Πώς θα αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα από έντομα


Ευ Ζην
22/01/2020
Τα περισσότερα τσιμπήματα από έντομα δεν είναι σοβαρά, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε κάποια εύκολα μυστικά για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Είναι γνωστό ότι τα έντομα αμύνονται τσιμπώντας. Αυτό όμως δεν παρηγορεί ούτε εσάς ούτε το παιδί σας όταν πονάτε μετά από ένα τσίμπημα! Το πρήξιμο μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο μέρες και να είναι επώδυνο ή να προκαλεί φαγούρα, αλλά κανονικά θα περάσει.

Τι θα κάνετε αν σας τσιμπήσει έντομο

1. Δείξτε ψυχραιμία. Αν υπάρχει κεντρί, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει να το βγάλετε. Με ένα μακρύ νύχι, μια πιστωτική κάρτα ή κάτι παρόμοιο και σπρώχνοντας και πιέζοντας κατά μήκος του δέρματος προσπαθήστε να ανασηκώσετε το κεντρί προς τα έξω. Οι μέλισσες αφήνουν πίσω ένα μέρος από το κεντρί τους που συνεχίζει να διοχετεύει δηλητήριο ενώ εκείνες πετάνε για να πεθάνουν. Μην χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι φρυδιών. Οι σφήκες όταν τσιμπάνε συνήθως δεν αφήνουν το κεντρί τους. Μπορεί όμως να συμβεί και αυτό. Αν τσιμπηθεί παιδί, με ήρεμο τρόπο παροτρύνετέ το να μην πειράξει το σημείο του τσιμπήματος, παρηγορήστε το και μετά βγάλτε το κεντρί.

2. Καθαρίστε το δέρμα γύρω από το τσίμπημα.

3. Ανακουφίστε τον πόνο με ένα δροσερό επίθεμα (για παράδειγμα μία φανέλα ή ένα μαντήλι βρεγμένο με κρύο νερό).

4. Περιορίστε το πρήξιμο απλώνοντας απαλά μία κρέμα που περιέχει αντιισταμινικό - θα βοηθήσει και στην ανακούφιση από τη φαγούρα. Αν μπορείτε, σηκώστε ψηλά το μέλος του σώματος που υποφέρει για να μειωθεί το πρήξιμο.

5. Μην αφήνετε τα παιδιά να ξύνουν το τραύμα γιατί μπορεί να μολυνθεί, ειδικά αν δεν είσαστε σπίτι και τα χέρια τους είναι βρώμικα.

Μην αφήσετε το δηλητήριο να εξαπλωθεί

Το κεντρί της μέλισσας περιέχει έναν αδένα με δηλητήριο που αν σπάσει προτού αφαιρεθεί, θα ελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο στην πληγή. Γι' αυτό δείξτε ψυχραιμία και σιγουρευτείτε ότι βγάλατε ολόκληρο το κεντρί όσο το δυνατόν πιο μαλακά. Μην το ζουλήξετε όμως, όπως θα κάνατε για να βγάλετε μία αγκίδα.

Γιατροσόφια

Υπάρχουν πολλά σπιτικά γιατροσόφια που λέγεται ότι βοηθούν με τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα. Κάποια από αυτά είναι και η εντριβή με ξύδι βύνης για τα τσιμπήματα σφήκας και η μαγειρική σόδα για τα τσιμπήματα μέλισσας. Άλλοι συνιστούν ανεπιφύλακτα το κρεμμύδι ή ακόμα και το μάσημα καπνού! Αυτές όμως ΔΕΝ είναι ιατρικά τεκμηριωμένες θεραπείες κι επειδή όλοι οι άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας είναι σημαντικό να μην πειραματιζόμαστε σε παιδιά ή σε όσους μπορεί να αρρωστήσουν εξαιτίας μιας κακής αντίδρασης.

 Πολλά τσιμπήματα

Αν σας τσιμπήσει πολλές φορές ένα έντομο ή πολλά έντομα, μπορεί να έχετε πιο σοβαρή αντίδραση εξαιτίας της μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου στο σώμα σας. Συνήθως, το αποτέλεσμα είναι να νιώσετε απλά μεγαλύτερη δυσφορία. Αν όμως προκληθεί πιο σοβαρή αντίδραση τότε αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Πιο κάτω θα δείτε ποια είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα.

Όταν το τσίμπημα είναι σοβαρό

Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε κάποια παροδική δυσφορία από το τσίμπημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Αν δείτε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το άτομο δεν νιώθει καλά, αναζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως. Δείτε την ενότητα για τα επικίνδυνα συμπτώματα.

 Επικίνδυνα συμπτώματα μετά από τσίμπημα

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι το τσίμπημα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως περιλαμβάνουν: ναυτία, πονοκέφαλο, αυξημένο καρδιακό παλμό, τάση για λιποθυμία ή ζάλη, δυσκολία στην κατάποση ή πρήξιμο στα χείλη ή το πρόσωπο, δύσπνοια, πρήξιμο ή φαγούρα γύρω από το τσίμπημα ή σε άλλα σημεία του σώματος.

Μυστικό. Στην αρχή του χρόνου οι σφήκες κυνηγούν άλλα έντομα και γενικά δεν δημιουργούν προβλήματα μέχρι τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο οπότε αρχίζει να τους αρέσει η ζάχαρη. Εκείνη την εποχή αρχίζουν να αναζητούν τρόφιμα και αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν θέλετε την ησυχία σας, μην δίνετε τέτοια αναψυκτικά, γλειφιτζούρια ή μεγάλες καραμέλες στα παιδιά σας όταν υπάρχουν σφήκες.