9 συμβουλές για να αλλάξετε ριζικά τον τρόπο που καθαρίζετε την κουζίνα σας


Σπίτι
8/10/2018
Ακολουθήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές για γρήγορο και καλό καθάρισμα και θα έχετε επιπλέον ελεύθερο χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Είναι γνωστό ότι τον χειμώνα συσσωρεύεται περισσότερη βρωμιά στο σπίτι και περισσότερα λίπη στην κουζίνα. Η οικογένεια, οι φίλοι και τα κατοικίδια περνούν περισσότερο χρόνο... εντός, στο μενού προστίθενται πιο βαριά και λιπαρά φαγητά, ενώ με τα παπούτσια φέρνετε μέσα σκόνη και λάσπη. Η κουζίνα, επειδή είναι συνήθως το κέντρο του σπιτιού, είναι πιο πιθανό να επηρεάζεται περισσότερο από το υπόλοιπο σπίτι. Ο χρόνος σας όμως είναι πολύτιμος για να τον ξοδέψετε τρίβοντας ταψιά, σκουπίζοντας και πλένοντας. Γι’ αυτό, σας δίνουμε εννέα έξυπνες συμβουλές για το καθάρισμα που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα:

Μιμηθείτε τους επαγγελματίες. Εργαστείτε κυκλικά και δεξιόστροφα και από τα ψηλά προς τα χαμηλά, αφήνοντας τον νεροχύτη για το τέλος. Βάλτε όλα τα καθαριστικά για την κουζίνα σε ένα καλάθι ή κουβά ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνετε συνέχεια μέχρι το ντουλάπι και αναπληρώστε εγκαίρως αυτά που τελειώνουν ώστε να έχετε ανά πάσα στιγμή όλα όσα χρειάζεστε.

Κάντε έξυπνες κινήσεις για να μειώσετε το καθάρισμα. Τα ντουλάπια της κουζίνας τείνουν να συσσωρεύουν πολλά λίπη και βρωμιά. Αν λοιπόν στρώσετε εφημερίδες στα ντουλάπια, δεν θα χρειάζεται να τα καθαρίζετε συνέχεια. Και όταν η εφημερίδα λερώνεται, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την αντικαταστήσετε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στο ψυγείο, καλύπτοντας τα γυάλινα ράφια με διαφανή μεμβράνη, αλλά και στο φούρνο, τοποθετώντας ένα φύλλο λαδόκολλας στο χαμηλότερο ράφι ώστε να μην λερώνεται ο φούρνος από τα υγρά που μπορεί να στάξουν κατά το ψήσιμο. 

Προτιμήστε υγρό Fairy Clean & Care για το πλύσιμο των πιάτων. Είναι αξεπέραστο, καθώς διασπά τα λίπη στη στιγμή και διαρκεί περισσότερο. Επίσης, δεν χρησιμοποιείται μόνο για το πλύσιμο των πιάτων. Μπορείτε να καθαρίσετε στη στιγμή το μπλέντερ, τον αποχυμωτή ή το μίξερ σας γεμίζοντάς το μέχρι τη μέση με ζεστό νερό και μία ή δύο σταγόνες Fairy. Χτυπήστε ελαφρώς και στη συνέχεια αδειάστε το νερό, ξεπλύνετε και είστε έτοιμες.

Πολεμήστε τα λίπη με... λάδι! Καθαρίστε τις επιφάνειες που συσσωρεύουν πολλά λίπη, όπως τον απορροφητήρα, τρίβοντας με ένα  χαρτί κουζίνας εμποτισμένο με φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο. Όχι μόνο απομακρύνει τα λίπη, αλλά μπορεί να κάνει το ανοξείδωτο ατσάλι να δείχνει αστραφτερό και να δημιουργήσει πάνω του μια προστατευτική ασπίδα που θα διευκολύνει το επόμενο καθάρισμα. 

Χρησιμοποιήστε λεμόνια. Τρίψτε τις επιφάνεις κοπής με χυμό από λεμόνι και λίγο χοντρό αλάτι ώστε να απομακρυνθούν οι οσμές και να απολυμανθούν. Τοποθετήστε επίσης μισό λεμόνι στο ψυγείο σας ώστε να έχει άρωμα φρεσκάδας. Μπορείτε ακόμα να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας ζεσταίνοντας ένα μπολ με νερό και μερικές φέτες λεμόνι. Αφήστε το να καθίσει και να εξατμιστεί το νερό για λίγα λεπτά, πριν ανοίξετε την πόρτα του φούρνου.

Κάντε ένα γενικό ξεκαθάρισμα για να καθαρίζετε πιο γρήγορα. Όσο λιγότερο φορτωμένες είναι οι επιφάνειες στην κουζίνα, τόσο πιο γρήγορα θα τις καθαρίζετε. Φυλάξτε τις μικροσυσκευές σε ντουλάπια και όχι πάνω στον πάγκο της κουζίνας, βάλτε τα μαχαιροπίρουνα σε συρτάρια, κρεμάστε τα διάφορα εργαλεία, όπως μαχαίρια, κουτάλες, πιρούνες κ.λπ., σε μια σχάρα αντί να τα βάλετε σε ένα δοχείο και αποθηκεύστε τηγάνια, επιφάνειες κοπής και άλλα μαγειρικά σκεύη μέχρι να τα χρειαστείτε ξανά.

Επιλέξτε πανιά από μικροΐνες Τα πανιά από μικροΐνες είναι πιο υγιεινά από τα απλά πανιά, αλλά και πιο αποτελεσματικά. Οι μικροΐνες προσκολλώνται ακόμη και στα πιο μικρά σωματίδια βρωμιάς και τα απελευθερώνουν μόνο όταν πλένετε το πανί με ζεστό νερό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πανί δεκάδες φορές.

Αξιοποιήστε στο έπακρο το πλυντήριο πιάτων. Γιατί να παιδεύεστε όταν υπάρχει το πλυντήριο πιάτων; Οι σχάρες του φούρνου και του ψυγείου, τα φίλτρα του απορροφητήρα, τα καπάκια των κάδων, τα μεγάλα πλαστικά δοχεία, οι δακτύλιοι της κουζίνας αερίου, ακόμη και τα πανάκια της κουζίνας, μπορούν να πλυθούν με ασφάλεια στο πλυντήριο πιάτων. Προσθέστε μία κάψουλα πλυντηρίου πιάτων Fairy Platinum All-in-One, που απομακρύνει τα λίπη, διαλύει ακόμη και τους πιο δύσκολους λεκέδες και χαρίζει στα πιάτα σας αστραφτερή καθαριότητα.

Καταπολεμήστε τα άλατα χωρίς τρίψιμο. Για να απομακρύνετε τα σημάδια από άλατα στις βρύσες, ψεκάστε με το καθαριστικό αλάτων Viakal, αφήστε να δράσει για έως πέντε λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε με πανί και ξεπλύνετε καλά. Εάν έχουν συσσωρευτεί άλατα και στον βραστήρα σας, γεμίστε τον με ένα μίγμα νερού και ξιδιού (μισό-μισό) και βάλτε τον σε λειτουργία. Αφού βράσει, αφήστε το μίγμα μέσα στον βραστήρα για μερικές ώρες πριν το αδειάσετε.