Όλα όσα αξίζει να προσέξετε στην πρώτη βόλτα με τα παιδιά στην παραλία
Τα μικρά μας έχουν πολλούς λόγους να λατρεύουν και να ανυπομονούν κάθε χρόνο για το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο η ανεμελιά, η ξεκούραση και το ατελείωτο παιχνίδι που τα κάνει ανυπόμονα, αλλά η λαχτάρα πως επιτέλους μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, θα έχουν πάλι την ευκαιρία να απολαύσουν τη δροσιά και τη μαγική αίσθηση της θάλασσας. Για εκείνα είναι η μεγάλη τους χαρά, το μέρος όπου νιώθουν πλήρη ελευθερία και ξεγνοιασιά, ενώ από την άλλη για εμάς τους γονείς, είναι μία μικρή ανησυχία, την οποία ξεπερνάμε μόνο όταν εκείνα έχουν πια μεγαλώσει αρκετά. Η αλήθεια είναι πως το μπάνιο στη θάλασσα, όσες μικρές χαρές κι αν κρύβει, άλλα τόσα άγχη και προβληματισμούς δημιουργεί στους γονείς, οι οποίοι θέλοντας να παρέχουν ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον στα παιδιά, οργανώνουν ολόκληρη… στρατηγική εξόρμησης, απλά για να απολαύσουν μία βουτιά. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, tips και λύσεις, για να απολαύσουν φέτος τα μπάνια μικροί και μεγάλοι!
Πρώτο μέλημα η ασφάλεια
Πριν αποφασίσετε να βάλετε «μπρος» το αμάξι για κάποια κοντινή παραλία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξετε είναι αν πληροί κάποια βασικά κριτήρια. Για παράδειγμα, να έχει βραβευτεί με «Γαλάζια Σημαία», να διαθέτει ναυαγοσώστη καθώς και να διαθέτει ρηχά νερά, αμμουδιά, ελεγχόμενη έκταση -χαρακτηριστικά που την καθιστούν φιλική προς τις μικρότερες ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θέσετε όρια στο παιδί, όπως μέχρι ποιο σημείο μπορεί να κολυμπάει ή να παίζει, ώστε να βρίσκεται πάντα στο οπτικό σας πεδίο. Ακόμη και αν το παιδί ξέρει καλό κολύμπι ή παρακολουθεί μαθήματα κολύμβησης, μην επαναπαύεστε, η θάλασσα κρύβει πολλούς κινδύνους, γι’ αυτό καλό θα ήταν όση εμπιστοσύνη και αν του έχετε, να το επιβλέπετε με σχολαστική προσοχή.
Τα οικογενειακά… βάρη
Ένα ακόμη κομμάτι στο οποίο οι γονείς χρειάζεται να δείχνουν μεγάλη προσοχή, είναι τι θα συμπεριλάβουν στην τσάντα θαλάσσης που θα έχουν μαζί τους. Μπορεί εμάς μία πετσέτα και ένα αντηλιακό να μας είναι αρκετά για να απολαύσουμε τη βουτιά μας, όταν όμως έχουμε τα παιδιά μαζί, οφείλουμε να είμαστε πολύ πιο οργανωμένοι. Πέρα από τα παιχνίδια, τα μπρατσάκια ή το σωσίβιο, η τσάντα του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει δύο πετσέτες, μία αλλαξιά ή ένα δεύτερο μαγιό, που θα επιτρέπουν στο παιδί να είναι στεγνό και άνετο μετά το μπάνιο. Ένα αδιάβροχο αντηλιακό σώματος και προσώπου, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, είναι επίσης απαραίτητο, ενώ καλό θα ήταν να το εφαρμόσετε στο παιδί πριν ξεκινήσετε για την παραλία και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες. Εφοδιάστε το ψυγειάκι θαλάσσης με μπόλικο νερό, φρούτα και κάποιο ξηρό σνακ όπως μπισκότα, κράκερ ή κάποιο σπιτικό σάντουιτς, καθώς το… αχόρταγο παιχνίδι κάτω από τον ήλιο, ανοίγει την όρεξη στα μικρά μας. Τέλος, φροντίστε να υπάρχει ένα μικρό νεσεσέρ από «πρώτες βοήθειες», όπως τραυμαπλάστ, αλοιφή για τσιμπήματα, βαμβάκι και ιώδιο, τα οποία θα διασφαλίζουν πως κανένα μικροατύχημα και καμία ύπουλη… τσούχτρα, δεν θα επισκιάσει τη διασκέδασή σας!
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως τη στιγμή που θα ανακοινώσετε στο παιδί ότι θα πάτε στην παραλία, θα χρειαστεί να θέσετε μεταξύ σας κάποιους άγραφους κανόνες, οι οποίοι όπως αναφέραμε και παραπάνω σκοπό έχουν να προστατέψουν το παιδί από κάποια επικίνδυνη απροσεξία και να καθησυχάσουν κάπως το άγχος σας. Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες, οι οποίοι έπειτα από μία δυσάρεστη εμπειρία σε μικρότερη ηλικία, αποφάσισαν να αποφύγουν το κολύμπι και τη θάλασσα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Είναι κρίμα μία λάθος στιγμή, να στερήσει από το παιδί τη χαρά της θάλασσας.