Μαγείρεμα-αστραπή στη χύτρα!
Η χύτρα είναι ιδανική για σούπες και όσπρια, όμως μπορεί να κάνει θαύματα και με άλλες συνταγές, όπως ριζότο με πράσα, παρμεζάνα και λεμόνι!
Γρήγορο και εύκολο ριζότο για βραδινό; Αποκλείεται, θα απαντούσατε, το ριζότο θέλει χρόνο. Όχι πια. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πάνω από την κατσαρόλα ανακατεύοντας τον ζωμό κότας. Μαγειρέψτε στη χύτρα για να έχετε ένα κρεμώδες ριζότο σε μόλις 10 λεπτά. Όσοι το δοκιμάσουν, θα το λατρέψουν!
Υλικά (για 4 άτομα)
1. 3 κ.σ. ελαιόλαδο
2. 1-1/2 φλιτζάνι πράσα, ψιλοκομμένα (ή, εναλλακτικά, κρεμμύδια)
3. 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
4. 1 - 1/2 φλιτζάνι ωμό ρύζι Arborio
5. 4 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
6. 1/2 κ.γ. αλάτι
7. 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
8. 2 κ.σ. βούτυρο
9. 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
10. Τριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Στη χύτρα, σοτάρετε τα πράσα και το σκόρδο σε ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συχνά.
2. Προσθέστε το ρύζι, ώστε να καλυφθούν οι κόκκοι με λάδι.
3. Προσθέστε τον ζωμό και το αλάτι.
4. Σφραγίστε το καπάκι και μαγειρέψτε σε υψηλή πίεση για 5 λεπτά.
5. Σβήστε το μάτι της κουζίνας, ανοίξτε τη βαλβίδα και αφαιρέστε προσεκτικά το καπάκι.
6. Θα έχει μείνει νερό στην χύτρα, οπότε αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και το ρύζι να είναι μαλακό, κρεμώδες και χυλωμένο.
7. Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε την παρμεζάνα, το βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
8. Αποσύρετε τη χύτρα από το μάτι, αφήστε την στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να δέσουν τα αρώματα.
9. Σερβίρετε το ριζότο σε μπολ και γαρνίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ακόμα παρμεζάνα.
0 σχόλιο