Καταρρίπτουμε εννέα κοινούς μύθους για τα ταμπόν
Όσον αφορά το θέμα των ταμπόν, έχουμε ακούσει τα πάντα! Εδώ, λοιπόν, συγκεντρώσαμε εννιά κοινούς μύθους και τους καταρρίπτουμε με βάση τα ιατρικά δεδομένα.
Εσύ γνωρίζεις την αλήθεια σχετικά με τα ταμπόν; Ας το ανακαλύψουμε.
ΜΥΘΟΣ: Δεν πρέπει να κοιμόμαστε φορώντας ταμπόν.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο κόλπος μας, δεν καταλαβαίνει αν είμαστε ξύπνιες ή κοιμόμαστε (άλλωστε, εκεί είναι πάντα σκοτεινά!), γι’ αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα αν κοιμηθούμε φορώντας ταμπόν. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να τηρήσουμε τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης, χρησιμοποιώντας το ίδιο ταμπόν για έως και 8 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε ένα καθαρό ταμπόν προτού ξαπλώσουμε και στη συνέχεια να το αφαιρέσουμε και να το αντικαταστήσουμε όταν σηκωθούμε.
ΜΥΘΟΣ: Η χρήση ταμπόν ισοδυναμεί με απώλεια της παρθενίας.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αυτό είναι αδύνατον. Το ταμπόν δεν είναι παρά ένα εργαλείο για προστασία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Δεν έχει καμία σχέση με την παρθενία, που συνδέεται με τη σεξουαλική πράξη. Η ανησυχία προκύπτει κυρίως από τον φόβο ότι το ταμπόν θα καταστρέψει τον παρθενικό υμένα, δηλαδή τον λεπτό, ελαστικό μεμβρανώδη ιστό, που περιβάλλει την είσοδο του κόλπου. Το ταμπόν είναι αρκετά μικρό ώστε να εισέλθει στους περισσότερους κόλπους χωρίς να επηρεάσει τον υμένα, ωστόσο ο υμένας μπορεί να αλλάξει σχήμα ή να «σπάσει» λόγω ηλικίας, βάρους ή ακόμα και από απλές καθημερινές δραστηριότητες, όχι μόνο από το σεξ.
ΜΥΘΟΣ: Το ταμπόν μπορεί να χαθεί μέσα στο σώμα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το ταμπόν μπορεί να φτάσει ψηλότερα μέσα στον κόλπο, παρασύροντας μαζί του το κορδόνι αφαίρεσης, ωστόσο δεν χάνεται. Εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τράχηλος αποτελεί ένα φράγμα ανάμεσα στον κόλπο και τη μήτρα, που με απλά λόγια σημαίνει ότι ο κόλπος είναι σαν «αδιέξοδο».
ΜΥΘΟΣ: Τα ταμπόν προκαλούν ΣΤΣ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (ΣΤΣ) δεν προκαλείται από τα ταμπόν, αλλά από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται staphylococcus aureus. Το ΣΤΣ είναι πολύ σπάνιο και επίσης είναι ιάσιμο, ειδικά αν διαγνωστεί εγκαίρως.
ΜΥΘΟΣ: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ταμπόν στην πρώτη μας περίοδο.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί στη χρήση ταμπόν. Μόλις ένα άτομο έχει περίοδο, σημαίνει ότι βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία για να χρησιμοποιήσει ταμπόν (και ότι ο κόλπος είναι αρκετά μεγάλος ώστε το ταμπόν να εισέλθει χωρίς φόβο ή κίνδυνο τραυματισμού ή ασυνήθιστου πόνου). Αν η περίοδός σας ξεκίνησε πρόσφατα ή δεν έχετε εμπειρία στη χρήση ταμπόν, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τα χρησιμοποιείτε σωστά και με ασφάλεια.
ΜΥΘΟΣ: Τα ταμπόν αυξάνουν τον κίνδυνο ενδομητρίωσης.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα ταμπόν δεν επηρεάζουν την ενδομητρίωση. Έχουμε ακόμα πολλά να ανακαλύψουμε σχετικά με τις αιτίες της ενδομητρίωσης, αλλά μία από αυτές σχετίζεται με την «παλινδρόμηση» της εμμήνου ρύσης από τις σάλπιγγες. Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι το ταμπόν μπορεί να φράξει τον τράχηλο και να στείλει το αίμα της περιόδου προς τα «πίσω» στη μήτρα και έξω από τις σάλπιγγες. Αυτό είναι αδύνατον. Τα ταμπόν δεν μπορούν να φράξουν τον τράχηλο ενώ, σε περίπτωση που γεμίσουν, το επιπλέον αίμα εξέρχεται από τον κόλπο και δεν επιστρέφει στη μήτρα.
ΜΥΘΟΣ: Πρέπει να αλλάζουμε ταμπόν κάθε φορά που πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα ούρα μας εξέρχονται από την ουρήθρα. Το ταμπόν εισέρχεται στον κόλπο (που βρίσκεται πίσω από την ουρήθρα). Μπορούμε να ουρήσουμε χωρίς να βρέξουμε το ταμπόν μας. Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, είναι καλή ιδέα να κρατάτε το κορδόνι αφαίρεσης στην άκρη ή προς τα πίσω, ώστε να μη βραχεί από τη ροή των ούρων (το βρεγμένο κορδόνι μπορεί να είναι ενοχλητικό). Αλλάξτε το ταμπόν σας όταν χρειάζεται αλλαγή με βάση τη ροή σας, όχι την ουροδόχο κύστη σας.
ΜΥΘΟΣ: Τα ταμπόν ξεχειλώνουν τον κόλπο.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Σε καμία περίπτωση. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο κόλπος είναι έτσι κι αλλιώς ελαστικός. Εφόσον μέσα από τον κόλπο μπορεί να βγει ένα μωρό, ένα ταμπόν μπορεί να μπει πανεύκολα χωρίς πρόβλημα.
ΜΥΘΟΣ: Τα βιολογικά ταμπόν είναι πιο ασφαλή από τα μη βιολογικά.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα βιολογικά ταμπόν είναι πιο ασφαλή για τον κόλπο. Ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΤΣ είναι ο ίδιος, είτε το ταμπόν είναι βιολογικό είτε όχι και το προφίλ ασφαλείας δεν παρουσιάζει καμιά διαφορά.