Χριστουγεννιάτικες γεύσεις από όλη την Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικες γεύσεις από όλη την Ελλάδα

Ας κάνουμε ένα ταξίδι σε όλη τη χώρα μέσα από γεύσεις και παραδόσεις ξεχωριστές αλλά και διαχρονικές…


Tα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μέρες αφιερωμένες στην οικογένεια, στους φίλους, στις παραδόσεις και στις εκλεκτές γεύσεις που μπαίνουν στο γιορτινό τραπέζι και μας φέρνουν όλους πιο κοντά. Χοιρομέρια, καπνιστές μπριζόλες, γαλοπούλα, λουκάνικα, καβουρμάδες, απάκια και σύγλινα είναι μερικοί από τους μεζέδες που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο εορταστικό μενού. Άλλωστε, κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τις δικές της γεύσεις που τις μοιράζεται με τους κατοίκους ή τους περαστικούς της τις μέρες των γιορτών.

Θράκη

Περίοπτη θέση στο χριστουγεννιάτικο μενού του Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης είναι η Μσούρα, ένα παραδοσιακό φαγητό, το οποίο αποτελείται από χοιρινό κρέας, μοσχάρι και κοτόπουλο, σιγοβρασμένα με λαχανικά και ρύζι στο φούρνο.

Στις βόρειες περιοχές της Ελλάδας, δεν λείπουν από τα τραπέζια οι σαρμάδες, -κοινώς οι παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες, το χοιρινό κρέας που σερβίρεται συχνά με λάχανο τουρσί και η μπάμπω (μέρα της γριάς), ένα θρακιώτικο χοιρινό με μπόλικα μυρωδικά, το οποίο σιγοβράζει όλο το βράδυ για να είναι έτοιμο και ζεστό μετά τη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων.

Ήπειρος

Το γιορτινό τραπέζι στις περιοχές της Ηπείρου περιλαμβάνει λαχανοντολμάδες, πίτες όπως το κουσμερί ή χοσμερί, κρεατόπιτα, μπατσαριά (σπανακόπιτα), γαλατόπιτα και γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Στα Γιάννενα, το αγριογούρουνο σαλμί αλλά και τα κλασσικά μπακλαβαδάκια είναι τα must πιάτα στο τραπέζι ενώ τα «σπάγανα», είναι το πολυπόθητο γλυκό των Ζαγοροχωρίων.

Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Εύβοια

Κάνοντας μια βόλτα νοτιότερα, στα Τρίκαλα, οι κάτοικοι φτιάχνουν τη «γουρνάδα», δηλαδή ψητό χοιρινό κρέας, σκέτη νοστιμιά.

Στην Εύβοια, το βράδυ των Χριστουγέννων ψήνουν το «κοντοσούφλι», το οποίο είναι κομματάκια χοιρινού, στη θράκα, αρκετά αλατισμένα.

Στη Στερεά Ελλάδα, συναντάμε συχνά στα τραπέζια τη μέρα των γιορτών πιάτα με χοιρινό και σέλινο, κοτόσουπα, πατσά αλλά και ψητά κρέατα.

Πελοπόννησος

Πάμε στη νότια πλευρά της Ελλάδας, όπου κυριαρχούν γεύσεις από γουρουνόπουλο, ψημένο στο φούρνο αλλά και την κλασσική κρεατόπιτα. Στη Σπάρτη, οι νοικοκυρές πλάθουν με υπομονή την χριστουγεννιάτικη κουλούρα και την κάνουν σε σχήμα σταυρού, στολίζοντας κάθε άκρη με αμύγδαλα και καρύδια.

Επτάνησα

Ταξιδεύοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκουμε στην Κεφαλονιά την «πουτρίδα», μαγειρευτό χοιρινό με λαχανικό εποχής και στη Ζάκυνθο, ανήμερα των Χριστουγέννων σερβίρεται το νόστιμο μοσχάρι ή κότα μέσα σε σούπα αυγολέμονο ενώ την Παραμονή κόβεται η παραδοσιακή Κουλούρα.

Στη Λευκάδα, συνηθίζεται ο κοκοτός (κόκορας) ή βοδινό μακαρονάδα και στα Κύθηρα μαγειρεύουν τα νηστίσιμα κουκιά στιφάδο με πολλά κρεμμυδάκια.

Δωδεκάνησα

Στην άλλη μεριά της Ελλάδας, στη Ρόδο έχουν ως παραδοσιακό φαγητό τα «γιαπράκια» ή κοινώς τα ντολμαδάκια ενώ στα υπόλοιπα νησιά, παράλληλα με τη γαλοπούλα, σερβίρεται ένα ψητό χοιρινό κρέας.

Νησιά Αιγαίου – Κυκλάδες – Λοιπά Νησιά

Αν σας βγάλει ο δρόμος στη Σάμο τα Χριστούγεννα, θα δοκιμάσετε ανήμερα τα χοιροσφάγια και την πηχτή, που είναι βρασμένο χοιρινό κρέας με λεμόνι, το οποίο πήζει λόγω του λίπους.

Στη Σύρο, τρώνε πιο λιτά με κύριο γιορτινό πιάτο την παραμονή των Χριστουγέννων το κουνουπίδι ή το μπρόκολο και ψάρι.

Παράλληλα, τα αμυγδαλωτά και οι δίπλες γλυκαίνουν σε όλα τα νησιά το γιορτινό τραπέζι.

Κρήτη

Σε όλη την Κρήτη, η οποία φημίζεται για τα φαγητά και τη φιλοξενία της θα δοκιμάσετε τηγανητό συκώτι, χοιρινό κρέας, όπως το γουρουνόπουλο στον ξυλόφουρνο με λεμονόφυλλα, αλλά και λουκάνικα, απάκια, σύγκλινο αλλά και την κλασσική γαλοπούλα. Συνοδευτικά στο τραπέζι με τις υπέροχες γεύσεις δεν λείπουν οι γνωστές σφακιανές πίτες με μέλι και μυζήθρα.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι, όπου κι αν πάτε, θα έχετε ευκαιρία να δοκιμάσετε ξεχωριστές γεύσεις που θα κάνουν τις γιορτές σας αξέχαστες.

Καλή σας όρεξη και καλές γιορτές! 

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

  Για να δημοσιεύσετε σχόλιο παρακαλούμε συνδεθείτε

Πολυ ενδιαφέρον

  • Αναφορά