Ζεστή βρώμη με μήλο και κανέλα για τα πιο γλυκά πρωινά


Σπίτι
1/11/2021

Λένε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και η αλήθεια είναι πως όχι μόνο δίνει στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για ένα ξεκίνημα γεμάτο ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα μας κρατά χορτάτους για αρκετή ώρα και έτσι, μας βοηθά να περιορίζουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η ανάγκη μας για ένα «πλούσιο» πρωινό έρχεται σε αντίθεση με τους απαιτητικούς και έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, αφού πολλές φορές δεν έχουμε τον ελεύθερο χρόνο για να ετοιμάσουμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα, με αποτέλεσμα να αντικαθιστούμε το πρωινό με μία κούπα καφέ.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αναζητήσουμε τις εύκολες και γρήγορες συνταγές, τις οποίες θα μπορούμε να ετοιμάζουμε σε λίγα λεπτά, ενώ συγχρόνως θα μας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να φέρνουμε εις πέρας το πολυάσχολο πρόγραμμά μας. Μία από αυτές τις συνταγές είναι και η ζεστή βρώμη με μήλο και κανέλα, το γνωστό μας πόριτζ, δηλαδή ο χυλός υψηλής θρεπτικής αξίας, ο οποίος θα εμπλουτίσει με γλυκές, γευστικές «νότες» τα πρωινά μας. Πρόκειται για ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό πιάτο, το οποίο μας έρχεται από την κουζίνα της Μεγάλης Βρετανίας και είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας.

Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθεί μία λαχταριστή εκδοχή του αυθεντικού βρετανικού πρωινού, η οποία περιλαμβάνει τον «πρωταγωνιστή» του πιάτου, δηλαδή τη βρώμη, ενώ μας προσφέρει τα πολλαπλά οφέλη του μήλου με την πικάντικη γλύκα της κανέλας.

Συνταγή για ζεστή βρώμη με μήλο και κανέλα για τα πιο γευστικά πρωινά

Η θρεπτική αξία ενός μπολ από πόριτζ εξαρτάται από τα υλικά που θα προσθέσουμε σε αυτό. Έτσι και αλλιώς, η βρώμη είναι ένας ισχυρός «σύμμαχος» του οργανισμού, «πλούσιος» σε φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ο οποίος σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που υπάρχει στο μήλο, αλλά και τα αντιοξειδωτικά της κανέλας, συνθέτει μία γευστική επιλογή που αξίζει μία θέση στη διατροφή μας.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αν θέλουμε να ετοιμάσουμε ζεστή βρώμη με μήλο και κανέλα, θα χρειαστεί να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών που θα χρησιμοποιήσουμε. Διότι κατά τη διάρκεια του βρασίματος, η βρώμη μετατρέπεται σε έναν πηχτό, κολλώδη χυλό, προσκολλάται στα τοιχώματα της κατσαρόλας, αλλά και των μπολ που χρησιμοποιούμε για να την απολαύσουμε, δημιουργώντας επίμονους, σκληρούς λεκέδες που δεν φεύγουν με ένα μόνο πλύσιμο.

Μπώλ με βρώμη

Καλό θα ήταν, λοιπόν, αμέσως μόλις ολοκληρώσουμε το γεύμα μας, να αφιερώσουμε λίγα λεπτά ώστε να πλύνουμε τα σκεύη μας με τον προηγμένο Fairy Δραστικό Αφρό, Έτοιμο Για Χρήση, ο οποίος τοποθετείται απευθείας στο σφουγγάρι, μαλακώνει και καταπολεμά ακόμη και τα πιο δύσκολα λίπη, χωρίς να απαιτεί να πιέζουμε επίμονα το σφουγγάρι ή να το βρέχουμε ξανά και ξανά. Με λίγα λόγια, είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στην κουζίνα, για να κάνουμε το πλύσιμο των πιάτων μία εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία.

Για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή για ζεστή βρώμη με μήλο και κανέλα για όλη την οικογένεια, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας, τα εξής υλικά:

  • 2 φλιτζ. νιφάδες βρώμης
  • 3 μήλα
  • 4 φλιτζ. φρέσκο γάλα
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ

Θα ξεκινήσουμε τη συνταγή μας προετοιμάζοντας τα μήλα, τα οποία θα ξεφλουδίσουμε και θα κόψουμε σε μικρά κομμάτια. Έπειτα, θα ρίξουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα, την οποία θα τοποθετήσουμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Καθώς το γάλα θα ζεσταίνεται, θα προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τη βρώμη, τα μήλα, το μέλι, την κανέλα και το τζίντζερ. Θα ανακατέψουμε καλά το περιεχόμενο της κατσαρόλας και θα το αφήσουμε να σιγοβράσει για 4 με 5 λεπτά. Τέλος, θα τραβήξουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και θα αφήσουμε το μείγμα μας να κρυώσει για να το απολαύσουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια του πόριτζ με λίγη κανέλα και μερικές νιφάδες βρώμης.

Βρώμη με μήλο και κανέλα φλιτζάνι με καφέ και ξηροί καρποί

Κλείνοντας, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε μία διαφορετική εκδοχή της συγκεκριμένης συνταγής, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φρέσκο γάλα με γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού ή σόγιας, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα των υλικών σταφίδες και ξηρούς καρπούς για επιπλέον νοστιμιά και θρεπτικά στοιχεία.