Ραντεβού στην εποχή του κορωνοϊού


Ευ Ζην
22/04/2020
Οι συναντήσεις μας μπορούν να γίνουν το ίδιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές στη διάρκεια της καραντίνας, με λίγη φροντίδα και πολλή αγάπη!

Στην εποχή του κορωνοϊού και των περιορισμών της καραντίνας, πολλοί από εμάς έχουμε αρκετά περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ακόμη κι αν εργαζόμαστε από το σπίτι, το γεγονός ότι έχουμε γλιτώσει τις μετακινήσεις, μας εξασφαλίζει κάποιες παραπάνω διαθέσιμες ώρες μέσα στην ημέρα μας. Πολλοί αναρωτιόμαστε, όμως, πώς φεύγουν αυτές οι ώρες τόσο γρήγορα, με αποσπασματικές κουβέντες εδώ κι εκεί με φίλους και συγγενείς, μηνύματα στα όρθια, όσο σιδερώνουμε τα ρούχα μας, emoticons που δηλώνουν παρουσία, γρήγορα likes σε άρθρα που ποστάρουν φίλοι, τα οποία μπορεί και να έχουμε διαβάσει ξανά και ξανά, και κανένα στριμωγμένο τηλεφώνημα, μεταξύ μαγειρέματος και σερβιρίσματος φαγητού. Φαίνεται να επικοινωνούμε πολύ και διαρκώς, ενώ στην ουσία, δεν έχουμε πραγματικά ευχαριστηθεί την επικοινωνία μας αυτή. Ο λόγος, απλός: δεν έχουμε κλείσει ραντεβού για να τα πούμε με τους αγαπημένους μας!

Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, να κλείσουμε ραντεβού για μια ωραία διαδικτυακή συνάντηση, να ορίσουμε την ώρα και την ημέρα, να είμαστε απερίσπαστοι από άλλες δραστηριότητες, να διασφαλίσουμε την ιδιωτικότητα του χώρου και την ησυχία που χρειαζόμαστε και να προετοιμαστούμε καταλλήλως. Ας βγάλουμε τις πιτζάμες, ας φτιάξουμε έναν ωραίο καφέ ή ας ανοίξουμε ένα ωραίο μπουκάλι κρασί. Με μια ωραία μουσική υπόκρουση, ας καθίσουμε αναπαυτικά κι ας αφεθούμε στην παρέα του φίλου που έχουμε πεθυμήσει. Δημιουργούμε, λοιπόν, κατά προσέγγιση, όλη αυτή την ωραία συνθήκη που θα μας επέτρεπε, σε άλλες συνθήκες, να απολαύσουμε την παρέα ενός φιλικού ή και ερωτικού προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε την επικοινωνία αυτή από παρεμβάσεις που θα την διέκοπταν και προσφέρουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να έχουμε μια κουβέντα με ειρμό, αρχή, μέση και τέλος. Έτσι, αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, πιο πλήρεις, πιο συνδεδεμένοι. Όλα, συναισθήματα που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις αυτής της περιόδου.

 

Η Σοφία Χατζηδημητρίου (B.Sc. Psychology, Pg.Dip. & M.Clin.Sc. in Psychoanalytic Psychotherapy, Pg.Cer. in Group Analysis) είναι Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια με 20 χρόνια ενεργή επαγγελματική πορεία στον χώρο της Ψυχοθεραπείας και ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την Ψυχή, τις Σχέσεις, την Ψυχοθεραπεία, κ.ά.