Τα καλοκαιρινά ροφήματα που βλάπτουν τα δόντια μας


Ευ Ζην
16/07/2020
Πώς επηρεάζουν τη στοματική μας υγιεινή

Ένας κρύος καφές, μια δροσερή λεμονάδα, ένας απολαυστικός χυμός, ένα αναζωογονητικό αναψυκτικό και φυσικά, ένα παγωμένο κοκτέιλ. Όλα τους μπορούν να μας δροσίσουν και να δώσουν μια τονωτική «νότα» στα ζεστά, καλοκαιρινά απογεύματα και τις καυτές θερινές βραδιές.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως εκτός από δροσιστικά και απολαυστικά, πολλά από τα ροφήματα που καταναλώνουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση την περίοδο που διανύουμε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας και συγκεκριμένα, να βλάψουν τα δόντια μας.

Ποια είναι, λοιπόν, τα καλοκαιρινά ροφήματα που είναι καλό να αποφεύγουμε περισσότερο αν θέλουμε να διατηρήσουμε την υγεία των δοντιών μας; Άραγε, πώς επηρεάζουν τη στοματική μας υγιεινή και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

Η λίστα που ακολουθεί είναι αναμφίβολα «διαφωτιστική» σε ό,τι αφορά στο ποια είναι τα καλοκαιρινά ροφήματα που βλάπτουν τα δόντια μας.

Χυμοί φρούτων: Μπορεί να είναι δροσιστικοί και αναζωογονητικοί όμως, οι παγωμένοι χυμοί φρούτων που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, είναι αρκετά όξινοι για τα δόντια μας -και ειδικότερα οι χυμοί με εσπεριδοειδή. Είναι καλύτερο για τα δόντια να τρώμε ένα φρούτο από το να πίνουμε έναν χυμό -μιας και οι περισσότεροι είναι σε συμπυκνωμένη μορφή και συνεπώς έχουν υψηλή οξύτητα.

Κρύα αναψυκτικά: Αν θέλουμε να φροντίζουμε τόσο τη σιλουέτα, όσο και τα δόντια μας αυτό το καλοκαίρι, τότε καλό είναι να περιορίσουμε τις ποσότητες των αναψυκτικών που καταναλώνουμε. Η ζάχαρη που περιέχουν τα περισσότερα αναψυκτικά και φυσικά, η υψηλή οξύτητά τους βλάπτουν τα δόντια. Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και αν δεν περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οξύτητα αρκετών αεριούχων αναψυκτικών, συμβάλλει στη διάβρωση των δοντιών και καταστρέφει την αδαμαντίνη. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βουρτσίζουμε συχνά τα δόντια μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να περιμένουμε περίπου 30 λεπτά έπειτα από την κατανάλωση ενός ροφήματος προτού καθαρίσουμε τα δόντια. Βλέπετε, τα οξέα των τροφών και των ροφημάτων μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών, οπότε είναι σημαντικό να περιμένουμε μερικά λεπτά πριν τα βουρτσίσουμε, ώστε να αποφεύγουμε τη διάβρωση.

Τα καλοκαιρινά ροφήματα που βλάπτουν τα δόντια μας

Ανθρακούχο νερό: Ακόμη και αν φαντάζει απίθανο, η αλήθεια είναι ότι το ανθρακούχο νερό δεν ωφελεί τα δόντια μας. Για να εξηγήσουμε το γιατί, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στο pH της στοματικής κοιλότητας. Πιο αναλυτικά, η διάβρωση των δοντιών συμβαίνει όταν το pH στο στόμα μας είναι από 5.5 και κάτω. Tο 7.0 θεωρείται ένα ουδέτερο επίπεδο. Όταν καταναλώνουμε, λοιπόν, όξινες τροφές και ποτά, η τιμή του pH στη στοματική μας κοιλότητα αρχίζει να πέφτει. Με λίγα λόγια, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του pH του στόματος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσής τους. Το pH του ανθρακούχου νερού, λοιπόν, κυμαίνεται συνήθως ανάμεσα στο 2.74 και το 3.34, γεγονός που το κάνει ένα ελαφρά όξινο ρόφημα, ικανό ωστόσο να συμβάλλει στη διάβρωση των δοντιών. Καλό είναι να προτιμάμε συχνότερα, λοιπόν, το απλό νεράκι.

