Τα χόμπι που αξίζει να δοκιμάσεις τη νέα χρονιά


Ευ Ζην
21/12/2020
Αυτές τις δραστηριότητες αξίζει να εντάξεις στην καθημερινότητά σου αυτή τη χρονιά!

Βρισκόμαστε αισίως στον πρώτο μήνα μίας νέας χρονιάς και οι περισσότερες από εμάς, έχουμε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουμε λίστες με στόχους που ελπίζουμε να εκπληρώσουμε μέσα στο 2021. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Ιανουάριος λειτουργεί για εμάς ως ένας προπαρασκευαστικός μήνας, ο οποίος μας βοηθά να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε όσο καλύτερα μπορούμε για το επόμενο διάστημα. Με άλλα λόγια, τώρα είναι η στιγμή που θα αποφασίσουμε σε ποιους τομείς της ζωής μας σκοπεύουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας, τι θέλουμε να αλλάξουμε, τι θα αφήσουμε πίσω, τι θα κρατήσουμε, πώς και με ποιους τρόπους θα εμπλουτίσουμε την καθημερινότητα αυτής της νέας χρονιάς.

Ωστόσο, το τελευταίο σκέλος είναι αυτό στο οποίο αξίζει να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο, καθώς οι δραστηριότητες που θα συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας, είναι και εκείνες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα ζωής που θα απολαμβάνουμε το 2021. Συνεπώς, είναι σημαντικό να επιλέξουμε χόμπι, τα οποία όχι μόνο μας ευχαριστούν, αλλά συμβάλλουν συμπληρωματικά στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου και ωφέλιμου τρόπου ζωής. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από αυτές τις δραστηριότητες, ώστε να επιλέξουμε ποια μας ταιριάζει περισσότερο και αξίζει μία θέση στην καθημερινότητά μας!

Πλέξιμο και κέντημα για μεγαλύτερη συγκέντρωση

Για εμάς που αναζητούμε ένα δημιουργικό και χαλαρωτικό μέσο ώστε να «δραπετεύουμε» για λίγο από την πραγματικότητα, το πλέξιμο και το κέντημα είναι δύο δραστηριότητες που αξίζει να δοκιμάσουμε. Ακριβώς επειδή και οι δύο απαιτούν μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση από εμάς, λειτουργούν ως ένα είδος διαλογισμού, μας βοηθούν να απελευθερώνουμε με δημιουργικό τρόπο την ενέργεια και την έντασή μας, ενώ συγχρόνως ξεκουράζουν το μυαλό. Το κόστος των υλικών και των εργαλείων που θα χρειαστούμε είναι αμελητέο, ειδικότερα εάν αναλογιστούμε πόσα όμορφα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Τα χόμπι που αξίζει να δοκιμάσεις τη νέα χρονιά

Mindful τρέξιμο για σώμα και μυαλό σε εγρήγορση

Μία από τις ανερχόμενες τάσεις στον χώρο της άθλησης για το 2021, είναι το τρέξιμο με ενσυνειδητότητα ή αλλιώς, το mindful running. Παρότι οι διαφορές είναι ελάχιστες από το παραδοσιακό τρέξιμο, τα οφέλη του είναι πολλά περισσότερα. Αυτό που μας παρακινεί να κάνουμε η συγκεκριμένη μέθοδος προπόνησης, είναι να αφήσουμε στο σπίτι τα ακουστικά μας πριν πάμε για τρέξιμο και κατά τη διάρκεια την προπόνησής μας, να επικεντρωθούμε απόλυτα στη διαδικασία, εστιάζοντας στην αναπνοή, τις κινήσεις, τον ρυθμό και την ταχύτητα, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη επίγνωση των δυνατοτήτων μας, αλλά και μία βαθύτερη σχέση με το σώμα μας.

Τα χόμπι που αξίζει να δοκιμάσεις τη νέα χρονιά

Χορός για μία καλύτερη επαφή με το σώμα

Ο χορός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος σωματικής άσκησης που μπορεί να βελτιώσει την ζωή μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μέσω του χορού, δημιουργούμε μία καλύτερη, πιο στενή σύνδεση με το σώμα μας, βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση, εξασκούμε τις χορευτικές μας φιγούρες και συνεπώς, αποκτούμε σταδιακά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να απευθυνθούμε σε κάποια σχολή χορού, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μερικές δοκιμές στο σαλόνι μας, αναζητώντας διαδικτυακά μαθήματα για τα είδη χορού που μας ενδιαφέρουν. Όταν ανακαλύψουμε εκείνο που μας ταιριάζει, το μόνο που μένει, είναι να βρούμε την πλησιέστερη σχολή.

Scrapbooking για τις δικές μας μελλοντικές αναμνήσεις

Για να ξεκινήσουμε την καριέρα μας στο scrapbooking, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο, χοντρό τετράδιο σε μορφή λευκώματος και μπόλικη φαντασία! Ουσιαστικά, το scrapbook είναι ένα ημερολογιακό άλμπουμ λευκών σελίδων, που εμείς καλούμαστε να γεμίσουμε με σκέψεις, αναμνηστικά, φωτογραφίες, ζωγραφιές, σχέδια και διακοσμητικά. Ναι, μπορεί το χόμπι του scrapbooking να μην έχει κάποιο άμεσο όφελος για υγεία μας, πέρα από το ότι μας βοηθάει να χαλαρώνουμε μέσω τη δημιουργίας, όμως σε βάθος χρόνου, θα γίνει ένα «πολύτιμο» κειμήλιο για εμάς και την υπόλοιπη οικογένεια.

Τα χόμπι που αξίζει να δοκιμάσεις τη νέα χρονιά

Κηπουρική για «νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Για όσες από εμάς διαθέτουμε ένα ευρύχωρο μπαλκόνι, μία μεγάλη βεράντα ή έναν κήπο στο σπίτι μας, η κηπουρική είναι το ιδανικό χόμπι για να απολαμβάνουμε έναν πιο «ζωντανό» προσωπικό χώρο και ένας εξαιρετικός τρόπος, για να κρατήσουμε το σώμα και το μυαλό μας σε φόρμα! Πιο συγκεκριμένα, η ενασχόληση με την κηπουρική απαιτεί τη συμμετοχή όλων των μυών του σώματος, αυξάνοντας την ευελιξία και την αντοχή μας, ενώ αρκούν 30 λεπτά ημερησίως, για να θεωρηθεί μία μορφή ήπιας άσκησης όπως το χαλαρό τρέξιμο ή το περπάτημα. Επιπλέον, οι αργοί ρυθμοί, οι λεπτεπίλεπτες κινήσεις για την περιποίηση των φυτών, μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να αποβάλλουμε με φυσικό τρόπο το στρες που συσσωρεύσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα χόμπι που αξίζει να δοκιμάσεις τη νέα χρονιά

Ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε μέσα στη νέα χρονιά, αυτό που έχει σημασία είναι να την απολαμβάνουμε στο έπακρο. Έτσι, αφιερώνοντας έστω λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας μέσα στην εβδομάδα, η καθημερινότητα θα γίνει σταδιακά πολύ πιο δημιουργική και αισιόδοξη!