Πώς να φτιάξω νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια μαζί με τα παιδιά


Σπίτι
1/04/2021

Ένας από τους λόγους που ανυπομονείς κάθε χρόνο για το Πάσχα, σχετίζεται με το ότι μπορείς να πάρεις μία σύντομη «ανάσα» από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, απολαμβάνοντας περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου, συντροφιά με τα μικρότερα μέλη της οικογένειας.

Συνεπώς, τώρα που έχεις τη δυνατότητα να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο, τι καλύτερο έχεις να κάνεις τόσο εσύ, όσο και ο σύζυγός σου, από το να μαγειρέψετε με τα παιδιά σας, να φτιάξετε οικογενειακώς πασχαλινές συνταγές και να γνωρίσετε καλύτερα τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας; Το ερώτημα, βέβαια, είναι το εξής: Πώς να φτιάξω πασχαλινά κουλουράκια; Ακόμη και αν δεν έχεις τολμήσει μέχρι σήμερα κάποιες από τις παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές ή δεν έχεις τις απαντήσεις για μαγειρικά ζητήματα που απασχολούν συνήθως τους περισσότερους αυτή την περίοδο, όπως το «πώς να φτιάξω τσουρέκι» ή «πώς να φτιάξω πασχαλινά κουλουράκια», δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακολουθώντας βήμα-βήμα τη συνταγή που θα βρεις παρακάτω, η διαδικασία που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσεις για τα κουλουράκια, θα σου φανεί εξαιρετικά εύκολη και διασκεδαστική.

Μάλιστα, εάν το καλοσκεφτείς, θέλοντας να απαντήσεις στην ερώτηση, «πώς να φτιάξω τσουρέκι», μπαίνεις κατά κάποιον τρόπο στη διαδικασία να γνωρίσεις σε βάθος την ελληνική παράδοση, τις διαχρονικές συνταγές των γιαγιάδων, τις οποίες θα διδάξεις με τις σειρά σου στα δικά σου παιδιά και εγγόνια! Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις για αρχή, είναι να ζητήσεις τη βοήθεια των μικρών σου για την προετοιμασία και να συγκεντρώσεις στον πάγκο της κουζίνας τα υλικά που θα χρειαστείτε για να ετοιμάσετε μαζί τα πιο λαχταριστά κουλουράκια για το πασχαλινό τραπέζι.

Τα λαχταριστά πασχαλινά κουλουράκια που θα μαγειρέψετε με τα παιδιά σας

Η πρώτη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια χρονολογείται πολλά χρόνια πριν και προέρχεται από την περιοχή της Σμύρνης. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που αρκετοί συνηθίζουν να τα αποκαλούν και «κουλουράκια σμυρνέικα». Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η συνταγή κατάφερε να εξαπλωθεί και να αγαπηθεί σε κάθε άκρη της Ελλάδας, ενώ σήμερα θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες πασχαλινές συνταγές. Για να τολμήσετε, λοιπόν, να μαγειρέψετε με τα παιδιά σας και να μάθετε από πρώτο «χέρι» πώς πλάθουμε κουλουράκια, θα χρειαστείτε τα υλικά που αναγράφονται στη λίστα που ακολουθεί:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 175 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Πώς να φτιάξω πασχαλινά κουλουράκια

Τα βήματα για να ετοιμάσεις πασχαλινά κουλουράκια είναι απλά και θα τα ανακαλύψεις αμέσως, στη λίστα που ακολουθεί.

1ο βήμα

Θα ξεκινήσεις τη συνταγή για κουλουράκια πασχαλινά, συγκεντρώνοντας τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας. Θα κόψεις το βούτυρο σε κομμάτια, θα το βάλεις σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και θα τα ανακατέψεις καλά. Θα προσθέσεις τα αβγά και το γαρύφαλλο, θα ρίξεις τον χυμό του πορτοκαλιού και θα συνεχίσεις να ανακατεύεις, μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

2ο βήμα

Σε ένα δεύτερο μπολ, θα ρίξεις το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, θα τα ανακατέψεις και έπειτα, θα τα ρίξεις στα υπόλοιπα υλικά. Για να δημιουργήσεις ένα ενιαίο μείγμα, θα αρχίσεις να «δουλεύεις» τη ζύμη με τα χέρια σου, ώσπου να γίνει μαλακή, ομοιόμορφη και εύπλαστη. Θα την τυλίξεις σε μία πλαστική, διάφανη μεμβράνη και θα την αφήσεις δέκα λεπτά στην άκρη, για να «ξεκουραστεί».

Πώς να φτιάξω νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια μαζί με τα παιδιά

3ο βήμα

Μετά από δέκα λεπτά, θα αφαιρέσεις τη μεμβράνη και θα αρχίσεις να πλάθεις τη ζύμη. Και πώς πλάθουμε κουλουράκια; Κόβοντας μικρά κομμάτια και δίνοντάς τους μοναδικά και πρωτότυπα σχέδια, με τη βοήθεια των μικρών μας! Έχει μεγάλη σημασία οι «πλεξούδες» ή τα «κρικάκια» που θα δημιουργήσετε με τα παιδιά να μην είναι πολύ χοντρά, αλλά λεπτά, διότι όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, θα έχουν αποκτήσει το διπλάσιο μέγεθος από το αρχικό. Σε κάθε περίπτωση, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κουλουράκια, καλό είναι να τα τοποθετήσετε σε απόσταση το ένα από το άλλο, σε ένα μεγάλο ταψί το οποίο θα έχετε «ντύσει» προηγουμένως με ένα κομμάτι λαδόκολλας.

4ο βήμα

Αφού ακολουθήσεις τις παραπάνω οδηγίες και συμβουλές, θα ψήσεις τα πασχαλινά κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Όταν τα κουλουράκια θα έχουν αποκτήσει ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα και θα αρχίζουν σίγα-σιγά να σκουραίνουν, θα είναι πλέον αρκετά τραγανά, για να τα βγάλεις από τον φούρνο. Εάν, βέβαια, τα θέλεις πιο μαλακά και αφράτα, μπορείς να τα ξεφουρνίσεις λίγο νωρίτερα.

Τέλος, εάν αναρωτιέσαι «πώς να φτιάξω πασχαλινά κουλουράκια με μία επιπλέον σοκολατένια… πινελιά», να ξέρεις ότι μπορείς να «πειράξεις» λίγο τις καθιερωμένες πασχαλινές συνταγές για κουλουράκια, όπως η παραπάνω, λιώνοντας με τη μέθοδο μπεν μαρί 100 γραμμάρια κουβερτούρα και έπειτα, βουτώντας τη μία άκρη από το κάθε κουλουράκι στο σοκολατένιο μείγμα που θα δημιουργήσεις.

Το να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας για το φετινό πασχαλινό τραπέζι, θα είναι σίγουρα μία εμπειρία που θα σας φέρει πιο κοντά! Μήπως, λοιπόν, τώρα που έμαθες πώς να φτιάχνεις κουλουράκια, ήρθε η ώρα να απαντήσεις και στο ερώτημα «πώς να φτιάξω τσουρέκι», έχοντας ως «συμμάχους» στα μαγειρικά πειράματα που θα πραγματοποιήσεις, τα παιδιά σου;