Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά με δημιουργικά παιχνίδια για κάθε ηλικία 


Οικογένεια
13/03/2019
Ή αλλιώς, πώς να περάσεις τέλεια με το παιδί σου, ακόμη κι αν ο χρόνος μαζί του είναι περιορισμένος.


Είναι κλισέ, αλλά είναι αλήθεια: δεν έχει σημασία πόσο χρόνο περνάς με το παιδί σου, αρκεί ο χρόνος αυτός να είναι ποιοτικός; Τι σημαίνει όμως «ποιοτικός», διότι ο καθένας μεταφράζει διαφορετικά αυτή τη λέξη στο μυαλό του. Δεν ξέρω να σου πω τι είναι, ξέρω να σου πω τι δεν είναι: ποιοτικός χρόνος δεν είναι να παίζει το παιδί μόνο του και εσύ να είσαι κολλημένη στο instagram, ποιοτικός χρόνος δεν είναι να κάνεις γενική το σπίτι και το παιδί να σε κοιτάει από τον καναπέ, ποιοτικός χρόνος δεν είναι να βλέπετε τηλεόραση μαζί ενώ εσύ παράλληλα μιλάς και στο τηλέφωνο. Σίγουρα θα έρθουν στιγμές που θα ζήσεις και όλα τα παραπάνω, αλλά αν θες να εξασφαλίσεις μερικές πραγματικά ουσιαστικές ώρες μεταξύ σας, σου έχω μερικές δοκιμασμένες και επιτυχημένες προτάσεις.

Παιχνίδια με ένα βρέφος

Βρεφικό μασάζ
Αν μιλάμε για πολύ μικρό μωράκι, δεν είναι πολλά εκείνα που μπορείτε να κάνετε μαζί πέρα από ατελείωτες αγκαλιές, χάδια και κρυφτό πίσω από το κουβερτάκι. Μπορείς όμως, να χαρίσεις στο μωρό σου μια απόλυτα χαλαρωτική εμπειρία, κάνοντάς του μασάζ με βρεφικό λάδι σε όλο του το σώμα. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το μασάζ όχι μόνο ευχαριστεί τα βρέφη, αλλά προάγει τη σύνδεση με τη μητέρα μέσω της αφής και επιπλέον βοηθά τα μωρά να συνειδητοποιήσουν την ίδια τους την ύπαρξη – πού βρίσκονται τα χέρια, τα πόδια τους και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός τους.
Βρεφικό θέατρο
Πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο, σήμερα οι παραστάσεις για λιλιπούτειους θεατές ολοένα και αυξάνονται. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που πήγα την Ισαβέλλα σε βρεφικό θέατρο όταν ήταν 6 μηνών: πίστευα πώς δε θα παρακολουθήσει απολύτως τίποτα, αλλά η παράσταση ήταν σχεδιασμένη έτσι, με ειδικά οπτικοακουστικά ερεθίσματα, που την κράτησε καθηλωμένη και ενθουσιασμένη.
 Messy play
Ή αλλιώς, το παιχνίδι που λερώνει! Τώρα που ανοίγει ο καιρός, μπορείς να εκμεταλλευτείς τις καλές μέρες για να παίξετε μαζί στο μπαλκόνι ή στον κήπο με υλικά που ακονίζουν όλες τις αισθήσεις: χρώματα, πλαστελίνες, παιδική άμμος, πλαστικά μπουκάλια, υλικά όπως βαμβάκι ή αφρολέξ, αλλά και βρώσιμα υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη, δημητριακά, ζυμαρικά και όσπρια, όλα μπορούν να είναι χρήσιμα σε ένα δημιουργικό παιχνίδι ελεύθερης εξερεύνησης και πειραματισμού. Και ξέρεις τι; Αν αφεθείς κι εσύ και ξεχάσεις για λίγο το «ποιος τα μαζεύει όλα αυτά μετά;» να είσαι σίγουρη πως θα το απολαύσεις.

