Μικρές πράξεις στο μπάνιο

Ευ Ζην
29/06/2022

Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο μπάνιο περνάς περισσότερο χρόνο από ό,τι ίσως νομίζεις. Πλύσιμο δοντιών, μπάνιο, γυναικεία φροντίδα, τουαλέτα, πλυντήριο και ξύρισμα είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο του σπιτιού. Ας φροντίσουμε λοιπόν ο χρόνος αυτός να είναι ποιοτικός όχι μόνο για εμάς αλλά και για τον πλανήτη και το περιβάλλον. 


Ενεργειακή εξοικονόμηση 


Αναρωτιέσαι πόση ενέργεια σπαταλάς στο μπάνιο; Περισσότερη από όση πιστεύεις. Και ιδού μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα:

 • Όλοι θέλουμε καθαρά ρούχα, αλλά δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Το Ariel, λοιπόν, μας προτρέπει να γυρίσουμε στους 30°C και να εξοικονομήσουμε έως και 60% στο λογαριασμό ρεύματος του πλυντηρίου μας*. Συγκεκριμένα, μπορείς να δοκιμάσεις τις κάψουλες πλυντηρίου ρούχων Ariel Allin1 PODS, σχεδιασμένες ώστε να είναι αποτελεσματικές ενάντια στους επίμονους λεκέδες, ακόμα και σε κρύα πλύση. Επιπλέον, για να προστατεύεις τα ρούχα σου και να τα βοηθάς να διατηρούν το σχήμα, το χρώμα και την υφή τους, εμπιστεύσου υψηλής ποιότητας μαλακτικά ρούχων, όπως το Lenor που με τις νέες συνθέσεις, χαρίζει απαλότητα φυτικής προέλευσης**

 • Καθάρισε το μπάνιο σου με κρύο νερό! Το Viakal έχει την ίδια δράση και σε ζεστό και σε κρύο νερό. Εμείς θα σου προτείνουμε το κρύο, γιατί έτσι καταναλώνεις λιγότερη ενέργεια!

Κατανάλωση νερού 


Η κουζίνα και το μπάνιο είναι οι ναοί του νερού! Αλήθεια τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις την υπερβολική κατανάλωση του νερού στο μπάνιο; Σου έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

 • Σε χαλαρώνει και σε ηρεμεί. Ναι, το αφρόλουτρο ή το ντους είναι μια ιερή στιγμή της ημέρας που θέλεις να απολαμβάνεις. Αν όμως όταν λούζεσαι κλείνεις το νερό, τότε να είσαι σίγουρη / σίγουρος ότι το περιβάλλον σε ευγνωμονεί. Επίσης, προσπάθησε να περιορίσεις τα αφρόλουτρα με τα οποία γεμίζεις την μπανιέρα με νερό και προτίμησε ιδανικά τα ντους.

 • Το καθημερινό ξύρισμα των ανδρών μπορεί να έχει μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον, αν μειώσουμε την κατανάλωση του νερού. Ήξερες ότι αφήνοντας τη βρύση να τρέχει, κάθε ξύρισμα ισοδυναμεί με κατανάλωση 8 ποτηριών νερού; Καιρός λοιπόν να κρατάμε τη βρύση κλειστή!

 • Όλοι θέλουμε λαμπερό και υγιές χαμόγελο, αλλά χωρίς να καταναλώνουμε καθημερινά 15 λίτρα νερό. Ναι, αυτό συμβαίνει όταν έχεις ανοικτή τη βρύση κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών. Αντιθέτως αν την κλείνεις, καταναλώνεις μόνο 1 λίτρο. 

Καθαρές δουλειές και… βιώσιμες συσκευασίες

Η ανακύκλωση δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με την κουζίνα! Υπάρχουν πραγματικά πολλές συσκευασίες μέσα στο μπάνιο σου οι οποίες ανακυκλώνονται. Η λίστα είναι μεγάλη και δεν έχεις παρά να συνεχίσεις το διάβασμα. 


Επίλεξε προϊόντα καθαρισμού που αγαπούν την ανακύκλωση, όπως τα παρακάτω:

 • Όσον αφορά την περιποίηση των μαλλιών, το 2021 ήταν η χρονιά που έκαναν το ντεμπούτο τους τα μπουκάλια από αλουμίνιο αλλά και οι επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες για τα προϊόντα μαλλιών της P&G (PanteneHerbal EssencesHead & Shoulders). Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε 100% ανακύκλωση*** αλλά και 60% λιγότερο πλαστικό από τα συμβατικά μπουκάλια. Επίσης, η P&G, από το 2021 σε σχέση με το 2016, χρησιμοποιεί από 48% έως και 56% λιγότερο παρθένο πλαστικό στις συσκευασίες των σαμπουάν και conditioner (56% για το Pantene/ 55% για το Head & Shoulders και 48% για το Herbal Essences).

 • Η Oral-B διαθέτει 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία & 100% ανακυκλώσιμο σωληνάριο για τη σειρά PureActiv.

 • H Gillette Venus διαθέτει ανακυκλώσιμες συσκευασίες, χωρίς πλαστικό. Η ανακυκλώσιμη θήκη με πολτό από ίνες, είναι κατασκευασμένη από 95% PCR. Η συσκευασία είναι κατασκευασμένη από τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένα υλικά. Το χαρτί που χρησιμοποιείται – από υπεύθυνες πηγές – διαθέτει πιστοποίηση FSC (Αειφορική Δασική Διαχείριση ο οργανισμός FSC προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των δασών). Μάλιστα, με το λανσάρισμα των νέων συσκευασιών, εκτιμάται η μείωση 545 τόνων πλαστικού στην Ευρώπη. 

 • Η συσκευασία του Viakal έχει δημιουργηθεί με 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό.

 • Το Old Spice είναι επίσης ανακυκλώσιμο (stickspray, αφρόλουτρο), κατασκευασμένο από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (PCR) και σχεδιάζεται ώστε το 100% της συσκευασίας να είναι 100% PCR έως το 2025.

 • Πες ναι στο λιγότερο πλαστικό: το Ariel χρησιμοποιεί 35% λιγότερο πλαστικό στις συσκευασίες του. 

 • Βάλε στη ζωή σου τις επαναχρησιμοποιούμενες λεπίδες ξυρίσματος, όπως οι Gillette Fusion και οι Mach3. Κάθε λεπίδα προσφέρει μέχρι και 10 άνετα ξυρίσματα και ένα μήνα ζωής στο ξυραφάκι. Επίσης, τα ξυραφάκια πολλών χρήσεων που δέχονται ανταλλακτικά, κρατούν έως και 2 φορές περισσότερο, προσφέροντας 2 φορές περισσότερα ξυρίσματα και ½  λιγότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον, συγκριτικά με τα ξυραφάκια μίας χρήσης.

Ναι και στην ανανεώσιμη ενέργεια


Κάποια προϊόντα περιποίησης μαλλιών της P&G κατασκευάζονται σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, εγγυημένη με πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας. Επίσης, το Viakal κατασκευάζεται με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Ανακάλυψε περισσότερα tips για όλα τα δωμάτια του σπιτιού και ξεκίνησε σήμερα να αλλάζεις τον κόσμο του αύριο!


*Εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με τη μείωση της θερμοκρασίας πλύσης από 60°C σε 30°C, σε κανονικό κύκλο.

**80% από τα συστατικά που συμβάλλουν στην απαλότητα του Lenor είναι φυτικής προέλευσης.

***Εξαιρείται το καπάκι. Ελέγξτε τις τοπικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης.