Πώς θα φροντίσουμε τα φυτά μας όσο λείπουμε από το σπίτι
Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν την ξέγνοιαστη περίοδο για την οποία ανυπομονούμε τον υπόλοιπο χρόνο. Δεν βλέπουμε την ώρα να απομακρυνθούμε από τον θόρυβο της πόλης, να φορέσουμε τα μαγιό μας και να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης κάτω από την ομπρέλα, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πριν όμως γίνουν όλα τα παραπάνω και ξεκινήσουμε γεμάτοι θετική διάθεση για τις διακοπές μας, υπάρχουν μερικά θέματα που καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας, όπως το τι θα γίνει με τον κήπο και συνεπώς, τα φυτά μας.
Οι περισσότεροι από εμάς καταβάλαμε αρκετό κόπο και χρόνο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να διαμορφώσουμε τους κήπους ή τα μπαλκόνια μας στις πράσινες «οάσεις» που οραματιζόμασταν. Παρόλα αυτά, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούν σε ελάχιστες μόνο ημέρες να καταστρέψουν τα φυτά μας. Αυτό σημαίνει πως εάν δεν υπάρχει κάποιο κοντινό πρόσωπο, πρόθυμο να περιποιηθεί τα φυτά όσο εμείς θα βρισκόμαστε σε διακοπές, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τρόπους για να τα φροντίζουμε, ακόμη και αν είμαστε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι.
Ιδού μερικά σημαντικά βήματα για να προετοιμάσουμε τον κήπο πριν φύγουμε διακοπές.
Πραγματοποιούμε έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό
Ανάλογα με το μέγεθος του κήπου που διαθέτουμε, φροντίζουμε μία με δύο ημέρες πριν την αναχώρησή μας, να πραγματοποιήσουμε ένα καλό ξεχορτάριασμα και έπειτα ένα καλό πότισμα. Ακόμη και εμείς που διαθέτουμε μόνο μερικές γλάστρες στη βεράντα, καλό θα ήταν να τις καθαρίσουμε προσεκτικά από φύλλα ή άνθη που έχουν μαραθεί, δημιουργώντας χώρο για να ανθίσουν καινούργια, όσο εμείς θα λείπουμε.
Λαμβάνουμε μέτρα για τα παράσιτα
Όσο φροντίζουμε και επιβλέπουμε σχολαστικά τον κήπο μας, είναι σημαντικό να μεριμνήσουμε επίσης ώστε να δημιουργήσουμε ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα έντομα και τα παράσιτα που απειλούν την υγεία των φυτών μας. Και αυτό διότι την περίοδο που θα απουσιάζουμε από το σπίτι, εκείνα ενδέχεται να δημιουργήσουν τις φωλιές τους στις γλάστρες μας. Ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να λάβουμε τα μέτρα μας, επιλέγοντας μία από τις αναρίθμητες λύσεις που υπάρχουν στο εμπόριο ή δημιουργώντας «σπιτικές» παγίδες εντόμων, όπως εκείνη με το μπουκάλι και τη μπύρα. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε περιμετρικά τέσσερις τρύπες ίδιου μεγέθους στο πάνω μέρος ενός πλαστικού μπουκαλιού -τη μία πλάι στην άλλη- και να γεμίσουμε το μπουκάλι με λίγη μπύρα. Στη συνέχεια, θα σκάψουμε μία μικρή λακκούβα στο σημείο που θέλουμε να μπει η «παγίδα μας» και εκεί, θα τοποθετήσουμε το μπουκάλι.
Τοποθετούμε τις γλάστρες στη σκιά
Όσον αφορά στις γλάστρες που υπάρχουν στον κήπο, τη βεράντα ή τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας, καλό θα ήταν τις ημέρες που θα λείπουμε, να τοποθετηθούν σε ένα σκιερό μέρος, προφυλαγμένες από τη ζέστη και την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψουμε την πιθανότητα να ξεραθούν τα φυτά μας, ενώ θα τα βοηθήσουμε να παραμείνουν ενυδατωμένα για μεγαλύτερο διάστημα.
Δημιουργούμε ένα χειροποίητο σύστημα ποτίσματος
Για να δημιουργήσουμε το δικό μας χειροποίητο σύστημα ποτίσματος, το μόνο που θα χρειαστούμε είναι μία ικανοποιητική ποσότητα πλαστικών μπουκαλιών, η οποία θα αντιστοιχεί στα φυτά που διαθέτουμε. Ξεκινάμε δημιουργώντας μία μικρή τρύπα στο καπάκι του μπουκαλιού και έπειτα, κόβουμε περιμετρικά τον πάτο του. Σκάβουμε μία βαθιά λακκούβα πλάι στο φυτό, τόσο μεγάλη ώστε να τοποθετήσουμε σε αυτή το μπουκάλι -με το καπάκι να βρίσκεται προς τα κάτω. Ρίχνουμε νερό από το άνοιγμα που δημιουργήσαμε στον πάτο του μπουκαλιού, το γεμίζουμε μέχρι επάνω και σημειώνουμε με ένα στυλό, το σημείο στο οποίο φτάνει η στάθμη του νερού. Περιμένουμε λίγες ώρες να σιγουρευτούμε πως η κατασκευή μας λειτουργεί, παρατηρώντας εάν η στάθμη του νερού έχει κατέβει από το σημείο που σημειώσαμε.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι παραπάνω πρακτικές, μπορούν να διατηρήσουν τα φυτά μας υγιή έως και οκτώ ημέρες από το τελευταίο πότισμα. Σε περίπτωση που σκοπεύουμε να λείψουμε περισσότερο, καλό θα ήταν να εξοπλιστούμε με κάποιον αυτόματο μηχανισμό ποτίσματος ή απλώς, να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου κοντινού προσώπου, το οποίο εμπιστευόμαστε.