεράκια του, από το πότε θα γίνει η τοποθέτηση έως το τι χρώμα θα έχουν οι προσδέσεις.

Δείξτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Όταν το παιδί σας ήταν πιο μικρό, είναι πιθανό να επιβλέπατε το βούρτσισμα των δοντιών του. Τώρα λοιπόν μπορεί να χρειαστεί να ξαναρχίσετε αυτή τη συνήθεια, καθώς τα σιδεράκια τοποθετούνται συνήθως στην αρχή της εφηβείας και προϋποθέτουν επιπλέον φροντίδα όσον αφορά την υγιεινή των δοντιών. «Ο οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός θα σας εξηγήσει πόσο σημαντική είναι η υγιεινή των δοντιών όταν τοποθετούνται σιδεράκια, καθώς οι τροφές εγκλωβίζονται πιο εύκολα ανάμεσα στα δόντια», δηλώνει η Άννα. Υπάρχει περίπτωση όμως το παιδί να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να πηγαίνει μόνο του στον γιατρό, οπότε να είναι το μόνο που ακούει τις σημαντικές συμβουλές και παροτρύνσεις του γιατρού (και στη συνέχεια να τις ξεχνάει). Μπορείτε να φροντίσετε να είστε παρόντες στο τέλος κάθε επίσκεψης ώστε να ακούτε αυτά που έχει να σας πει ο οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός.

Κάποιες από τις συμβουλές για τη φροντίδα των δοντιών θα αφορούν συγκεκριμένα το παιδί σας, ωστόσο το σωστό βούρτσισμα είναι ουσιαστικής σημασίας σε κάθε περίπτωση. Εκτός από το να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες, όπως να βουρτσίζει τα δόντια του για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με κυκλικές κινήσεις κατά μήκος της εσωτερικής και εξωτερικής γραμμής των ούλων, φροντίζοντας ώστε να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια, βεβαιωθείτε επίσης ότι δίνει έμφαση στα σημεία όπου είναι τοποθετημένα τα σιδεράκια, αλλά και κάτω από τα σύρματα και τις προσδέσεις. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B με ενσωματωμένο χρονόμετρο θα βοηθήσει το παιδί να βεβαιώνεται ότι το βούρτσισμα διαρκεί όσο πρέπει και ότι απομακρύνονται όλα τα υπολείμματα τροφών από τα δύσκολα σημεία. Η χρήση οδοντικού νήματος είναι εξίσου σημαντική, επομένως ζητήστε από τον οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό να εξηγήσει στο παιδί πώς να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά στα σιδεράκια και γύρω από τα σύρματα και τις προσδέσεις. Συνιστάται επίσης η χρήση στοματικού διαλύματος.

Ενημερωθείτε για τις επικίνδυνες τροφές

Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται με τα σιδεράκια. Η Aλίκη, 47 ετών, μητέρα του Γιάννη, είχε μια αρνητική εμπειρία με τις τροφές όταν ο γιος της έβαλε σιδεράκια στην ηλικία των 15 ετών. «Τα σιδεράκια του Γιάννη έσπασαν από τη μία πλευρά, ενώ έτρωγε καραμέλα. Δυστυχώς δεν είχα προσέξει ότι ήταν στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές!»

Η μάσηση σκληρών αντικειμένων, όπως μολυβιών, μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στα σιδεράκια και τα σύρματα, γι’ αυτό πρέπει να το υπενθυμίζετε στο παιδί όταν το κάνει ασυναίσθητα. Οι κολλώδεις και σκληρές τροφές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά, ενώ η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πολλή ζάχαρη – π.χ. γλυκά και αναψυκτικά – αυξάνει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών και εμφάνισης τερηδόνας. Συμβουλέψτε το παιδί σας να κόψει τις κολλώδεις και σκληρές τροφές όπως:

• Τσίχλες (είτε απλές είτε χωρίς ζάχαρη)

• Σοκολάτες με γέμιση καραμέλα

• Όλα τα ζαχαρωτά και καραμελάκια, όπως καραμέλες, στικ γλυκόριζας και ζελεδάκια.

• Ξηρούς καρπούς, μαρμελάδες και κολλώδες φυστικοβούτυρο που περιέχει χοντροκομμένα κομμάτια

• Αρτοσκευάσματα με σκληρή κόρα ή tacos

• Μήλα και καρότα – εκτός εάν τα κόβετε σε πολύ λεπτά κομμάτια

• Πατατάκια, γαριδάκια και ξεροψημένη ζύμη πίτσας

• Παγάκια

• Ολόκληρο καλαμπόκι (από το κοτσάνι)

Βοηθήστε το παιδί να νιώθει άνετα και ευχάριστα

Θα ήταν καλό να έχετε πάντα στο σπίτι τα κατάλληλα παυσίπονα για το παιδί σας, για τις περιπτώσεις που πονάει μετά από αλλαγή ή ρύθμιση των συρμάτων, καθώς και ορθοδοντικό κερί το οποίο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου από αιχμηρά σύρματα που εφάπτονται στα ούλα. Φροντίστε να συζητάτε με το παιδί για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να του δημιουργηθούν σε συναισθηματικό επίπεδο. «Η Αιμιλία είχε άγχος για το πώς θα μιλάει στην τάξη, οπότε ζητήσαμε τη συμβουλή του οδοντιάτρου. Της είπε να ηχογραφεί τη φωνή της και να κάνει ασκήσεις ομιλίας μέχρι να μείνει ικανοποιημένη με το πώς ακούγεται η φωνή της. Αυτό τη βοήθησε πάρα πολύ», λέει η Άννα.