Τα φυτά εσωτερικού χώρου που θα φέρουν την άνοιξη στο σπίτι σου


Σπίτι
3/03/2021

Με την άνοιξη να βρίσκεται εδώ, η προσοχή μας έχει στραφεί πλέον στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε το σπίτι μας, για να απολαύσουμε αυτή τη νέα και αισιόδοξη εποχή. Όπως είναι λογικό, το μπαλκόνι, η βεράντα, ο κήπος και η αυλή μας, είναι τα σημεία του σπιτιού που έχουν την «τιμητική» τους την περίοδο που διανύουμε και φυσικά, τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροποποιήσεις που αξίζει να κάνουμε και στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, για να δημιουργήσουμε μία πιο ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ακολουθήσουμε μία από τις κορυφαίες τάσεις στον χώρο της διακόσμησης για το 2021 και να επενδύσουμε σε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου, που θα αναβαθμίσουν κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού και θα το μεταμορφώσουν σε έναν χώρο ευεξίας;

Η αλήθεια είναι πως όσοι ασχολούνται με την κηπουρική, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα πολλαπλά οφέλη που μας προσφέρουν καθημερινά τα φυτά που φιλοξενούμε στο σπίτι μας. Διότι πέρα από το γεγονός πως καθαρίζουν τον αέρα, απορροφώντας τις τοξίνες και χαρίζοντας επιπλέον ζωντάνια και φρεσκάδα στους χώρους μας, η παρουσία τους καθώς και η ενασχόλησή μας μαζί τους, μπορεί να έχουν ευεργετική δράση και για τη διάθεσή μας. Ακριβώς για αυτό, αντλούμε τώρα έμπνευση από τις σύγχρονες τάσεις στον χώρο της διακόσμησης και της κηπουρικής, εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας μερικούς πράσινους «φίλους», που μαζί με το σπίτι, θα βελτιώσουν και την ψυχολογία μας.

Ο «κρεμαστός» ασιατικός πόθος

Ένα από τα πιο όμορφα φυτά στα οποία μπορούμε να στραφούμε για να εμπλουτίσουμε με πράσινες «πινελιές» τον χώρο μας, είναι ο ασιατικός πόθος. Πρόκειται για ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακό και πλούσιο φύλλωμα σε σχήμα καρδιάς, το οποίο παρότι ευδοκιμεί και αναπτύσσεται στο φως, μπορεί να ανταποκριθεί και να μεγαλώσει σωστά και εντός του σπιτιού. Τοποθετείται σε μικρές γλάστρες, ενώ όσοι το επιλέγουν, συνήθως το κρεμούν από το ταβάνι ή από κάποιο άλλο ψηλό σημείο του σπιτιού. Χρειάζεται τακτικό πότισμα για να διατηρείται λαμπερό και υγρό το φύλλωμά του, καθώς και συχνό καθάρισμα των φύλλων του με ένα βρεγμένο πανί, ώστε να απομακρύνεται η σκόνη που συσσωρεύεται σε αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που θα φέρουν την άνοιξη στο σπίτι σου

Το κομψό και ανθεκτικό αγλαόνημα

Το αγλαόνημα είναι ένα ξεχωριστό φυτό εσωτερικού χώρου, που προέρχεται από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το ιδιαίτερο φύλλωμά του, τα μικρά λευκά μπουμπούκια που παράγει και η ελάχιστη φροντίδα που απαιτεί, είναι τρεις από τους λόγους που αρκετοί το επιλέγουν για τον προσωπικό τους χώρο. Εάν είμαστε προσεκτικοί με την περιποίησή του μπορεί να φτάσει ακόμη και το ένα μέτρο σε ύψος, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι ζέστη, πότισμα μία φορά την εβδομάδα και λίγο υγρό λίπασμα τρεις φορές τον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να το τοποθετήσουμε σε μία γλάστρα με οπή στο κάτω μέρος, ώστε να μπορεί να αποβάλλει την περιττή ποσότητα νερού και να γίνεται καλή αποστράγγιση. Επιπλέον, επειδή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει διαρροές κατά το πότισμα, καλό θα ήταν να έχουμε εξοπλιστεί με έναν ισχυρό «σύμμαχο» καθαριότητας, δηλαδή το καινοτόμο σύστημα καθαρισμού Swiffer με τα Swiffer υγρά πανάκια, που διαλύουν, απορροφούν και εγκλωβίζουν τη βρομιά από τις επιφάνειες, χαρίζοντάς μας ένα καθαρό πάτωμα και αφήνοντας στο πέρασμά τους ένα υπέροχο άρωμα φρεσκάδας.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που θα φέρουν την άνοιξη στο σπίτι σου

Η δημοφιλής και εντυπωσιακή μονστέρα

Η monstera deliciosa ή μονστέρα, όπως είναι γνωστή στη χώρα μας, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς όσο μεγαλώνει, δημιουργεί μία εξωτική, τροπική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας. Χρειάζεται ελάχιστο φως για να επιβιώσει και το γεγονός πως μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, το καθιστά μία από τις πρωταρχικές επιλογές εκείνων που θέλουν να υιοθετήσουν ένα φυτό εσωτερικού χώρου και να ενασχοληθούν με την κηπουρική. Παρότι δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού για να διατηρηθεί και αρκεί ένα πότισμα μία φορά την εβδομάδα, καλό θα ήταν να το ψεκάζουμε συχνά με νερό, ώστε να μην κιτρινίζει ή ξεραίνεται το φύλλωμά του. Πάντως, είναι ένα φυτό ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τη λίπανση και χρειάζεται να του προσθέτουμε υγρό λίπασμα κάθε τρεις εβδομάδες για να παραμένει «ζωντανό» το πράσινο χρώμα των φύλλων του. Σε κάθε περίπτωση δε, επειδή η μονστέρα και τα μεγάλα και πλατιά φύλλα της δεν «αγαπούν» τη σκόνη, μιας και περιορίζει τη δυνατότητά τους να «αναπνέουν», είναι σημαντικό να φροντίζουμε ότι εκτός από τα φύλλα της και ο χώρος γύρω της θα είναι καθαρός. Θα χρησιμοποιούμε συχνά, λοιπόν, το Swiffer Σύστημα Καθαρισμού για να αφαιρούμε τη σκόνη, στην περιοχή γύρω από την οποία έχουμε τοποθετήσει το φυτό μας.

Το «τυχερό» λάκι μπαμπού

Στο είδος της δράκαινας ανήκει το φυτό λάκι μπαμπού. Πρόκειται για ένα πασίγνωστο ασιατικό φυτό που σύμφωνα με τη φιλοσοφία του φενγκ σούι φέρνει τύχη, υγεία και πλούτο σε όποιον το κατέχει. Το συγκεκριμένο φυτό μπορεί να διατηρηθεί σε γλάστρα με χώμα ή σε βάζο με μεγάλο ύψος, ώστε να έχει το περιθώριο να αναπτύξει το ρίζωμά του. Για να παραμείνει υγιές, χρειάζεται πότισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα και τακτική αφαίρεση των κίτρινων και ξεραμένων φύλλων, ώστε να δημιουργείται χώρος για την ανάπτυξη νέου φυλλώματος. Καλό θα ήταν να το τοποθετήσουμε μακριά από πηγές θερμότητας -όπως το καλοριφέρ- και σε ένα σημείο με ήπιο φωτισμό, όπου δεν θα το χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, καθώς έχει την τάση να αφυδατώνεται από την έντονη θερμότητα.

Η όμορφη σανσεβιέρια

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε πως καλό είναι να μην κοιμόμαστε στον ίδιο χώρο με τα φυτά μας, καθώς κατά τις νυχτερινές ώρες μετατρέπουν το οξυγόνο σε διοξείδιο του άνθρακα, αυτό δεν ισχύει για τη σανσεβιέρια. Η σανσεβιέρια ή γλώσσα της πεθεράς, όπως είναι γνωστή στη χώρα μας, προτιμά τα φωτεινά σημεία, όμως μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο σκιερά μέρη του σπιτιού. Στο φύλλωμά της διαθέτει μικρούς υποδοχείς, οι οποίοι καθαρίζουν τον αέρα από τα χημικά μικροσωματίδια και τις επιβλαβείς ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, χαρίζοντάς μας ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να είμαστε φειδωλοί με το πότισμά της, καθώς η έντονη υγρασία μπορεί εύκολα να καταστρέψει τις ρίζες της, ενώ λίγο νερό κάθε 15 με 20 ημέρες, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που θα φέρουν την άνοιξη στο σπίτι σου

Όλα τα παραπάνω φυτά, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορούν να ομορφύνουν τον χώρο μας. Με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά ακόμα είδη φυτών εσωτερικού χώρου και να επιλέξουμε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στον χώρο, αλλά και το γούστο μας!