Πώς να μιλήσετε στον γιο σας για την περίοδο


Οικογένεια
3/08/2020
Ώρα για κουβέντα

Ως γονείς, μια σημαντική κουβέντα που θα πρέπει να κάνετε με τον γιο σας είναι και το θέμα της περιόδου. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο άβολο, αλλά η ανοιχτή συζήτηση και επικοινωνία μεταξύ σας γύρω από το θέμα, θα τον βοηθήσει να καταλάβει ότι η περίοδος στα κορίτσια είναι κάτι φυσιολογικό και υγιές, για το οποίο δεν θα πρέπει να ντρέπονται.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να μιλήσετε στον γιο σας για την εφηβεία και να τον βοηθήσετε να καταλάβει τι σημαίνει η περίοδος για τα κορίτσια.

Οι συμβουλές αυτές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την κουβέντα, εφοδιάζοντάς σας με τις γνώσεις και τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε, για να του εξηγήσετε τι συμβαίνει βιολογικά στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της περιόδου με απλό και κατανοητό τρόπο.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να του μιλάτε για την εφηβεία —και τις αλλαγές που βιώνουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια— από νωρίς, ιδανικά πριν ο ίδιος ή οι υπόλοιποι συμμαθητές του αρχίσουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια.

Η κουβέντα για την εφηβεία είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να θίξετε για πρώτη φορά και το θέμα της περιόδου. Εξηγήστε του ότι πολλές αλλαγές είναι παρόμοιες τόσο για τα κορίτσια, όσο και για τα αγόρια —π.χ. ψηλώνουν, αρχίζουν να αναπτύσσουν τριχοφυΐα στις μασχάλες και την ηβική περιοχή, βιώνουν νέα, πρωτόγνωρα συναισθήματα— αλλά μερικά πράγματα διαφέρουν. Για παράδειγμα:

Για τα αγόρια:

             Τα αγόρια έχουν όρχεις, όπου αρχίζουν να παράγονται σπερματοζωάρια κατά την εφηβεία.

             Τα σπερματοζωάρια είναι απαραίτητα για να γεννηθεί ένα μωρό.

 

Για τα κορίτσια:

             Τα κορίτσια έχουν ωοθήκες, που περιέχουν ωάρια, και τη μήτρα, μέσα στην οποία μεγαλώνει το μωρό.

             Κάθε μήνα περίπου, απελευθερώνεται ένα ωάριο από τις ωοθήκες. Εάν το ωάριο αυτό γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, εμφυτεύεται στην εσωτερική επένδυση της μήτρας και αρχίζει να αναπτύσσεται το μωρό.

             Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η επένδυση αποβάλλεται από τον κόλπο περίπου μία φορά το μήνα, με τη μορφή περιόδου.

             Η διαδικασία αυτή που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, ονομάζεται έμμηνος κύκλος και είναι μια υγιής και φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού κάθε κοριτσιού.

Στο πλαίσιο της κουβέντας σας γύρω από την εφηβεία, μιλήστε στον γιο σας για τα διάφορα προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιούν τα κορίτσια όταν έχουν περίοδο: σερβιέτες, ταμπόν και εσώρουχα περιόδου.

Για να ελαφρύνετε την αμηχανία που μπορεί να αισθάνεται, κάντε μαζί τα ψώνια στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ με τα «προϊόντα περιόδου» και, όταν γυρίσετε σπίτι, ζητήστε του να τακτοποιήσει αυτός τα προϊόντα που αγοράσατε. Την ώρα που τα τακτοποιεί στο μπάνιο, βγάλτε μερικά προϊόντα από τη συσκευασία και εξηγήστε του πώς χρησιμοποιούνται.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα πρέπει να θίξετε στις συζητήσεις με τον γιο σας γύρω από την εφηβεία είναι και τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα που μπορεί να έχουν τα κορίτσια, όπως οι κράμπες περιόδου, οι πονοκέφαλοι και το φούσκωμα.

Εξηγήστε του ότι, λίγο πριν από την περίοδό τους, τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα και ότι δεν θα πρέπει να το παίρνει προσωπικά —μπορεί απλώς να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών τους.

Τονίστε του ακόμη ότι είναι σημαντικό τα αγόρια και τα κορίτσια να αλληλοϋποστηρίζονται στην εφηβεία και να νοιάζονται ο ένας για τα συναισθήματα του άλλου.

Σε όλες τις συζητήσεις σας με τον γιο σας σχετικά με την εφηβεία και την περίοδο, δώστε σημασία στα εξής:

ΜΙΛΗΣΤΕ με σαφή και κατανοητό τρόπο

Εάν δεν έχει ξανακούσει τους όρους «μήτρα» και «κόλπος», φροντίστε να του εξηγήσετε με σαφή τρόπο τι σημαίνουν.

ΜΗ χρησιμοποιείτε ευφημισμούς

Αν και μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να εξηγήσετε τι σημαίνουν διάφορες εκφράσεις που μπορεί να έχει ακούσει στην καθημερινότητα, όπως «είμαι αδιάθετη» ή «ήρθαν οι Ρώσοι», φροντίστε να χρησιμοποιείτε τη σωστή ορολογία ώστε να μην διαιωνίζεται η ιδέα ότι η περίοδος είναι κάτι που θα πρέπει να κρύψουμε ή κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ την ενσυναίσθηση

Εξηγήστε του ότι, αν δει ότι κάποιο κορίτσι έχει λερωθεί στη φούστα της, θα πρέπει να την ενημερώσει ευγενικά και διακριτικά και όχι να τη σχολιάζει με τους φίλους του.

ΜΗΝ τον αφήνετε να πειράζει τα κορίτσια

Εξηγήστε του ότι δεν είναι καθόλου ευγενικό να αστειεύεται με την περίοδο ή να πειράζει τα κορίτσια επειδή έτυχε να δει σερβιέτες ή ταμπόν στην τσάντα τους και ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να τις στενοχωρήσει πολύ.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ θετικό λόγο

Αποφύγετε οποιεσδήποτε εκφράσεις που μπορεί άθελά σας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η έμμηνος ρύση είναι κάτι αρνητικό ή βρώμικο.

ΜΗΝ αποφεύγετε τις ερωτήσεις του

Εάν σας εκφράσει μια απορία και δεν έχετε χρόνο να του απαντήσετε —ή δεν γνωρίζετε την απάντηση— μην τον απορρίπτετε.

Απαντήστε όσο καλύτερα μπορείτε και, αν χρειαστεί, επανέλθετε στο θέμα αργότερα.