Πώς θα κάνεις πιο ανάλαφρη την καθημερινότητα στο σπίτι αυτή την άνοιξη


Σπίτι
7/05/2020
Για να νιώθεις κάθε φορά ένα αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας

Το σπίτι σου αποτελεί δίχως αμφιβολία το προσωπικό σου καταφύγιο. Είναι το μέρος στο οποίο αισθάνεσαι περισσότερο ο εαυτός σου και μπορείς να χαλαρώνεις πραγματικά έπειτα από μία εξοντωτική ημέρα.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, για να μπορείς να αισθάνεσαι ένα υπέροχο αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας κάθε φορά που εισέρχεσαι στο σπίτι σου, είναι πολύ σημαντικό κάθε χώρος να είναι καθαρός και τακτοποιημένος. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται να αισθανθείς ακόμη περισσότερο άγχος και η αλήθεια είναι πως η σκέψη της στοίβας με τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη της κουζίνας, είναι σίγουρα αρκετή για να σε κάνει να θέλεις να… επιστρέψεις στη δουλειά!

Πώς η ακαταστασία σού προκαλεί στρες

Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορέσεις να βρεις την πολυπόθητη γαλήνη στο σπίτι σου αν σε αυτό κυριαρχεί η ακαταστασία. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology Today, οι ακατάστατοι χώροι του σπιτιού μας, μας προκαλούν άγχος και στρες. Μάλιστα, η ακαταστασία υπερδιεγείρει τις αισθήσεις μας και αποσπά την προσοχή μας.

Πώς όμως, μπορούμε να διατηρούμε συνεχώς το σπίτι μας καθαρό και τακτοποιημένο όταν το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο; Άραγε υπάρχουν τρόποι για να επιστρέφουμε κάθε μέρα σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον, δίχως να επιβαρύνουμε επιπλέον την καθημερινότητά μας;

Οι απαντήσεις στα δύο παραπάνω ερωτήματα είναι θετικές και στη λίστα που ακολουθεί θα βρεις μερικούς απλούς τρόπους για να κάνεις περισσότερο ανάλαφρη την καθημερινότητα στο σπίτι αυτή την άνοιξη.

#1 Στρέψου στο μινιμαλισμό

Πόσα άχρηστα αντικείμενα ή ακόμη και μικρά έπιπλα δίχως συναισθηματική αξία υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου; Το πιθανότερο είναι πως όπως σε κάθε σπίτι, έτσι και στο δικό σου υπάρχουν πολλά. Αν θέλεις, λοιπόν, να κάνεις περισσότερο ανάλαφρη την ατμόσφαιρα στο σπίτι σου και την ίδια ώρα, να περιορίσεις το χρόνο που ξοδεύεις κάθε εβδομάδα σε δουλειές του σπιτιού όπως το ξεσκόνισμα, τότε καλό είναι να πεις «αντίο» σε ό,τι δεν χρησιμοποιείς και δεν ομορφαίνει ιδιαίτερα τους χώρους σου. Αν δυσκολεύεσαι να πετάξεις τα άχρηστα αντικείμενα, μπορείς να ελέγξεις αν μπορείς να τα ανακυκλώσεις ή να τα δωρίσεις. Ό,τι δεν μπορείς να αποχωριστείς, μπορεί να πάει στην αποθήκη ή στο πατάρι. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα και στο σπίτι σου.

