Κούραση πριν την περίοδο


Ευ Ζην
4/08/2020
Κάθε μήνα, κοντά στην περίοδό σου, αρχίζεις να νιώθεις κουρασμένη, εξαντλημένη, σαν να έχεις πέσει σε λήθαργο; Δεν είσαι η μόνη.

Πολλά κορίτσια υποφέρουν από κόπωση προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τι προκαλεί την κούραση πριν την περίοδο και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτή.

 

Αιτίες για την κόπωση προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Το PMS –ή αλλιώς προεμμηνορροϊκό σύνδρομο– προκαλείται από τις μεταβολές των ορμονών στον οργανισμό μας πριν από την περίοδο. Η αύξηση της προγεστερόνης και η μείωση των οιστρογόνων έχουν ως αποτέλεσμα πολλά από τα συμπτώματα του PMS. Σε ορισμένα κορίτσια, ένα από τα συμπτώματα αυτά είναι το αίσθημα κούρασης ή κόπωσης. Συγκεκριμένα, η ουσία που σε κάνει να νιώθεις τόσο κουρασμένη είναι η προγεστερόνη. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εδώ: Δύσκολα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

 

Η κούραση πριν την περίοδο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονη εξαιτίας ορισμένων συνηθειών που τείνουμε να υιοθετούμε όταν έχουμε PMS. Για παράδειγμα, τις ημέρες εκείνες είναι πολύ συχνό να τρώμε junk food ή να μη γυμναζόμαστε πολύ. (Καταπολέμησε τις κράμπες που νιώθεις με την άσκηση! Θα αισθανθείς λιγότερο κουρασμένη και οι κράμπες σου θα υποχωρήσουν!)

 

Τρόποι αντιμετώπισης της κούρασης πριν την περίοδο

  • Προσπάθησε να τρέφεσαι υγιεινά τις ημέρες αυτές. Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα ενέργειάς μας. Αν νιώθεις ήδη κόπωση λόγω του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, η κατανάλωση τροφών που σε βαραίνουν, σε νυστάζουν και μειώνουν την ενέργειά σου σίγουρα δεν βοηθά. Προτίμησε άπαχες πρωτεΐνες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και καλούς υδατάνθρακες.
  • Κοιμήσου αρκετά. Το να ξενυχτήσεις χαζεύοντας στο κινητό σου, βλέποντας τηλεόραση ή συζητώντας με τις φίλες σου μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό. Καταπολέμησε το αίσθημα κούρασης πριν την περίοδο, εξασφαλίζοντας λίγο περισσότερες ώρες ύπνου. Ξάπλωσε νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Μπορεί να μην σε απαλλάξει εντελώς από την κόπωση του PMS, αλλά σίγουρα θα τη μειώσει.
  • Πιες αρκετό νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κούραση και ατονία ανά πάσα στιγμή, όποτε καταλαβαίνεις ότι κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα όταν συνδυάζεται με την κόπωση προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Φρόντισε να καταναλώνεις 8 με 11 ποτήρια νερό την ημέρα. Έξτρα πλεονέκτημα: πίνοντας νερό καταπολεμάς και το πρήξιμο του PMS, που μπορεί να σου χαρίσει ανακούφιση και από τις κράμπες περιόδου. Διπλό το όφελος!
  • Φρόντισε να τρως πιο συχνά. Προσπάθησε να τρως 5 ή περισσότερα μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα αντί για τρία μεγάλα. Αυτό θα εξασφαλίσει διαρκή αναπλήρωση των αποθεμάτων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας στο σώμα σου για να διατηρήσει τη ζωντάνια και ενεργητικότητά του. Επιπλέον, διατηρεί σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σου, που μπορεί να σε βοηθήσει πολύ να παραμείνεις σε εγρήγορση.
  • Απόφυγε την καφεΐνη. Η αλήθεια είναι ότι το να απορρίψεις έναν «ανεβαστικό» καφέ μπορεί να είναι το αντίθετο από αυτό που θέλεις όταν υποφέρεις από την κόπωση του PMS. Ωστόσο, η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να διαταράξει τον νυχτερινό ύπνο σου, που –προφανώς!– θα σε κάνει να νιώθεις ακόμα πιο κουρασμένη. Επομένως, πες όχι στην καφεΐνη όταν έχεις περίοδο.
  • Χαλάρωσε! Μείνε ζεστή και ξεκουράσου. Κάνε μπάνιο, κουλουριάσου κάτω από μια μαλακή κουβέρτα και διάβασε ένα καλό βιβλίο ή δες την αγαπημένη σου ταινία. Η περίοδός σου είναι η ιδανική στιγμή για να απολαύσεις λίγη επιπλέον ξεκούραση και χαλάρωση, αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό σου. Αν καταφέρεις να κάνεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει, θα μπορέσεις να κοιμηθείς καλύτερα τη νύχτα και θα εξοικονομήσεις ενέργεια για τις δραστηριότητες στις οποίες θέλεις να βάλεις τα δυνατά σου.
  • Ασκήσου. Όταν είσαι πολύ κουρασμένη, το ένστικτό σου μπορεί να σου λέει να κάνεις το ακριβώς αντίθετο: να αράξεις στο σπίτι με τις άνετες φόρμες σου. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, στην πραγματικότητα, όμως, η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι έντονο.

 

Αν η εξάντληση πριν την περίοδο και η κόπωση προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που νιώθεις, θεωρείς ότι είναι ακραία, επικοινώνησε με έναν ειδικό.