Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων


Ευ Ζην
23/07/2021

Η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, είναι συχνό φαινόμενο. Εδώ παρουσιάζουμε τέσσερις λόγους για τους οποίους συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό.

Κάθε τόσο, η περίοδός σου μπορεί να κάνει μια ξαφνική εμφάνιση, ακριβώς στη μέση του κύκλου σου. Μια σταγόνα τη μία φορά, δυο σταγόνες την άλλη, η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων μπορεί να σε πιάσει απροετοίμαστη. Πρέπει να ανησυχείς;

4 αιτίες για την αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Ωορρηξία:

Κάποιες γυναίκες παρατηρούν ελαφριά αιμορραγία για μία ή δύο ημέρες μετά την ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει τακτικά για άλλες. Η ωορρηξία, είναι το διάστημα του κύκλου σου που είσαι πιο γόνιμη. Αν προσπαθείς να αποφύγεις την εγκυμοσύνη, φρόντισε να μην μπερδέψεις την αιμορραγία λόγω της ωορρηξίας, με την κανονική περίοδό σου!

Αντισύλληψη:

Η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, είναι μια συχνή παρενέργεια των ορμονικών αντισυλληπτικών, όπως τα αντισυλληπτικά δισκία, τα ορμονικά σπειράματα και τα διαδερμικά αυτοκόλλητα, οι ενέσεις και τα εμφυτεύματα. Μπορεί να εμφανιστεί όταν ξεκινάς την αντισύλληψη ή λίγο αφότου τη διακόψεις. Αν εκδηλώνεις «αιμορραγία εκ διαφυγής» κάθε μήνα, ενημέρωσε τον/την ιατρό σου. Ίσως αυτή να μην είναι η κατάλληλη επιλογή αντισύλληψης για εσένα.

Εγκυμοσύνη:

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ελαφριά αιμορραγία κατά την εγκυμοσύνη. Αυτό συνήθως συμβαίνει τους πρώτους μήνες. Μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνο στο πλαίσιο μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Αν εμφανίζεις κι άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης, κάνε ένα τεστ για να το διαπιστώσεις. Σε περίπτωση που είσαι έγκυος, επισκέψου τον/την ιατρό σου αμέσως. Θα σε βοηθήσει να κάνεις τις κατάλληλες ενέργειες και να βεβαιωθείς ότι η αιμορραγία δεν προκαλείται από εξωμήτρια εγκυμοσύνη, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σου σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί.

Εμμηνόπαυση:

Καθώς το σώμα σου ετοιμάζεται να αφήσει πίσω του τη γόνιμη φάση του, είναι πιθανό να εμφανίζεις ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούν αιμορραγία. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ξεκινάς τη μετάβαση προς την εμμηνόπαυση.

Πρέπει να το πω στον/στην ιατρό μου;

Ναι! Αν και η ενδιάμεση αιμορραγία συμβαίνει συχνά σε ορισμένες γυναίκες, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές σοβαρές παθήσεις που συνδέονται με την αιμορραγία. Μερικές από αυτές είναι: αποβολή, εξωμήτρια εγκυμοσύνη, προβλήματα με τον θυρεοειδή, καρκίνος, ινομυώματα ή πολύποδες μήτρας, κύστες ωοθηκών, καρκίνος του τραχήλου ή της μήτρας κ.ά.

Ενημέρωσε τον/την ιατρό σου για τη μικρότερη ή μεγαλύτερη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σου, ώστε να μπορέσει να σου εξηγήσει πού οφείλεται ή να διαγνώσει μια πιο σοβαρή πάθηση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τι προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιώ αν έχω αιμορραγία μεταξύ των περιόδων;

Για ελαφριά προστασία τις ημέρες που βλέπεις αίμα, δοκίμασε τα σερβιετάκια ALWAYS Dailies. Είναι τόσο ελαφριά και λεπτά, που θα ξεχάσεις ότι τα φοράς, χωρίς να σταματήσεις να νιώθεις ασφάλεια.