Ας θυμηθούμε τα βασικά: βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας;


Ευ Ζην
6/09/2019
Επειδή το πλύσιμο των δοντιών είναι κάτι που κάνουμε χωρίς να το σκεφτόμαστε, είναι εύκολο να αποκτήσουμε κακές συνήθειες κατά το βούρτσισμα. Ιδού οι συμβουλές των ειδικών που πρέπει να γνωρίζετε.

Πείτε την αλήθεια. Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε πραγματικά πώς βουρτσίζετε τα δόντια σας;  Συνέχεια λέμε στα παιδιά μας για τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής, μερικές φορές όμως αξίζει να σκεφτούμε πώς βουρτσίζουμε κι εμείς οι ίδιοι τα δόντια μας.

Για να έχετε πάντοτε αστραφτερό χαμόγελο, ιδού τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Πιάστε την οδοντόβουρτσά σας και πάμε...

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Κάντε το συνήθεια. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένετε τα δόντια σας πρωί και βράδυ, και ιδανικά -εάν είστε επιμελής- μία ακόμη φορά στη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα μετά το μεσημεριανό.

Να έχετε ένα πλάνο. Φέρτε στο νου σας την εικόνα των δοντιών σας ενώ τα βουρτσίζετε και αρχίστε από πάνω προς τα κάτω, αριστερά προς δεξιά, καλύπτοντας τόσο τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες όσο και τις επιφάνειες μάσησης των δοντιών σας.

Χρονομετρηθείτε. Εάν γίνει όπως πρέπει, το πλύσιμο των δοντιών θα σας πάρει δύο γεμάτα λεπτά. Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με το κάθε τέταρτο του στόματός σας για 30 δευτερόλεπτα. Κρατήστε χρόνο με ένα χρονόμετρο. Μάλλον βουρτσίζεστε για πολύ λιγότερη ώρα απ' ό,τι νομίζετε!

Κάντε μικρές κινήσεις. Ξεκινήστε κρατώντας την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών με τα δόντια σας και συνεχίστε κάνοντας κινήσεις μακριά από τη γραμμή των ούλων, για να απομακρύνετε τα βακτήρια από τα ούλα σας. Στη συνέχεια, βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας με μικρές κυκλικές κινήσεις ή κινήσεις μπρος-πίσω για να βεβαιωθείτε ότι έχει καλυφθεί κάθε επιφάνεια.

Δοκιμάστε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Οral B με περιστρεφόμενη (κινούμενη) κεφαλή. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική στην απομάκρυνση της πλάκας και την καθαριότητα των δοντιών σας. Βρείτε ποιο μοντέλο σας ταιριάζει καλύτερα εδώ.

Επιλέξτε την κατάλληλη οδοντόκρεμα Oral B. Για μέγιστη προστασία, χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα που να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 1350 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) φθορίου. Στην αγορά υπάρχει τεράστια ποικιλία επιλογών, που περιλαμβάνει οδοντόκρεμες ειδικά σχεδιασμένες για τα ευαίσθητα δόντια, την καταπολέμηση των λεκέδων, την προστασία των ούλων, τους καπνιστές και την καταπολέμηση της πέτρας. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας ποια είναι η καταλληλότερη για εσάς. 

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ

Μην χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα με σκληρή τρίχα (ή μην ασκείτε μεγάλη πίεση). Οι σκληρές τρίχες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα ούλα σας. Γι' αυτό προτιμήστε οδοντόβουρτσες με μαλακή ή μεσαίας σκληρότητας νάιλον τρίχα. Επίσης, προσέξτε να μην τα βουρτσίζετε πολύ δυνατά, καθώς αυτό μπορεί να αφήσει μόνιμα σημάδια στα ούλα.

Μην χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσες με μεγάλη κεφαλή. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια μικρή ή συμπαγή κεφαλή με συνδυασμό από κοντές και μακριές τρίχες, καθώς αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να καθαρίσετε κάθε δόντι αποτελεσματικά και ειδικά αυτά που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματός σας.  

Μην το παρακάνετε με την οδοντόκρεμα. Χρειάζεστε μόνο μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού για να καθαρίσετε σωστά όλο το στόμα σας και αν επιλέξετε μια οδοντόκρεμα όπως η Oral-B Pro-Expert, θα αναζωογονήσετε και ενδυναμώσετε τα δόντια σας από το εκτεθειμένο τμήμα της ρίζας μέχρι την κορυφή τους κάθε φορά που τα βουρτσίζετε.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τη γλώσσα σας. Όταν τελειώσετε το πλύσιμο των δοντιών σας, βουρτσίστε στα γρήγορα και τη γλώσσα σας για να απομακρύνετε τα βακτήρια και να διατηρήσετε καθαρή την αναπνοή σας.

Μην ξεπλένετε το στόμα σας! Εάν ξεπλένετε το στόμα σας με νερό αφού έχετε πλύνει τα δόντια σας, το συγκεντρωμένο φθόριο της οδοντόκρεμας θα αραιωθεί ή θα απομακρυνθεί κι έτσι θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό. 

Μην χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα. Το διάλυμα θα απομακρύνει το φθόριο από την οδοντόκρεμα που έχει απομείνει στα δόντια σας. Αντί γι' αυτό, χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα πριν από το βούρτσισμα ή ξεχωριστά, όπως για παράδειγμα μετά το μεσημεριανό για ένα φρεσκάρισμα. Το στοματικό διάλυμα Oral-B 3D White Luxe Glamorous Shine καθαρίζει σημεία που δεν μπορείτε να φτάσετε εύκολα με την οδοντόβουρτσα κι έτσι γίνεται απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς σας.