Πώς θα φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Σπίτι
1/09/2021

Σεπτέμβριος. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου και φυσικά, ο μήνας του τρύγου. Η αλήθεια είναι πως τα σταφύλια έχουν την «τιμητική» τους τον μήνα που διανύουμε. Τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, από το να αξιοποιήσουμε τον πλούσιο αυτόν καρπό σε κάλιο, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, προκειμένου να εμπλουτίσουμε γευστικά το μενού μας;

Τι θα ετοιμάσουμε με το αγαπημένο μας φρούτο εποχής; Μπορεί οι συνταγές που έχουν ως βάση τους το σταφύλι να είναι πολλές, όμως για μία ακόμη χρονιά θα επιμείνουμε παραδοσιακά και δεν θα παραλείψουμε να προσφέρουμε στους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς μας ένα μπολ με νόστιμο γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

Η συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι που ακολουθεί, είναι εύκολη και γρήγορη και το σίγουρο είναι πως θα αποτελέσει τη βάση για ένα γευστικό, φθινοπωρινό επιδόρπιο που θα θελήσουν να δοκιμάσουν μικροί και μεγάλοι.

Τσαμπί σταφύλι στο νερό

Γευστικό γλυκό του κουταλιού με σταφύλι

Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν διαχρονικά τα πλέον αγαπημένα ελληνικά επιδόρπια, καθώς η προετοιμασία τους είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί πολλά υλικά, ενώ μπορούμε επίσης να τα γευτούμε με διαφορετικούς τρόπους και σε πολλούς συνδυασμούς, κάτι που ισχύει και για το γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

Συνεπώς, ας αφιερώσουμε λίγο από τον ελεύθερό μας χρόνο, ούτως ώστε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε με τους φίλους ή την οικογένειά μας, το πιο γευστικό γλυκό του κουταλιού με σταφύλι. Για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή, το μόνο που θα χρειαστούμε είναι διάθεση για δημιουργία και τα εξής υλικά:

  • 1 κιλό σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 200 γρ. χυμό μήλου (έτοιμο από το σουπερμάρκετ)

Για την εκτέλεση της αγαπημένης μας συνταγής για γλυκό του κουταλιού σταφύλι, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αρχικά, λοιπόν, θα πλύνουμε πολύ καλά τα σταφύλια και θα τα αφήσουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, θα πάρουμε μια κατσαρόλα, θα προσθέσουμε σε αυτή τη ζάχαρη με το νερό και θα την τοποθετήσουμε στη φωτιά, προκειμένου να δημιουργήσουμε το σιρόπι μας. Θα αφήσουμε, λοιπόν, το μείγμα με τη ζάχαρη και το νερό να βράσει, μέχρι να φτάσει στους 140°C.

Πλύσιμο νεροχύτη

Σε αυτό το σημείο, αν δεν θέλουμε το τέλος της συνταγής να μας βρει με έναν νεροχύτη γεμάτο μαγειρικά σκεύη, καλό είναι να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για να πλύνουμε τα κουτάλια, τα μπολ και τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε, ώστε να είμαστε έτοιμες να γευτούμε το αγαπημένο μας γλυκό, απαλλαγμένες από τη σκέψη της καθαριότητας της κουζίνας. Χρησιμοποιώντας το υγρό πιάτων Fairy Clean & Fresh με άρωμα Μήλο, θα έχουμε εύκολα και άμεσα αστραφτερά σκεύη, ενώ την ίδια ώρα ένα υπέροχο, φρουτώδες άρωμα φρεσκάδας θα «πλημμυρίσει» την κουζίνα μας.

Αφού πλύνουμε τα πιάτα μας, θα ζεστάνουμε ελαφρώς τον χυμό μήλου και μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, θα τον προσθέτουμε σε αυτό. Αμέσως μετά, θα ρίξουμε τα σταφύλια στο μείγμα και μόλις πάρει ξανά βράση το σιρόπι, θα το αφήσουμε στη φωτιά για άλλα 30 περίπου λεπτά. Στο διάστημα αυτό θα ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει το γλυκό στον πάτο της κατσαρόλας. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος δε, καλό είναι να αφαιρούμε συνεχώς τον αφρό που βγαίνει από το βράσιμο των σταφυλιών, χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα.

Τέλος, μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας, θα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και θα αδειάσουμε προσεκτικά το γλυκό σε βαζάκια. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να σερβίρουμε, μόλις το γλυκό κρυώσει τελείως.

Βάζα με γλυκό

Όποιο συνοδευτικό και εάν επιλέξουμε για τη συνταγή μας, είτε πρόκειται για ένα κομμάτι κέικ, είτε για το αγαπημένο μας γιαούρτι, ακόμη και αν προτιμήσουμε να το απολαύσουμε σκέτο, το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε προσθέσει στη λίστα των μαγειρικών μας επιτυχιών μία μοναδική συνταγή, που θα λατρέψει όποιος βρεθεί στην κουζίνα μας. Όπως και να έχει, το γλυκό του κουταλιού με σταφύλι, αποτελεί το ιδανικό επιδόρπιο για εκείνες τις ώρες της ημέρας που έχουμε ανάγκη από κάτι γλυκό, αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρο.