Διαφορετικοί τύποι ακράτειας
Διαφορετικοί τύποι ακράτειας- πως να τους αναγνωρίσετε και να τους αντιμετωπίσετε
Τα πρώτα συμπτώματα ακράτειας μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε νεαρή ηλικία. Γι’ αυτό ακριβώς ονομάζεται ακράτεια ενηλίκων κι όχι ηλικιωμένων. Συχνά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρές γυναίκες, στις οποίες συνήθως η μορφή που επικρατεί είναι η ακράτεια λόγω πίεσης. Με την ηλικία, ο αριθμός των περιστατικών ακράτειας αυξάνεται και εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα, οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισής της;
Συμπτώματα ακράτειας
Η ακράτεια ενηλίκων είναι πολύ πιο συχνή από ότι πιστεύουμε και πολλοί άνθρωποι ακόμα και πιο νεαρής ηλικίας πάσχουν από συμπτώματα ακράτειας. Υπάρχουν συμπτώματα ακράτειας τα οποία είναι κοινά και για τα δύο φύλα αλλά και συμπτώματα που αφορούν μόνο τις γυναίκες. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα ακράτειας που αφορούν την ανάγκη για συχνή ούρηση αλλά και επείγουσα ούρηση. Επίσης μπορεί, να παρατηρηθεί περιστασιακή διαρροή ούρων αλλά και ανάγκη ούρησης ακριβώς μετά την ούρηση. Συμπτώματα από τα οποία πάσχουν μόνο οι γυναίκες είναι το κοιλιακό άλγος κατά την ούρηση όπως και δυσφορία στην περιοχή του περινέου ενώ για τους άνδρες η συχνή ούρηση με σταγόνες.
Αιτίες ακράτειας
Γυναικεία ακράτεια:
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες μεταξύ 40-65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών εμφανίζουν ακράτεια ούρων!
Συχνά προκαλείται από συγκεκριμένες αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση αγωγής ή/και την εμφάνιση κάποιας ασθένειας. Τις περισσότερες φορές αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα ουρολοίμωξης. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν ακράτεια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, λόγου του βάρους του εμβρύου. Ακόμα, ο τοκετός ενδέχεται να επιφέρει μια σειρά από αλλαγές στο σώμα της γυναίκας και ιδιαίτερα στους μύες , τα νεύρα και τους υποστηρικτικούς ιστούς της κύστης, οδηγώντας εν τέλει τη γυναίκα σε ανικανότητα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την ακούσια απώλεια ούρων. Τέλος, οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης αλλά και η μείωση των οιστρογόνων στον οργανισμό, έχουν ως αποτέλεσμα μια προοδευτική ακράτεια ούρων.
Αιτίες ακράτειας στους άνδρες:
Η ακράτεια ούρων δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά αφορά και τους άντρες και πρόκειται για ένα σύμπτωμα που απασχολεί εκατομμύρια άνδρες ανά τον κόσμο. Μερικές φορές, η ακράτεια από προσπάθεια και η επιτακτική ακράτεια σχετίζονται με την υπερπλασία του προστάτη ή με τη θεραπεία αυτού. Επίσης, άνδρες οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε οριστική προστατεκτομή ή κυστεκτομή έχουν πρόβλημα ακράτειας. Τέλος η νυχτερινή ενούρηση είναι κάτι που ταλαιπωρεί τους άντρες πάνω από τα 45 έτη. Οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αλλά και σε καρδιακές παθήσεις.
Τύποι ακράτειας
Οι τύποι ακράτειας είναι πέντε Υπάρχουν επίσης διαφορετικής έντασης: ελαφριά, μέτρια και βαριάς μορφής. Η ακράτεια είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί με πολλές διαφορετικές μορφές και σε νεαρή ηλικία όπως η ακράτεια από άγχος, η επιτακτική ακράτεια, η μικτή ακράτεια και η ακράτεια από υπερπλήρωση.
Ακράτεια από στρες
Η ακράτεια από στρες εκδηλώνεται όταν σωματικές κινήσεις και λειτουργίες ασκούν πίεση στην κοιλιακή χώρα. Κινήσεις όπως ο βήχας, το φτέρνισμα, η σεξουαλική δραστηριότητα, το σήκωμα βάρους, η άσκηση και ο χορός κ.ά
Επιτακτική ακράτεια
Η επιτακτική ακράτεια εκδηλώνεται ως έντονη και επείγουσα επιθυμία για ούρηση, την οποία ο ασθενής δεν μπορεί να αναστείλει, χωρίς να σημαίνει πως η ουροδόχος κύστη δεν είναι γεμάτη.
