Πώς θα δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους τετράποδους φίλους μας

Σπίτι
9/02/2021

Είτε το 2021 μάς έφερε έναν νέο, τετράποδο και μαλλιαρό συγκάτοικο στο σπίτι, είτε μοιραζόμαστε εδώ και χρόνια τον προσωπικό μας χώρο με ένα κατοικίδιο, γνωρίζουμε πως η συμβίωση μαζί του, είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές και απολαύσεις της ζωής. Η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την αστείρευτη αγάπη, τη συντροφιά και την τρυφερότητα που διέπει τη σχέση με το κατοικίδιό μας, γι’ αυτό είναι στο χέρι μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να αισθανόμαστε και εμείς, αλλά και ο σκύλος ή η γάτα μας, εξίσου όμορφα.

Η παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι, είναι εξίσου απαιτητική με τον ερχομό ενός μωρού. Όπως μία νέα μητέρα θα μπει στη διαδικασία να αναδιαμορφώσει τον χώρο, ώστε να υποδεχτεί το παιδί της, το ίδιο χρειάζεται να κάνει και ο κάτοχος ενός ζώου. Όσοι έχουμε περάσει ήδη μία φορά από αυτή τη διαδικασία, γνωρίζουμε καλά πως ένα μαλακό κρεβάτι και μερικά παιχνίδια, δεν είναι αρκετά για να καταστήσουν το σπίτι απόλυτα φιλόξενο και ασφαλές για τον τετράποδο φίλο μας - αλλά και λειτουργικό για όλη την υπόλοιπη οικογένεια.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που αξίζει να ακολουθήσουμε για να διαμορφώσουμε τον χώρο μας σε έναν επίγειο «παράδεισο» για τον σκύλο ή τη γάτα μας, χωρίς όμως να στερηθούμε την άνεση, τη λειτουργικότητα και την καθαριότητα που επιθυμούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά.

Δημιουργούμε ένα ειδικό μέρος για το κατοικίδιο

Το πρώτο βήμα για να υποδεχτούμε τον νέο μας συγκάτοικο, είναι να διαμορφώσουμε μία γωνία στο σπίτι, η οποία θα είναι όλη δική του. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε κάποιες μικρές ανακατατάξεις στα έπιπλα για να εξασφαλίσουμε λίγο περισσότερο χώρο για το κατοικίδιό μας, όμως αυτό που έχει σημασία, είναι ο χώρος που θα δημιουργηθεί, να ανταποκρίνεται στο μέγεθος του σκύλου ή της γάτας μας. Καλό θα ήταν, αυτή η γωνία να διαμορφωθεί σε κάποιο σημείο του σαλονιού μας, καθώς εκεί τα κατοικίδιά μας θα μπορούν να χαλαρώνουν και να μοιράζονται στιγμές με την υπόλοιπη οικογένεια, ενώ συγχρόνως, θα απολαμβάνουν την άνεση του κρεβατιού τους και θα έχουν κοντά τα παιχνίδια τους.

Πώς θα δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους τετράποδους φίλους μας 

Επενδύουμε σε ένα προηγμένο σύστημα καθαρισμού

Για να απολαμβάνουμε ατελείωτες στιγμές παιχνιδιού με το κατοικίδιό μας στον κήπο, το πάρκο ή τη βεράντα, χωρίς να μας προβληματίζει το χώμα, η σκόνη και οι λάσπες που θα μεταφέρει ο σκύλος στο σπίτι, ή να παίζουμε συχνά και χωρίς δεύτερη σκέψη με τη μαλλιαρή γατούλα μας, είναι απαραίτητο να εξοπλιστούμε με το κατάλληλό σύστημα καθαρισμού. Γιατί; Διότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πως κάθε μέλος της οικογένειας, θα αισθάνεται άνεση εντός του σπιτιού και θα απολαμβάνει κάθε στιγμή ένα καθαρό περιβάλλον. Στην περίπτωση, λοιπόν, που συγκατοικούμε με ένα κατοικίδιο, το προηγμένο Swiffer Σύστημα Καθαρισμού αποτελεί μια απαραίτητη προσθήκη για το σπίτι. Και αυτό, διότι τα πανάκια του μαγνητίζουν και παγιδεύουν τρεις φορές περισσότερη σκόνη και τρίχες από το πάτωμα σε σύγκριση με μία παραδοσιακή σκούπα, ενώ η ειδικά περιστρεφόμενη κεφαλή Swiffer 360° μάς επιτρέπει να καθαρίζουμε παντού, ακόμη και σε δυσπρόσιτα μέρη, όπως κάτω από το ψυγείο, τον φούρνο και το πλυντήριο πιάτων, χαρίζοντάς μας έτσι ένα περιβάλλον ασφαλές και καθαρό, για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας.

Αποτρέπουμε την είσοδό του στην κουζίνα

Μπορεί οι γάτες να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις λαχταριστές μυρωδιές που προέρχονται από την κουζίνα και «γαργαλάνε» τη μύτη τους, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους σκύλους, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να γευτούν ό,τι ετοιμάζουμε. Επιπλέον, η όσφρηση των σκύλων είναι τόσο οξυμένη, που μπορούν να μυρίζουν ακόμη και τα απορρίμματα που βρίσκονται στην κουζίνα και τα οποία μπορούν να διεγείρουν την ανάγκη τους για εξερεύνηση -με αποτέλεσμα να βρούμε το κατοικίδιο μας «χωμένο» μέσα στον κάδο των απορριμμάτων. Ειδικότερα όσοι από εμάς συγκατοικούμε με σκύλους άνω του μεσαίου μεγέθους και είναι πιο δύσκολο να τους ελέγξουμε, είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε μία περίφραξη ή κάποιο πορτάκι στην κουζίνα, το οποίο θα αποτρέπει την είσοδό τους στον συγκεκριμένο χώρο.

Πώς θα δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους τετράποδους φίλους μας 

Απομακρύνουμε πολύτιμα αντικείμενα και φαρμακευτικά σκευάσματα

Ένας τρόπος για να είμαστε άνετοι και απόλυτα ήρεμοι κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησής μας με τον σκύλο ή τη γάτα μας, είναι να τοποθετήσουμε τα μικρά διακοσμητικά ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα, σε ένα ψηλό έπιπλο ή ράφι στο σπίτι, στο οποίο το κατοικίδιό μας δεν θα έχει πρόσβαση. Εξίσου σημαντικό είναι να κρύψουμε τα φάρμακα που μπορεί να υπάρχουν, καθώς μπορεί να εξάψουν την περιέργεια των κατοικίδιών μας και δίχως να το αντιληφθούμε, να καταλήξουν στα στόματά τους. Το ίδιο ισχύει και για κάποια συγκεκριμένα ήδη τροφών, όπως οι συσκευασμένες σάλτσες, οι ξηροί καρποί, τα ζαχαρώδη σνακ και η σοκολάτα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό των ζώων.

Πώς θα δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους τετράποδους φίλους μας

Η τελευταία συμβουλή για μία ομαλή και απολαυστική συγκατοίκηση με τον τετράποδο φίλο μας, είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το πώς βλέπει τον κόσμο μέσα από τη συμπεριφορά του, ώστε να του παρέχουμε ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι. Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι επιθυμίες και οι ανάγκες του, ώστε να είμαστε σε θέση να τις καλύψουμε.