Παγωμένος καφές: Ο παγωμένος καφές αποτελεί ενδεχομένως το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό ρόφημα. Όσο και αν λατρεύουμε, ωστόσο, τον κρύο, πρωινό μας καφέ, η αλήθεια είναι πως είναι καλό να τον καταναλώνουμε με μέτρο, αν θέλουμε να προστατεύουμε τα δόντια μας. Γιατί; Διότι ο καφές μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες στο σμάλτο των δοντιών, ενώ είναι και ελάχιστα όξινος (το pH του κυμαίνεται από το 5 στο 6,3).

Αλκοολούχα ποτά: Εκτός από το ότι βλάπτει την υγεία μας γενικότερα, το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά και τη στοματική μας κοιλότητα. Πέρα από το ότι είναι όξινο, το αλκοόλ αφυδατώνει ουσιαστικά ολόκληρο το σώμα μας και μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής σάλιου. Και όπως είναι γνωστό, το σάλιο στο στόμα μας, απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα βακτήρια από τα δόντια.

Τα καλοκαιρινά ροφήματα που βλάπτουν τα δόντια μας

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια μας

Το να περιορίσουμε την κατανάλωση των ροφημάτων που περιλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα, σίγουρα μπορεί να μας ωφελήσει, ως έναν βαθμό. Σίγουρα όμως, δεν είναι η πλέον εύκολη και ρεαλιστική λύση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικές επιπλέον επιλογές που μπορούν να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε τα δόντια μας καταλλήλως και να τα προστατεύσουμε από τις αρνητικές επιδράσεις πολλών τροφών και ροφημάτων.

Η κατάλληλη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Αν θέλουμε να προσφέρουμε στα δόντια και τα ούλα μας έξτρα προστασία, τότε καλό είναι να στραφούμε σε μία πιο τεχνολογικά εξελιγμένη λύση βουρτσίσματος, δηλαδή μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Διότι μεταξύ άλλων, μπορεί να απομακρύνει πιο γρήγορα και εύκολα περισσότερη πλάκα. Για παράδειγμα, η νέα Oral-B Vitality με τη 2D δράση, λευκαίνει τα δόντια αφαιρώντας τους επιφανειακούς λεκέδες και απομακρύνει έως και 100% περισσότερη πλάκα (σε σύγκριση με μια απλή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα), ενώ χάρη στο χρονόμετρο που διαθέτει, μας υπενθυμίζει να βουρτσίζουμε τα δόντια για όσο χρόνο συνιστούν οι οδοντίατροι, δηλαδή για δύο λεπτά.

Τα καλοκαιρινά ροφήματα που βλάπτουν τα δόντια μας

Λέγοντας «ναι» στα καλαμάκια, τις τσίχλες και το πολύ νερό: Τέλος, τρεις ακόμη εύκολοι τρόποι για να φροντίζουμε καλύτερα τα δόντια μας σε καθημερινή βάση, αφορούν στο να έχουμε πάντα μαζί μας τσίχλες και επαναχρησιμοποιούμενα, ανοξείδωτα καλαμάκια καθώς και να καταναλώνουμε πολύ νερό. Πιο αναλυτικά, πίνοντας τον καφέ, το αναψυκτικό, τους χυμούς ή τα ποτά μας με καλαμάκι, περιορίζουμε την επαφή των ροφημάτων με τα δόντια μας. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση νερού ανάμεσα από τα γεύματα ή τα ροφήματα, μας βοηθά να απομακρύνουμε από τα δόντια τα όξινα και βλαβερά υπολείμματα, ενώ το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη φέρεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής σάλιου -το οποίο, όπως προαναφέραμε, αποτελεί βασικό «σύμμαχό» μας στη «μάχη» ενάντια στα οξέα και την οδοντική πλάκα.

Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, να προμηθευτούμε με την κατάλληλη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ας μην ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ας προσπαθήσουμε να καταναλώνουμε περισσότερο νερό και ας φροντίσουμε να προσέχουμε περισσότερο σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση των όξινων και πολύ γλυκών ροφημάτων!