Μάθε τι προκαλεί την ακανόνιστη περίοδο


Ευ Ζην
14/11/2019
Έχεις άτακτο κύκλο περιόδου; Μην ανησυχείς! Διάβασε παρακάτω όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την ακανόνιστη περίοδο!

Τι προκαλεί την ακανόνιστη περίοδο;

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είναι ενοχλητική! Αν όμως καταλάβεις τι προκαλεί την ακανόνιστη περίοδο, θα σε βοηθήσει να ξέρεις πότε είναι εντελώς φυσιολογική (όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές!) και πότε θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Τι είναι η ακανόνιστη περίοδος;

Προτού δούμε τις αιτίες της, ας μιλήσουμε για το τι είναι η ακανόνιστη περίοδος. Ένας τυπικός κύκλος περιόδου διαρκεί 28 μέρες. Οποιαδήποτε διάρκεια όμως από 21 μέχρι 35 μέρες είναι συνήθως φυσιολογική. (Ο ακριβής κύκλος περιόδου ποικίλλει από κορίτσι σε κορίτσι και από μήνα σε μήνα.)

Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια με τακτικό κύκλο έχουν περίοδο μία φορά το μήνα. Αν δεν σου έρθει περίοδος για 1-2 μήνες ή αν σου έρθει νωρίτερα από όσο περιμένεις, τότε έχεις ακανόνιστη περίοδο.

Τι προκαλεί την ακανόνιστη περίοδο;

Η αιτία της ακανόνιστης περιόδου είναι πάντα η απορρύθμιση των ορμονών σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια μικρή απορρύθμιση και οι περισσότεροι δεν είναι σοβαροί. Εδώ θα βρεις μερικούς από τους πιο συνηθισμένους:  

  1. Μόλις σου ήρθε περίοδος για πρώτη φορά

    Αν σου ήρθε περίοδος πρόσφατα, αυτός είναι ένας βασικός λόγος της ακανόνιστης περιόδου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στις νέες ορμόνες που το πλημμυρίζουν στη διάρκεια της εφηβείας και που προκαλούν την περίοδό σου. Με τον καιρό όμως όλα ρυθμίζονται. Μόλις το σώμα σου συνηθίσει όλο αυτό το θέμα της περιόδου (συνήθως μετά από ένα χρόνο), θα παρατηρήσεις ότι ο κύκλος σου θα γίνει πιο τακτικός.

     

  2. Ωορρηξία

    Ένας άλλος λόγος για την ακανόνιστη αιμορραγία είναι η ωορρηξία, δηλαδή η απελευθέρωση ενός ωαρίου από τις ωοθήκες σου που συμβαίνει στο μέσο του κύκλου. Η ροή των ορμονών που δίνει σήμα στο σώμα σου να απελευθερώσει ένα ωάριο από μία από τις ωοθήκες σου μπορεί να είναι η αιτία για τις κηλίδες αίματος, δηλ. το ροζ ή καφετί αίμα που μπορεί να δεις στο χαρτί υγείας όταν σκουπιστείς. Οι κηλίδες αίματος λόγω ωορρηξίας εμφανίζονται ακριβώς στη μέση του κύκλου σου και πιο συγκεκριμένα 14 μέρες πριν την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου σου. Έχουν τόση ποσότητα ώστε να αφήσουν λεκέ σε ένα ανοιχτόχρωμο εσώρουχο, όχι όμως αρκετή, για να φορέσεις σερβιέτα ή ταμπόν. Και συνήθως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς. Συμβουλέψου τον γιατρό σου, μόνο αν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά ή χωρίς να το περιμένεις.

    Αν έχεις κηλίδες αίματος, φόρεσε ένα σερβιετάκι, όπως τα Always Dailies, για προστασία. Τα σερβιετάκια Always Dailies είναι πολύ λεπτά και εύκαμπτα, τόσο που σχεδόν ξεχνάς ότι τα φοράς! Επίσης, είναι τυλιγμένα το καθένα σε ατομική συσκευασία, για να είναι εύκολο να τα πάρεις μαζί σου στην τσάντα ή την τσέπη σου σε περίπτωση που τα χρειαστείς. 

     

  3. Έχεις άγχος

    Το άγχος μπορεί αλλάξει την ορμονική ισορροπία στο σώμα σου, κι αυτό μπορεί να είναι μια αιτία για την ακανόνιστη περίοδο. Αν υποψιάζεσαι ότι απορρυθμίζει την περίοδό σου, δοκίμασε μερικές χαλαρωτικές τεχνικές (όπως να εστιάσεις στην αναπνοή σου) ή εξάλειψε τις αιτίες του άγχους από τη ζωή σου. 

     

  4. Ακραίες αλλαγές σωματικού βάρους

    Σε μερικά κορίτσια η περίοδος σταματά λόγω ακραίας απώλειας ή πρόσληψης βάρους, γι’ αυτό και οι αλλαγές βάρους σίγουρα είναι μία από τις αιτίες της ακανόνιστης περιόδου. Μια ορισμένη ποσότητα σωματικού λίπους είναι υγιής ή ακόμα και κρίσιμη, για να έχεις μια φυσιολογική ορμονική λειτουργία. Αν υποψιάζεσαι ότι μια ακραία δίαιτα είναι η αιτία για την ακανόνιστη περίοδό σου, συμβουλέψου τον γιατρό σου για βοήθεια. Μείνε υγιής και αγάπησε τον εαυτό σου όπως είναι!

     

  5. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

    Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος ορμονικής ανισορροπίας που μπορεί να είναι και αιτία ακανόνιστης περιόδου είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζονται κύστες (ακανόνιστοι όγκοι) στις ωοθήκες, οι οποίες διαταράσσουν την ωορρηξία, με αποτέλεσμα να έχεις ακανόνιστη περίοδο ή να μην έχεις καθόλου. Το ΣΠΩ είναι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να διαγνωστεί από γιατρό. Μαζί με τον γιατρό σου, θα μπορείς να διαχειριστείς κανονικά τα συμπτώματα του ΣΠΩ με φάρμακα.

     

  6. Ασκείσαι υπερβολικά

    Αν και η άσκηση σίγουρα κάνει καλό στην υγεία σου – οπότε συνέχισέ την! - αν είναι πολύ έντονη, επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών σου και μπορεί να είναι αιτία της ακανόνιστης περιόδου.

     

  7. Παίρνεις φάρμακα

    Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών σου και μπορεί να είναι μία από τις αιτίες. Συζήτησε με τους γονείς ή τον γιατρό σου για να μάθεις ποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη περίοδο.

 

Τώρα που καταλαβαίνεις καλύτερα τι την προκαλεί, ελπίζουμε ότι θα είσαι πιο ήρεμη. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το σώμα σου θα επιστρέψει στο πρόγραμμά του μετά από λίγο καιρό, με λίγη βοήθεια και υπομονή από σένα. 

Ανεξάρτητα από την αιτία της ακανόνιστης περιόδου, τα ταμπόν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είσαι προετοιμασμένη για απρόοπτα. Ειδικά τα ταμπόν όπως τα TAMPAX Pearl Compak. Είναι μικρά και χωρούν εύκολα στην τσάντα σου, για να μην βρεθείς ποτέ απροετοίμαστη!