Παιχνίδια με ένα δίχρονο

Παίξτε το γιατρό
Εσύ σήμερα έχεις πυρετό; Γιατί σύμφωνα με την μικρότερη κόρη μου, την Βικτώρια, εγώ έχω κάθε μέρα. Είναι τέτοια η μανία της με το πλαστικό θερμόμετρο και τη σύριγγα, που κάνουμε σχεδόν καθημερινά το τσεκάπ μας, κολλάμε τα επιθέματά μας όπου έχουμε «χτυπήσει» και παίρνουμε τα κατάλληλα «φάρμακα» για να γίνουμε απολύτως καλά το αμέσως επόμενο λεπτό. Δεν ξέρω αν αυτή η μανία δηλώνει προδιάθεση για ιατρική (το εύχομαι), αλλά ξέρω πως τα παιδιά λατρεύουν να υποδύονται ρόλους και ειδικά εκείνους που τα κάνουν να αισθάνονται σημαντικά και τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους.
Κρύψου!
Σάλος έγινε πριν λίγο καιρό όταν ανέβασα στο Instagram ένα βίντεο με την Βικτώρια, κρυμμένη πίσω από την κουρτίνα του υπνοδωματίου, να μου δίνει οδηγίες για το πού μπορεί να κρύβεται («μήπως είσαι κάτω από το κρεβάτι;» - «ΟΟΟΧΙ!»). Το κρυφτό είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια που κατακτούν τα πολύ μικρά παιδιά, καθώς μαθαίνουν την έννοια της «κάλυψης – αποκάλυψης» ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής, που η γιαγιά τους έκανε «κου-κου-τσα!» πάνω από την κούνια. Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και εμπιστεύεσαι τη σταθερότητά του όταν κινείται σε ένα χώρο, μπορείς να αυξήσεις βαθμό δυσκολίας παίζοντας το γνωστό σε όλους μας σκοτεινό δωμάτιο. Τα μικρά το βρίσκουν ξεκαρδιστικό.

Παιχνίδια με ένα τετράχρονο

Love to bake you
Αν θες να ζήσεις στιγμές γνήσιας χαράς με το μικρό σου, στην κουζίνα ολοταχώς! Δώσε του ένα μπολ, υλικά για να προσθέτει και μια κουτάλα και ασ’ το να ευχαριστηθεί ανακάτεμα και δημιουργία, είτε φτιάχνετε κέικ είτε μπισκότα. Φυσικά θα το αφήσεις να γλείψει το μπολ – άλλωστε αυτό δεν έκανες κι εσύ στην ηλικία του;
Αποδομημένο σαλόνι
Παιδί από παιδί διαφέρει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς πως τα περισσότερα απολαμβάνουν να κάνουν άνω-κάτω τις μαξιλάρες, τους καναπέδες και άλλα μικρά έπιπλα, προκειμένου να χτίσουν το δικό τους κάστρο/φρούριο ή οτιδήποτε άλλο έχουν φτιάξει με την αστείρευτη φαντασία τους. Η συμβουλή μου είναι: απόλαυσέ το. Πάρε απόφαση πως μέχρι να μεγαλώσει λιγάκι το παιδάκι σου δεν θα έχεις σαλόνι αλλά playroom, χαλάρωσε και έπειτα βάλε την ασπίδα σου και μπες στο παιχνίδι!

Παιχνίδια με ένα εξάχρονο

Μικροκατασκευές
Οι μπαμπάδες έχουν τα πρωτεία στο να κατασκευάζουν και να δημιουργούν κάτι νέο μαζί με το παιδί, αλλά αυτό δεν πρέπει να σε πτοεί: μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις από τα απλά, όπως δημιουργώντας ένα σπιτάκι για πουλάκια από χάρτινη συσκευασία γάλακτος ή μια ολόκληρη σκηνή για κουκλοθέατρο από μια μεγάλη χάρτινη κούτα που θα κόψετε και θα διακοσμήσετε καταλλήλως. Γενικά, αν είσαι λίγο crafty, οι ιδέες στο pinterest για το τι μπορείς να φτιάξεις με το παιδί σου χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά δεν τελειώνουν ποτέ.