Μικρές πράξεις στο σαλόνι


Ευ Ζην
1/02/2023

Θεωρείται ο χώρος που μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας περνάμε τις περισσότερες στιγμές της ημέρας. Το Σαββατοκύριακο ιδίως, είναι το σημείο του σπιτιού που γεμίζει ζωή και χαρά. Ο καναπές, η τραπεζαρία, η τηλεόραση και το γραφείο φιλοξενούν την οικογένεια και δημιουργούν τις πιο ζεστές αναμνήσεις. Τι γίνεται όμως με την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για τον οικονομικό προϋπολογισμό, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος; Αυτές είναι λοιπόν οι μικρές πράξεις που κάνουν τη διαφορά ενώ παράλληλα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

 Ενεργειακή εξοικονόμηση

Ναι, υπάρχουν εύκολοι, οικονομικοί και αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια. Χρειάζεσαι παραδείγματα; Σου έχουμε πολλά:

 

- Ξέχασε το sleep mode και προτίμησε όλες οι συσκευές να είναι τελείως κλειστές. Τηλεόραση, ραδιόφωνο και υπολογιστές μπορούν να είναι εντελώς απενεργοποιημένα. Όταν έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος, θα δεις διαφορά!


- Μείωσε τη θερμοκρασία έστω και 1 βαθμό. Σύμφωνα με έρευνες έστω και ο ένας αυτός βαθμός μπορεί να προσφέρει μέχρι και 10% εξοικονόμηση ενέργειας.


- Αγάπησε τις LED λάμπες. Έχεις δύο πολύ καλούς λόγους για να αντικαταστήσεις όλες τις λάμπες με LED: χρησιμοποιούν τουλάχιστον 75% λιγότερη ενέργεια, ενώ διαρκούν 25 φορές περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δεις μεγάλη αλλαγή στο λογαριασμό σου! Μιλώντας για φωτισμό θεωρούμε αυτονόητο ότι μέρα-μεσημέρι δεν χρειάζεται να έχεις αναμμένα τα φώτα! Άνοιξε τα παντζούρια, τράβηξε τις κουρτίνες και άφησε το φυσικό φως να μπει ανενόχλητο στο σπίτι! Κερδίζεις ενέργεια αλλά και θετική διάθεση λόγω του ήλιου!

Ανακύκλωση & πρακτικές λύσεις

Με αυτές τις συμβουλές θα ανανεώσεις το χώρο, θα δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποια προϊόντα και ίσως δοκιμάσεις κάποιες πρακτικές προτάσεις που θα κάνουν καλό στο περιβάλλον και τον πλανήτη.

   

- Η ώρα των παιχνιδιών με τα παιδιά είναι ιερή! Ανακάλυψε λοιπόν νέα παιχνίδια και βοήθησε τα παιδιά να μάθουν την τέχνη της ανακύκλωσης αξιοποιώντας αντικείμενα του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορούν να δώσουν νέα ζωή σε ένα άδειο μπουκάλι Fairy. Αλήθεια, ήξερες ότι τα μπουκάλια Fairy είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό και από ανακυκλώσιμο* μπουκάλι;

  

- Μια φορά την εβδομάδα προσπάθησε να καθαρίζεις καλά το χώρο, ώστε να απολαμβάνεις περισσότερο τις στιγμές σου με όλα τα μέλη της οικογένειας. Με τους Swiffer συμμάχους δίπλα σου, που σε βοηθούν για μια πιο υπεύθυνη κατανάλωση, πες αντίο σε σκόνη, τρίχες και λεκέδες, εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά και πιο «πράσινα». Πώς; Τα ανταλλακτικά πανάκια είναι παρασκευασμένα με 100% ανακυκλωμένες συνθετικές ίνες και φιλοξενούνται σε 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία. Το Swiffer Μαγικό Φτερό φιλοξενείται σε 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία και είναι κατασκευασμένο από 33% ανακυκλωμένα υλικά. Όσο για τα ανταλλακτικά υγρά πανάκια, είναι κατασκευασμένα κατά 36% από φυσικές ίνες. Η συσκευασία και το καπάκι είναι κατασκευασμένα κατά 75% από ανακυκλωμένο πλαστικό.

  

-Είναι καιρός να ανακαλύψεις και εσύ πώς να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου χωρίς να χρειάζεται να σου έρχονται εγγράφως οι ειδοποιήσεις. Ζήτησε λοιπόν από την τράπεζα και άλλες υπηρεσίες, όπως η κινητή τηλεφωνία, να λαμβάνεις τους λογαριασμούς σου ηλεκτρονικά. Και όταν τους πληρώνεις, δεν χρειάζεται να τυπώνεις την απόδειξη πληρωμής. Κράτησε το αρχείο στον υπολογιστή σου!

  

- Όλοι λατρεύουμε τις ανακαινίσεις, όμως πριν ξεκινήσουμε μια τέτοια διαδικασία, πρέπει να οργανωθούμε σωστά και κυρίως να έχουμε στο μυαλό μας πράξεις που μπορούν να κάνουν καλό στον πλανήτη! Προτού λοιπόν αγοράσεις ένα καινούριο έπιπλο, δες αν υπάρχει η δυνατότητα να επιδιορθώσεις ή να αλλάξεις με βάψιμο ένα ήδη υπάρχον. Μπορείς επίσης να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στα second hand έπιπλα! Αν έχεις πλαστικά έπιπλα που δεν χρειάζεσαι πια, μην τα πας στους μπλε κάδους. Τα πλαστικά έπιπλα τα αναλαμβάνουν οι ειδικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες κανονίζουν τη συλλογή και την ανακύκλωσή τους. Επίσης, καλό θα ήταν τα πλαστικά αυτά έπιπλα να μην τα αντικαταστήσεις με νέα πλαστικά.

Ανακάλυψε περισσότερα tips για όλα τα δωμάτια του σπιτιού και ξεκίνησε σήμερα να αλλάζεις τον κόσμο του αύριο!

 

*εξαιρείται το καπάκι