Πώς να κάνετε πιο διασκεδαστική την αλλαγή των δοντιών του παιδιού σας


Οικογένεια
6/09/2019
Η απώλεια των νεογιλών δοντιών αποτελεί σημαντικό σταθμό στη ζωή του παιδιού. Έχουμε τις συμβουλές για να περάσει όσο γίνεται πιο ευχάριστα.

Από την ηλικία των 6 ετών περίπου, τα νεογιλά δοντάκια του παιδιού σας θα αρχίσουν να κουνιούνται και να πέφτουν. Παλιότερα, τα παιδιά πετούσαν το δοντάκι στα κεραμίδια για να το πάρει ένα πουλάκι, ενώ πλέον είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και η ιδέα της νεράιδας των δοντιών που παίρνει το δοντάκι κάτω από το μαξιλάρι και αφήνει στη θέση του ένα δωράκι ή ένα γλυκάκι. Αν όμως θέλετε κάτι πιο πρωτότυπο, μπορείτε να δοκιμάσετε τους παρακάτω εναλλακτικούς τρόπους και να δημιουργήσετε τη δική σας οικογενειακή παράδοση:

1. Ευχαριστήριο γράμμα

Αυτό που θα μπορούσε να κεντρίσει τη φαντασία του παιδιού σας είναι να λάβει ένα χειρόγραφο σημείωμα από εσάς, τον οδοντίατρο ή τη νεράιδα των δοντιών (ή οποιονδήποτε άλλο θέλετε) στο οποίο θα ενημερώνεται για την παραλαβή του δοντιού. Βρείτε ένα όμορφο χαρτί, χρησιμοποιήστε χρωματιστό μαρκαδόρο με γκλίτερ και γράψτε ένα απλό γράμμα στο οποίο θα αναφέρετε την ημερομηνία που έχασε το δοντάκι του και θα ευχαριστείτε το παιδί σας που άφησε ένα πεντακάθαρο και τόσο καλά φροντισμένο δοντάκι. Για να το κάνετε ακόμη πιο πιστευτό, μπορείτε να προμηθευτείτε χρυσόσκονη και να τη σκορπίσετε στο περβάζι του παραθύρου για να δημιουργήσετε «πατημασιές» χρησιμοποιώντας μια κούκλα ή ένα ζωάκι του παιδιού. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα όμορφο αναμνηστικό κουτί όπου το παιδί σας θα φυλάει όλα τα γράμματα που έλαβε για τα δοντάκια του. 

2. Πινακάκι για την αλλαγή των δοντιών

Όπως θα κάνατε και με έναν πίνακα επιβράβευσης, σχεδιάστε έναν χαρούμενο και χρωματιστό πίνακα όπου θα καταγράφετε μαζί με το παιδί σας κάθε δόντι που πέφτει. Μπορείτε, μεταξύ άλλων, να αναφέρετε πότε άρχισε να κουνιέται το δοντάκι και με ποια αφορμή (π.χ. δάγκωμα μήλου), πού ακριβώς βρίσκεται το δόντι στην οδοντοστοιχία του παιδιού, για πόσες μέρες κουνιόταν μέχρι να πέσει, καθώς και πού βρισκόταν το παιδί όταν συνέβη αυτό. Θα μπορούσατε ακόμη να βάλετε το παιδί να μετρήσει τις διαστάσεις του δοντιού και να το ζυγίσει, ώστε να μάθει καινούρια πράγματα.

3. «Οδοντίατρος» στο σπίτι

Κάθε μωράκι βγάζει 20 νεογιλά δόντια. Μπορείτε να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας να σας δώσει κάποιο σχεδιάγραμμα με όλα τα πρώτα (νεογιλά) δόντια και τις ονομασίες τους. Όταν έρθει η ώρα να πέσουν τα πρώτα, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό το σχεδιάγραμμα και να χρωματίζετε κάθε δοντάκι που χάνει το παιδί σας, ζητώντας του να μετράει πόσα έχουν πέσει και πόσα απομένουν. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε πώς λέγεται το κάθε δόντι και ποια ήταν η χρησιμότητά του, ώστε το παιδί να μάθει ότι έχουν διαφορετικά σχήματα γιατί τα χρησιμοποιούμε για διαφορετικά πράγματα. Με τους τομείς (ή κοπτήρες) μπορούμε να δαγκώνουμε και να κόβουμε την τροφή, ενώ οι γομφίοι χρησιμεύουν για τη μάσηση της τροφής. Έτσι, θα τονώσετε το ενδιαφέρον του παιδιού για τα δόντια και τη στοματική υγιεινή.

4. Τσάντα με δωράκια

Για να δώσετε κίνητρο στο παιδί σας ώστε να υιοθετήσει καλές συνήθειες, μπορείτε να ετοιμάσετε μια χρωματιστή τσάντα στην οποία θα βάλετε μια καινούρια οδοντόβουρτσα, μια οδοντόκρεμα και ένα χαρούμενο δωράκι (όπως π.χ. ένα χρονόμετρο κουζίνας ή μια κλεψύδρα για να μετράει με ακρίβεια τον χρόνο βουρτσίσματος των δοντιών). Για να το κάνετε ακόμη πιο συναρπαστικό, μπορείτε να επιλέξετε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Oral-B Stages Power Kids με τον αγαπημένο του ήρωα και να κατεβάσετε τη δωρεάν εφαρμογή Disney Magic Timer, με την οποία το 90% των παιδιών βουρτσίζουν τα δόντια τους περισσότερη ώρα και αναπτύσσουν καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής.

5. Ανταλλαγή του δοντιού με ένα δωράκι

Αντί για χρήματα, το παιδί μπορεί να λάβει ως αντάλλαγμα για το δοντάκι ένα μικρό δώρο, όπως χάντρες ή βόλους. Πείτε του να τα φυλάξει σαν να ήταν χρήματα, γιατί με αυτά θα μπορέσει να πάρει ένα καινούριο παιχνίδι ή να ξεκινήσει μια δραστηριότητα που πάντα ήθελε. Όταν το παιδί μαζέψει τρία τέτοια δωράκια, μπορεί να διαλέξει το παιχνίδι ή τη δραστηριότητα που θέλει (φυσικά θα έχετε συμφωνήσει από πριν για τις επιλογές που έχει). Αυτά τα δωράκια επιβράβευσης για τα δοντάκια που πέφτουν, μαθαίνουν στο παιδί να είναι υπομονετικό μέχρι την ικανοποίηση των επιθυμιών του και να αναγνωρίζει την αξία της αποταμίευσης, τα οποία είναι πολύ σημαντικά διδάγματα για τη ζωή του. Επίσης, οι χάντρες και οι βόλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευές και παιχνίδι.