Ακανόνιστη περίοδος


Ευ Ζην
4/10/2018
Η έντονη αιμορραγία ή η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να είναι ενδείξεις κάποιου προβλήματος υγείας. Η καταγραφή των συμπτωμάτων της περιόδου μπορεί να βοηθήσει.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΑΣ

Πώς να αναγνωρίζετε την έντονη αιμορραγία

Εάν γνωρίζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, τότε μπορεί να έχετε έντονη αιμορραγία. Η έντονη αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενία και να σας κάνει αναιμική (αδύναμη και κουρασμένη). Εάν ανησυχείτε, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.

  • Εάν η περίοδός σας διαρκεί παραπάνω από επτά ημέρες
  • Εάν η περίοδος είναι έντονη και απαιτεί πολλές αλλαγές σερβιέτας ή ταμπόν κάθε μέρα (αλλαγή κάθε δύο ώρες ή και λιγότερο)
  • Εάν η περίοδός σας είναι ορμητική (ξαφνική ροή) ή παρατηρείτε θρόμβους αίματος
  • Εάν γεννήσατε πρόσφατα, όταν επανέλθει η περίοδός σας, η αιμορραγία μπορεί να είναι πιο έντονη σε σχέση με αυτήν που είχατε προτού μείνετε έγκυος. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε το μέσο προστασίας που χρησιμοποιείτε ή να επιλέξετε ένα μέσο με μεγαλύτερη απορροφητικότητα από αυτό που χρησιμοποιούσατε πριν από την εγκυμοσύνη ή να επιλέξετε εναλλακτικές, όπως σερβιέτες.

Πώς να αναγνωρίζετε την ακανόνιστη περίοδο

  • Πολλές γυναίκες έχουν ακανόνιστη περίοδο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να είναι οι περίοδοι κάπως ακανόνιστες κάποιες φορές.
  • Τα πρώτα χρόνια της περιόδου, σε ηλικία 9-16 ετών, η περίοδος μπορεί να μην είναι τακτική.
  • Κοντά στα 35, ο κύκλος μπορεί να μικρύνει.
  • Εάν θηλάσετε μετά τη γέννα, η περίοδος συνήθως δεν επανέρχεται μέχρι να σταματήσετε τον θηλασμό.
  • Γύρω στα 50, ο κύκλος συχνά μικραίνει καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση και επίσης είναι φυσιολογικό να μην έχετε περίοδο κάθε μήνα. Όσον αφορά την αιμορραγία, μπορεί να γίνει πιο ήπια ή πιο έντονη.

Τα ακριβή αίτια της ακανόνιστης περιόδου ποικίλλουν και είναι συνήθως αρκετά φυσιολογικά. Παρ' όλα αυτά, εσείς ξέρετε καλύτερα τι είναι φυσιολογικό για εσάς. Εάν αλλάξει ξαφνικά η τακτικότητα της περιόδου σας, βεβαιωθείτε ότι θα καταγράψετε τα συμπτώματά σας και θα επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Πώς να παρακολουθείτε τον κύκλο σας

Καταγράφοντας τα συμπτώματα της περιόδου σας σε ένα ημερολόγιο καταγραφής των περιόδων ή σε ένα ημερολόγιο καταγραφής του κύκλου σάς βοηθά να προβλέπετε την περίοδό σας, να σημειώνετε τις αλλαγές στο σώμα σας και να παρακολουθείτε τυχόν προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Σημειώστε τυχόν αλλαγές που νομίζετε ότι είναι ασυνήθιστες.

 

  • Πόσο διαρκεί η περίοδός σου;

Σημειώστε τις ημέρες της περιόδου σας σε ένα ημερολόγιο. Η πρώτη ημέρα της περιόδου σας είναι επίσης η «Πρώτη Ημέρα» του μηνιαίου κύκλου σας. Εάν ξεκινήσετε να καταγράφετε τον κύκλο σας κάθε μήνα, θα εντοπίσετε ένα μοτίβο. Ένας φυσιολογικός κύκλος διαρκεί από 21 έως 35 ημέρες.

  • Πόσο έντονη ή ήπια είναι η ροή σας;

Εάν έχετε περίοδο εδώ και κάποιο καιρό, ξέρετε τι ροή έχετε. Επομένως παρακολουθήστε την ήπια ή έντονη αιμορραγία και τις όποιες αλλαγές στο χρώμα και την υφή, όπως οι θρόμβοι αίματος και το πόσες σερβιέτες ή ταμπόν αλλάζετε.

  • Ποια είναι η βασική θερμοκρασία του σώματός σας (ΒΘΣ);

Προμηθευτείτε ένα ψηφιακό θερμόμετρο ΒΘΣ ή γονιμότητας από τον φαρμακοποιό σας και ένα γράφημα από τον γυναικολόγο σας και μετρήστε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί.

  • Οποιαδήποτε ασυνήθιστη κολπική έκκριση (κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων, οποιαδήποτε αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις, όπως στο χρώμα ή στην ποσότητα, ειδικά εάν νιώθετε κνησμό ή παρατηρείτε δυσοσμία, προβλήματα κολπικής λίπανσης, ξαφνική έντονη ροή)
  • Τυχόν πυελικός πόνος ή κράμπες που είτε συνδέονται είτε δεν συνδέονται με την περίοδό σας
  • Κατάθλιψη, συναισθηματικές διακυμάνσεις και ευερεθιστότητα