Πώς θα κάνεις πιο ανάλαφρη την καθημερινότητα στο σπίτι αυτή την άνοιξη

#2 Κάνε την αρχή από την κουζίνα

Κατά το φενγκ σούι, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κουζίνα του σπιτιού σου αντιπροσωπεύει την κατάσταση της υγείας σου. Και αυτό διότι σύμφωνα με αυτή την άκρως δημοφιλή φιλοσοφία, η κουζίνα κάθε νοικοκυριού συνιστά το σύμβολο της ευημερίας του. Αν διερωτάσαι ποιο είναι το δωμάτιο του σπιτιού από το οποίο αξίζει να ξεκινήσεις την επιχείρηση «ανοιξιάτικη καθαριότητα», τότε το φενγκ σούι σού δίνει την απάντηση. Για να κάνεις άμεσα περισσότερο ανάλαφρη την καθημερινότητά σου, χρειάζεται απλώς να καθαρίσεις καλά κάθε συσκευή και κάθε «δύσκολη» γωνία στην κουζίνα, να «ελαφρύνεις» το χώρο από αντικείμενα και διακοσμητικά που δεν χρησιμοποιείς ή δεν σου αρέσουν και να μεριμνήσεις για το ότι στο εξής δεν θα υπάρχει ούτε ένα άπλυτο πιάτο στο νεροχύτη κάθε φορά που θα επιστρέφεις στο σπίτι. Αν δεν έχεις πλυντήριο πιάτων και το καθημερινό σου πρόγραμμα είναι έντονο, σίγουρα αξίζει να προμηθευτείς με ένα. Με μία μόνο κάψουλα Fairy Platinum Plus με άρωμα λεμόνι, θα έχεις πιάτα σαν καινούρια με ένα «κλικ». Με σούπερ καθαριστική δράση και τεχνολογία κατά του θαμπώματος, δεν είναι τυχαίο που αναδείχθηκε «Προϊόν της Χρονιάς*» 2020!

Πώς θα κάνεις πιο ανάλαφρη την καθημερινότητα στο σπίτι αυτή την άνοιξη

#3 Βάλε τη φύση στο σπίτι σου

Μπορεί να μη διαθέτεις κήπο ή αυλή αλλά το σίγουρο είναι πως αν θέλεις να προσδώσεις μια πιο ανάλαφρη και χαλαρωτική «νότα» στο σπίτι σου, αξίζει να εντάξεις στους χώρους που χρησιμοποιείς περισσότερο το φυσικό στοιχείο. Μερικά ξύλινα διακοσμητικά και κάποια φυτά θα δώσουν στο σπίτι σου έναν «αέρα» φρεσκάδας. Δοκίμασε απλώς να επενδύσεις σε φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία εκτός από καλαίσθητα, μπορούν να «καθαρίσουν» την ατμόσφαιρα,  απορροφώντας διάφορες τοξικές ουσίες που ενδέχεται να βρίσκονται στο σπίτι. Η σανσιβέρια, ο πόθος, ο φίκος μπέντζαμιν και η δράκαινα αποτελούν κάποια από αυτά τα φυτά.

Πώς θα κάνεις πιο ανάλαφρη την καθημερινότητα στο σπίτι αυτή την άνοιξη

#4 Επένδυσε σε πιο ανάλαφρα ριχτάρια και κουρτίνες

Τέλος, για να κάνεις πιο ανάλαφρη την ατμόσφαιρα στο σπίτι σου, είναι σημαντικό να αντικαταστήσεις τα πιο «βαριά» ριχτάρια και κουρτίνες που συγκρατούν πολλή σκόνη, με είδη που είναι περισσότερο «αέρινα».

Πώς θα κάνεις πιο ανάλαφρη την καθημερινότητα στο σπίτι αυτή την άνοιξη

Δοκίμασε να κάνεις περισσότερο ανάλαφρη την καθημερινότητα στο σπίτι σου αυτή την άνοιξη και θα μας θυμηθείς. Προχωρώντας σε μερικές απλές αλλαγές και έχοντας τους κατάλληλους «συμμάχους» στο πλευρό -και δη στην κουζίνα σου- θα καταφέρεις να επιτύχεις τον στόχο σου. Να θυμάσαι απλώς ότι δεν χρειάζεται να γίνουν όλα εν μία νυκτί. Δοκίμασε να ετοιμάσεις ένα χρονοδιάγραμμα και προσπάθησε να κάνεις ένα βήμα κάθε μέρα!

 

*Ανεξάρτητη καταναλωτική έρευνα, που διεξήχθη από την IRI σε δείγμα 2.600 καταναλωτών στην Ελλάδα.