Κρεατόπιτα - Kitchen FAIRY Tales
by Giorgos Tsoulis

 
TILE_tsoulis_W1920px-Inside-Tile

#tsoulotip: Η μαύρη μπύρα δίνει μια πλούσια και ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας.

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο

1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους 5*5

3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

5 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 καρότα, ψιλοκομμένα

2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένα

3 κλ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

440 ml. μαύρη μπύρα

250 ml. κρέμα γάλακτος

150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

6 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα των φύλλων

Σουσάμι, για την επικάλυψη της πίτας

Αλάτι

Πιπέρι


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
  1. Βάζουμε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά ξεκινώντας από το καρότο που είναι το πιο σκληρό. Προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, το δεντρολίβανο και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10’ μέχρι να καραμελώσουν.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας, ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε καλά μέχρι να πάρει χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη μαύρη μπύρα, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα μέχρι να φύγει όλη η υγρασία.
  4. Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμα. Μόλις δέσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  5. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου 25x35 εκ., απλώνουμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και το λαδώνουμε με ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για τα επόμενα 3 φύλλα. Ρίχνουμε τη μισή γέμιση από πάνω, απλώνουμε άλλο ένα φύλλο πασπαλισμένο με ελαιόλαδο, την υπόλοιπη γέμιση και τέλος άλλα 3 λαδωμένα φύλλα. Λαδώνουμε καλά τις άκρες και πιέζουμε με το πινέλο προς τα μέσα τα φύλλα ώστε να καλυφθεί η γέμιση.
  6. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και ρίχνουμε από πάνω λίγο σουσάμι.
  7. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την επιφάνεια της πίτας ώστε να βγαίνει η υγρασία .
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω κάτω για περίπου 30’-40’.
  9. Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε να κρυώσει για 20΄, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.


Fish Cake – Kitchen FAIRY Tales by Giorgos Tsoulis