Κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας στο σπίτι σας.


Οικογένεια
4/10/2018
Μερικές απλές προφυλάξεις μέσα στο σπίτι είναι αρκετές για να γίνει ένας χώρος ασφαλής για όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Γιατί αυτά είναι που έχουν πραγματική σημασία στη ζωή μας.

Έχετε συνειδητοποιήσει πόσο γρήγοροι έχουν γίνει οι ρυθμοί της ζωής μας; Συνήθως δεν έχουμε χρόνο για πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς αλλά έχουμε συνηθίσει να λέμε στον εαυτό μας: «Ε, δεν πειράζει». Όμως πειράζει. Ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας. 

Αφιερώστε μερικά λεπτά για να πάρετε τις παρακάτω προφυλάξεις, ώστε να έχετε μετά χρόνο για να περάσετε με ασφάλεια όμορφες στιγμές μαζί με την οικογένειά σας.

 • Φυλάξτε τα προϊόντα καθαρισμού και άλλα χημικά προϊόντα μακριά από παιδιά, είτε βάζοντάς τα σε μέρη όπου δεν μπορούν να τα φτάσουν, είτε κλειδώνοντας τα σε ντουλάπια και συρτάρια.
 • Διαβάστε τις ετικέτες πριν χρησιμοποιήσετε προϊόντα καθαρισμού ώστε να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκθεσης σε αυτά.
 • Ελέγξτε για φθαρμένα καλώδια, υπερφορτωμένες πρίζες και παλιές συσκευές που μπορεί να αποτελέσουν αιτία φωτιάς.
 • Ελέγξτε μήπως κάποιο από τα έπιπλα του σπιτιού έχει αιχμηρές γωνίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα.
 • Να έχετε τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα στο σπίτι. Να ελέγχετε τον πυροσβεστήρα συχνά και να τον αναποδογυρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφύγετε τη συμπίεση του περιεχομένου του στο κάτω μέρος της φιάλης.
 • Οι ανιχνευτές καπνού που λειτουργούν με μπαταρίες είναι πολύ εύκολοι στην εγκατάσταση και σας προειδοποιούν έγκαιρα σε περίπτωση ύπαρξης καπνού μέσα στο σπίτι σας. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ανιχνευτές καπνού σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας.
 • Εγκαταστήστε επίσης ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα σε κάθε όροφο του σπιτιού σας, αν χρειάζεται.
 • Να έχετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού. Στο κουτί πρώτων βοηθειών σας πρέπει να έχετε ενεργό άνθρακα. κολλητική ταινία, αντισηπτική αλοιφή, αυτοκόλλητους επιδέσμους, κουβέρτα, ψυχρά επιθέματα, γάντια μίας χρήσης, γάζες σε μορφή επιθέματος και ρολού, καθαριστικό χεριών, πλαστικές σακούλες, ψαλίδι και λαβίδα, ένα μικρό φακό με επιπλέον μπαταρίες καθώς και ένα τριγωνικό επίδεσμο.
 • Αν έχετε παιδιά, ή αν έρχονται συχνά παιδιά στο σπίτι σας, καλύψτε τις πρίζες σας με πλαστικά προστατευτικά ώστε να αποφύγετε το ενδεχόμενο να βάλουν τα παιδιά κάποιο αντικείμενο μέσα σε αυτές και να πάθουν ηλεκτροπληξία.
 • Τοποθετήστε πρίζες με διακόπτη κυκλώματος σε περίπτωση βλάβης της γείωσης στην κουζίνα και το μπάνιο, αλλά και κοντά σε κάθε βρύση του σπιτιού σας. Αυτού του είδους οι πρίζες μπορούν να σας προστατεύσουν από ενδεχόμενη ηλεκτροπληξία ή και φωτιά.
 • Κρατήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από τον νιπτήρα, τη μπανιέρα, το ντους και τον νεροχύτη σας.

Ελέγξτε για κηλίδες από νερό ή ρωγμές που τυχόν υπάρχουν στο ταβάνι του σπιτιού σας. Μπορεί να οφείλονται σε σημαντική διαρροή νερού, είτε από την οροφή είτε από τους σωλήνες νερού του σπιτιού σας.

Αν δεν μεριμνήσετε για αυτό, το ταβάνι σας μπορεί να υποστεί ζημιά και να υποχωρήσει. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό, καλέστε έναν ειδικό. 
Μπορείτε να εντάξετε τον έλεγχο ασφαλείας του σπιτιού σας στο πρόγραμμα καθαριότητας που ακολουθείτε. Σίγουρα θα νιώσετε πιο ήρεμες γνωρίζοντας ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές, τόσο για εσάς, όσο και για τους καλεσμένους σας. Και τώρα ήρθε η ώρα να απολαύσετε το ασφαλές σας σπίτι μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.