Οδηγίες για καλύτερη στοματική υγιεινή


Ευ Ζην
11/06/2020
Φροντίζουμε τα δόντια μας σωστά και ολοκληρωμένα για καλύτερη στοματική υγιεινή! 

Το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία δεν είχαμε ξαναζήσει. Εξαιτίας αυτής, δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση σε οδοντιατρικές υπηρεσίες, και οι καταναλωτές καλούνταν να ασχοληθούν πιο εντατικά με τη στοματική τους υγιεινή στο σπίτι, ειδικά αφού μιλάγαμε και για προστασία από λοιμώξεις.

Το στόμα είναι μια σημαντική είσοδος μικροβίων στο σώμα μας και ένα σημείο στο οποίο  αναπτύσσονται πολλοί μικροοργανισμοί. Πάρα πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η κακή στοματική υγεία, μπορεί να επηρεάσει και τη γενική υγεία (Διαβήτης, Καρδιαγγειακές Παθήσεις), και γι΄αυτόν το λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη διακήρυξή του, συμπεριλαμβάνει και τη στοματική υγεία ως σημαντικό παράγοντα γενικής υγείας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να διατηρήσουμε υγιή ούλα και δόντια ακόμα και από την άνεση του σπιτιού μας;

Βούρτσισμα: Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το καθημερινό βούρτσισμα, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, και για 2 λεπτά. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η χρήση μίας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας με τεχνολογία περιστροφής/ταλάντωσης, είναι πιο αποτελεσματική στην αφαίρεση της πλάκας, σε όλες τις ηλικίες. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αγκαλιάζει το δόντι, κι έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να καθαρίζουμε κάθε δόντι πιο βαθιά και αποτελεσματικά. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάζουμε το βουρτσάκι της κεφαλής τουλάχιστον κάθε 3 μήνες.

 

Οδοντικό νήμα: Δεν αρκεί όμως μόνο το βούρτσισμα αφού πρέπει να αφαιρούμε και τα υπολείμματα τροφών ανάμεσα από τα δόντια μας, και ο καλύτερος τρόπος είναι με τη χρήση οδοντικού νήματος, το οποίο καλό είναι να είναι κυρωμένο, ώστε να γλιστράει καλύτερα ανάμεσα στις επιφάνειες.

Οδοντόκρεμα: Απαραίτητη για καλύτερη στοματική υγιεινή, είναι και η οδοντόκρεμα με την απαραίτητη ποσότητα φθορίου. Το φθόριο δυναμώνει το σμάλτο, το προστατεύει από την τερηδόνα, κι έτσι δεν «χαλάνε» τα δόντια μας. Η οδοντόκρεμα όμως μπορεί να προσφέρει κι επιπλέον οφέλη, όπως η προστασία από τη φλεγμονή των ούλων, από την ευαισθησία ή από τη διάβρωση του σμάλτου και ο Φθοριούχος Κασσίτερος είναι ένα συστατικό που μπορεί  να προσφέρει αυτά τα οφέλη.

Στοματικό διάλυμα: Το στοματικό διάλυμα μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη εφόσον περιέχει φθόριο ή αντισηπτικό, όπως επίσης και αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.

 

Φροντίστε λοιπόν το στόμα σας σωστά και ολοκληρωμένα, και μείνετε υγιείς.