Τα ολόφρεσκα food trends του 2020 που αξίζουν την προσοχή σου
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε ό,τι αφορά τις τροφές που καταναλώνουμε, εν έτει 2020 οι επιλογές μας είναι περισσότερο συνειδητές.
Από εκείνους που θέλουν να φροντίσουν καλύτερα την υγεία και την ευεξία τους σε εκείνους που προσπαθούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες για λόγους ηθικής: Όποια κι αν είναι τα κίνητρα που μας ωθούν στο να τρεφόμαστε διαφορετικά, το σίγουρο είναι πως η δυνατότητα να έχουμε άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, μας επιτρέπει να γνωρίζουμε λίγο καλύτερα τις τροφές και τα συστατικά που αξίζουν μια θέση στα πιάτα μας.
Με την ευεξία να συνιστά την κινητήρια δύναμη σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των κορυφαίων τάσεων της νέας χρονιάς και της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε, αξίζει να βάλουμε κάτω από το μικροσκόπιό μας τα ολόφρεσκα food trends του 2020 που υπόσχονται να αναβαθμίσουν το διατροφικό μας μενού και φυσικά, να ικανοποιήσουν τους ουρανίσκους μας.
Ιδού, πέντε διατροφικές τάσεις που ήδη ξεχωρίζουν!
Ευέλικτη διατροφή και flexitarians
Το 2020 ο βιγκανισμός εξακολουθεί να παραμένει δημοφιλής σε ό,τι αφορά τη διατροφή. Ωστόσο, η ευέλικτη διατροφή είναι εκείνη που κυριαρχεί. Οι flexitarians -δηλαδή εκείνοι οι οποίοι ακολουθούν μια περισσότερο ευέλικτη διατροφή- τρώνε τα πάντα, αλλά με μέτρο. Το διατροφικό τους μενού αποτελείται κατά βάση από φυτικές επιλογές, όμως τα ζωικά προϊόντα δεν απουσιάζουν από το τραπέζι τους. Στην πραγματικότητα, καταναλώνουν κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα σε περιορισμένες ποσότητες, αναγνωρίζοντας μάλιστα κάποια από τα οφέλη της κρεατοφαγίας για τον άνθρωπο.
Φυτικά γάλατα
Σε ό,τι αφορά το γάλα, βέβαια, το 2020 οι φυτικές επιλογές κερδίζουν έδαφος. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι η φυτική διατροφή γενικότερα αποτελεί μια από τις κυρίαρχες διατροφικές τάσεις σήμερα. Αντί για αγελαδινό γάλα, λοιπόν, το 2020 θα πιούμε γάλα αμυγδάλου, σόγιας και ρυζιού, καρύδας και φυσικά, βρώμης -το οποίο, μάλιστα, φέρεται να συμβάλλει στη διατήρηση των υγειών επιπέδων της χοληστερόλης στον οργανισμό χάρη στις β-γλυκάνες που περιέχει. Τα καλά νέα είναι πως τόσο το γάλα βρώμης, όσο και το γάλα αμυγδάλου, μπορούμε να τα ετοιμάσουμε μόνοι μας -και μάλιστα, εύκολα- στο σπίτι.
Για να ετοιμάσεις σπιτικό γάλα βρώμης, για παράδειγμα, θα χρειαστείς τα εξής: 1 φλιτζ. με νιφάδες βρώμης, 3 φλιτζ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας και αν το επιθυμείς, 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη -ή μια μικρή ποσότητα από κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως το μέλι. Θα βάλεις στο μπλέντερ τις νιφάδες με το νερό και θα τα ανακατέψεις μέχρι να πολτοποιηθούν. Στη συνέχεια, θα εφαρμόσεις σε ένα σουρωτήρι ένα κομμάτι ύφασμα με πολύ αραιή ύφανση (τουλπάνι) και, αφού τοποθετήσεις σε αυτό το μείγμα, θα δημιουργήσεις ένα πουγκί με τις άκρες του. Θα περιστρέψεις το τουλπάνι μέχρι να σουρώσεις όλο το γάλα και στη συνέχεια θα προσθέσεις τη βανίλια και -αν το επιθυμείς- το γλυκαντικό σου. Θα αποθηκεύσεις το γάλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο και θα χρειαστεί να το καταναλώσεις μέσα σε τρεις ημέρες.
