Ετοιμάζουμε παραδοσιακή μουσταλευριά στο σπίτι
Όσες και όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να περάσουμε την παιδική μας ηλικία δίπλα στον παππού και τη γιαγιά, γνωρίζουμε καλά πως αν ο Σεπτέμβρης είχε ένα δικό του ξεχωριστό άρωμα, αυτό θα προερχόταν από μία μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη ζεστό, «πλούσιο» μούστο και μυρωδάτα μπαχαρικά. Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τα φθινοπωρινά απογεύματα που μας έβρισκαν στο σαλόνι της γιαγιάς, να τρώμε με λαχτάρα μεγάλες κουταλιές μουσταλευριάς, πασπαλισμένες με κανέλα και τρίμμα καρυδόψιχας;
Ομολογουμένως, το αρχαίο γλυκό του φθινοπώρου, έχει καταφέρει να «σφραγίσει» με τη γεύση και το άρωμά του μερικές από τις πιο γλυκές μας αναμνήσεις. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την περίοδο του τρύγου, αφού κύριο συστατικό του είναι ο μούστος του σταφυλιού, ενώ ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση, την ιδιαίτερη υφή και την υψηλή θρεπτική του αξία.
Τι καλύτερο, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε για να υποδεχθούμε τη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, αναβιώνοντας την παιδική μας ανάμνηση και «σφραγίζοντας» τον φετινό Σεπτέμβρη με το λαχταριστό άρωμα και τη διαχρονική γεύση μιας σπιτικής μουσταλευριάς; Παρακάτω, έχουμε καταγράψει αναλυτικά τα βήματα που θα ακολουθήσουμε για να την πραγματοποιήσουμε, καθώς και τα υλικά που θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας μας.
Παραδοσιακή σπιτική μουσταλευριά με τρίμμα καρυδόψιχας και κανέλα
Η μουσταλευριά είναι ένα γλυκό που χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια και μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο, ήταν γνωστή ως οινούτα. Η εξαιρετικά υψηλή θρεπτική της αξία, η απλότητα και η ευκολία της συνταγής, καθώς και το γεγονός πως μπορούν να την απολαύσουν όλοι ανεξαιρέτως -δηλαδή ακόμη και όσοι ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή- είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που η μουσταλευριά έχει καταφέρει να μεταπηδήσει από εποχή σε εποχή, φτάνοντας από την αρχαιότητα στο σήμερα. Αν θέλουμε, λοιπόν, να την πραγματοποιήσουμε, θα χρειαστούμε στον πάγκο της κουζίνας τα εξής υλικά:
- 5 φλ. μούστο
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι (ή πετιμέζι)
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 φλ. τρίμμα καρυδόψιχας
- Καβουρδισμένο σουσάμι (προαιρετικά)
Για να πραγματοποιήσουμε τη συνταγή, θα ξεκινήσουμε πρώτα με την προετοιμασία του μούστου. Θα βάλουμε τον μούστο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και θα την τοποθετήσουμε στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά. Θα προσθέσουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ενώ συγχρόνως θα ανακατεύουμε σχολαστικά το μείγμα με ένα σύρμα μαγειρικής, για να μην λασπώσει και γεμίσει σβώλους, αλλά για να «δέσει».
Έπειτα, θα ρίξουμε στην κατσαρόλα το μέλι (ή το πετιμέζι), το τρίμμα καρυδόψιχας και την κανέλα. Θα συνεχίσουμε να ανακατεύουμε επίμονα τα υλικά, θα χαμηλώσουμε την ένταση της φωτιάς και θα αφήσουμε το μείγμα να βράσει για 10 λεπτά, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη πυκνότητα. Όταν το μείγμα θα έχει βράσει επαρκώς, θα το μοιράσουμε σε μερίδες, δηλαδή σε μικρά μπολ.
Αφού ετοιμάσουμε τις μερίδες, θα τις αφήσουμε να κρυώσουν και θα προχωρήσουμε στο πλύσιμο της κατσαρόλας. Ακριβώς επειδή ο μούστος αφήνει επίμονα υπολείμματα στις επιφάνειες των σκευών, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το υγρό πιάτων Fairy Platinum Extra Hygiene, το οποίο με μία μόνο σταγόνα, εισχωρεί άμεσα στη βρομιά και διασπά αποτελεσματικά τα υπολείμματα από τα λίπη, προσφέροντας στα σκεύη μας υγιεινό, γρήγορο και βαθύ καθαρισμό.
Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει και το πλύσιμο της κατσαρόλας, θα γαρνίρουμε κάθε μερίδα μουσταλευριάς με μπόλικη κανέλα, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε και καβουρδισμένο σουσάμι για επιπλέον γεύση και απόλαυση. Καλό είναι, επίσης, να περιμένουμε μισή με μία ώρα μέχρι να δοκιμάσουμε το γλυκό μας, ώστε να είμαστε σίγουρες πως έχει σταθεροποιηθεί απόλυτα.
Σε κάθε περίπτωση, η μουσταλευριά είναι ένα γλυκό που μπορεί να διατηρηθεί σε ξηρό και δροσερό μέρος για τρεις ημέρες τουλάχιστον. Ωστόσο, αν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, καλό θα ήταν να την τοποθετήσουμε στο ψυγείο, για να είμαστε σίγουρες πως δεν θα αλλοιωθεί η σύστασή της, πριν προλάβουμε να την καταναλώσουμε!