Ακράτεια λόγω υπερπλήρωσης
Η ακράτεια λόγω υπερπλήρωσης παρατηρείται, όταν κατά την ούρηση η κύστη δεν αδειάζει πλήρως, αυτό οδηγεί στη συνέχεια να γεμίζει πέραν του ανεκτού και να παρατηρείται διαρροή.
Ακράτεια μικτού τύπου
Η ακράτεια μικτού τύπου εμφανίζεται από συνδυασμό της ακράτειας από στρες και της επιτακτικής ακράτειας.
Άλλοι τύποι ακράτειας
Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι τύποι ακράτειας όπως η ψυχολογική ακράτεια, η ακράτεια ούρων στον ύπνο και η απώλεια ούρων στον ύπνο καθώς και ακράτεια λόγω άγχους.
Παράγοντες κινδύνου
Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας, όπως οι παρακάτω:
-
Εγκυμοσύνη και τοκετός
-
Βαριά σωματική εργασία
-
Χρόνιες ασθένειες (διαβήτης)
-
Ασθένειες με βήχα
-
Γενετικοί παράγοντες
-
Εμμηνόπαυση
-
Κατάχρηση αλκοόλ
-
Μη φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου ή δυσκοιλιότητα
-
Παχυσαρκία
-
Προηγούμενες εγχειρήσεις
-
Λήψη ορισμένων φαρμάκων
-
Ηλικία
-
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η άσκηση, ειδικά οι ασκήσεις που γυμνάζουν τους μύες του πυελικού εδάφους όπως οι ασκησεις Kegel, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακράτειας.
Πρόληψη της ακράτειας
Υπάρχουν τρόποι προκειμένου να προληφθεί η ακράτεια, όπως: διακοπή ή περιορισμό του αλκοόλ, έλεγχος της πρόληψης υγρών, αποφύγετε την κατανάλωση υγρών μετά από κάποια ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας, αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών που περιέχουν βήχα, περιορισμό της καφεΐνης και ποτών που περιέχουν καφεΐνη, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, ξεκίνημα γυμναστικής και σωματικής άσκησης, διακοπή καπνίσματος και καταπολέμηση δυσκοιλιότητας.
Αντιμετώπιση της ακράτειας
Υπάρχουν φυσικά θεραπευτικές διαδικασίες με σκοπό την αντιμετώπιση της ακράτειας. Είτε συντηρητικές, είτε φαρμακολογικές και χειρουργικές. Η θεραπευτική διαδικασία εξαρτάται από τη διάγνωση, την κατάσταση του ασθενούς και το βαθμό ακράτειας.
Συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει συντηρητικά μέτρα τα οποία μπορούν να παρθούν κατά της ακράτειας.
Φαρμακευτική θεραπεία με αντιμουσκαρινικά φάρμακα, η οποία εφαρμόζεται σε μικτή ή επιτακτικού τύπου ακράτεια καθώς και η χρήση ντουλοξετίνης σε ακράτεια προσπάθειας.
Χειρουργική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών ταινιών στον κόλπο σε ύπαρξη ακράτειας προσπάθειας, ενώ αν συνυπάρχει και πρόπτωση πυελικών σπλάχνων, συστήνεται η διόρθωση της πρόπτωσης. Σε βαριές μορφές ακράτειας προσπάθειας μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση ενός τεχνητού σφιγκτήρα.
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης για την γυναικεία ακράτεια, και οι Always Discreet έχουν την λύση και είναι δίπλα σε κάθε γυναίκα για να ζει κάθε μέρα με αυτοπεποίθηση. Έτσι, δημιουργήθηκε η Always Discreet, μία πλήρης σειρά από σερβιετάκια για την ελαφριά ακράτεια, σερβιέτες ακράτειας μέτριας μορφής και θηλυκά εσώρουχα για την βαριά μορφής ακράτεια, όλα σχεδιασμένα για διακριτική εφαρμογή και ολοκληρωμένη* προστασία!
Εσύ ποια Always Discreet θα επιλέξεις για να καλύψει τις ανάγκες σου και να νιώθεις πάντα προστατευμένη, σίγουρη και άνετη;