Κορεατικό φαγητό
Δεν ξέρουμε αν η δημοφιλία του κορεατικού φαγητού οφείλεται στη μεγάλη επιτυχία της ταινίας «Παράσιτα» και δη του φαινομενικά απολαυστικού Ram-Don που εμφανίζονται να τρώνε οι πρωταγωνιστές της (πρόκειται για μια παραλλαγή ενός κορεατικού πιάτου με noodles που ονομάζεται jjapaguri), ωστόσο, όλα δείχνουν πως η κορεατική κουζίνα θα βρίσκεται παντού γύρω μας το 2020. Και μπορεί η ετοιμασία του Ram-Don στο σπίτι (στην πλέον απλή εκδοχή του) να μην αποτελεί εύκολη υπόθεση, όμως με τα σωστά υλικά και τους κατάλληλους συμμάχους, είναι 100% εφικτή. Πληκτρολογώντας Steak Ramen ή Ram-Don στο YouTube, μπορείς να ανακαλύψεις αρκετά βίντεο με τη συνταγή του συγκεκριμένου πιάτου, σε διάφορες εκδοχές: Από την πιο απλή μέχρι την πιο περίπλοκη. Όσο για τον «χαμό» στην κουζίνα -δηλαδή, τα μπολ, τα πιατάκια, τα μαχαίρια και όλα τα σκεύη που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την προετοιμασία του jjapaguri- οι κάψουλες πλυντηρίου πιάτων Fairy Platinum αρκούν για να μη μετανιώσεις που πήρες το ρίσκο να το ετοιμάσεις!
Γιαμ -και πάλι γιαμ!
Οι κάτοικοι των Φιλιππίνων γνωρίζουν το μωβ γιαμ -γνωστό ως ube- εδώ και χρόνια και τώρα, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να το μάθουμε και εμείς. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αποκαλούν το γιαμ ως το νέο μάτσα (ένα είδος τσαγιού) και δεν είναι δύσκολο να κατανοήσεις το γιατί. Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, ο συγκεκριμένος βολβός μπορεί να σε βοηθήσει να ακολουθήσεις μια διατροφή που βασίζεται περισσότερο σε επιλογές ευεξίας. Στις Φιλιππίνες, το μωβ γιαμ χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε πολλά γλυκά επιδόρπια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να το αξιοποιήσεις για να ετοιμάσεις πιο υγιεινά πιάτα, όπως για παράδειγμα μια μωβ, βελούδινη σούπα με γάλα καρύδας. Μια ματιά στο Διαδίκτυο, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις πολλές συνταγές.
Φυτικές πρωτεΐνες
Τέλος, εν έτει 2020 φαίνεται πως όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιθυμούν να αυξήσουν την κατανάλωση πρωτεΐνης, ακολουθώντας όμως την κυρίαρχη τάση της φυτικής διατροφής. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν σημαντικό βαθμό φυτικών πρωτεϊνών θα εμφανιστούν στα ράφια των σουπερμάρκετ και το μενού των αγαπημένων σου εστιατορίων. Τα φυτικά πρωτεϊνούχα ροφήματα και πολλά φυτικά πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως οι φακές, το τόφου, τα ρεβίθια και η κινόα θα έχουν την «τιμητική» τους.
Από την ευέλικτη διατροφή και τα φυτικά γάλατα στις κορεατικές νοστιμιές, το γιαμ και τις φυτικές πρωτεΐνες. Αυτά είναι τα πλέον δημοφιλή και «φρέσκα» food trends του 2020 που αξίζουν την προσοχή σου. Ακόμη και αν δεν τα υιοθετήσεις, φαίνεται πως αξίζουν τουλάχιστον μία δοκιμή!