Τρεις Μύθοι για την Κομποστοποίηση …  και γιατί αξίζει μια δεύτερη Σκέψη.

Τρεις Μύθοι για την Κομποστοποίηση … και γιατί αξίζει μια δεύτερη Σκέψη.

Έχετε ποτέ σκεφτεί την κομποστοποίηση; Εάν απορρίψατε την ιδέα στο παρελθόν επειδή θεωρήσατε ότι δεν είχε και πολύ νόημα, διαβάστε τώρα τους παρακάτω τρεις μύθους και ξανασκεφτείτε το.


  1. Η αυλή μας δεν έχει χώρο για χώρο κομποστοποίησης.  Κανένα πρόβλημα – μπορεί να γίνει και στην κουζίνα! Η κομποστοποίηση σε εσωτερικούς χώρους έχει γίνει πολύ δημοφιλής σε αστικές περιοχές ειδικά για νοικοκυριά που θέλουν να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων και να ξαναχρησιμοποιούν ορισμένες ύλες, αλλά δεν έχουν αρκετό υπαίθριο χώρο.  Υπάρχουν πολλά δοχεία κομποστοποίησης ειδικά για εσωτερικούς χώρους: επιτραπέζια, ενσωματωμένα σε ντουλάπια, ακόμα και κεραμικά δοχεία που είναι χαριτωμένα και δείχνουν όμορφα πάνω στους πάγκους.  Για να ανακαλύψετε την καλύτερη λύση για σας, σκεφτείτε που θέλετε να το αποθηκεύσετε και ποια πρέπει να είναι η χωρητικότητά του.
  2.  Όμως δεν ασχολούμαι με την κηπουρική… τι να το κάνω το κόμποστ;  Θα μπορούσατε να χαρίσετε το κόμποστ, δηλαδή το προϊόν της κομποστοποίησης. Εάν έχετε φίλους που καταπιάνονται με την κηπουρική ή έχουν ένα παρτέρι με λαχανικά, γι’ αυτούς το καλό κόμποστ είναι πάντα καλοδεχούμενο. Σχολεία, κοινότητες, οργανώσεις, ακόμα και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης συχνά εκτιμούν τέτοιου είδους συνεισφορές για τα φυτέματά τους, ειδικά στις αστικές περιοχές. Σε πολλές πόλεις υπάρχουν προγράμματα συλλογής κόμποστ που παράγεται σε εσωτερικούς χώρους, σε τακτική βάση, με συλλογή ακόμα και από κάδους μαζί με τα σκουπίδια και την ανακύκλωση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει ποιες ύλες μπορούν να προστεθούν και ποιες όχι.
  3. Μυρίζει – δεν γίνεται σε εσωτερικό χώρο. Όταν η κομποστοποίηση γίνεται σωστά, η μυρωδιά μπορεί να περιοριστεί. Κι αν υπάρξουν προβλήματα, δεν είναι δύσκολο να διορθωθούν. Μερικές φορές το περιεχόμενο απλά πρέπει να ανακατευτεί, να καταβρεχθεί ή να εξισορροπηθεί, αφού πρέπει να υπάρχουν οι σωστές αναλογίες άνθρακα και αζώτου. Δεν χρειάζεται να είσαστε επιστήμονες για να το πετύχετε - υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πηγές για βοήθεια.

Τα οφέλη της κομποστοποίησης είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα, τα απορρίμματα τροφίμων δεν καταλήγουν στις χωματερές, αλλά χρησιμοποιούνται για να εμπλουτίσουν το έδαφος με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.   Αλλά το πιο θετικό απ’ όλα είναι ότι χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε η κομποστοποίηση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.  Ίσως ο πιο χειροπιαστός τρόπος για να καταλάβουμε την ποσότητα των υλικών που πετάμε είναι να τα μαζεύουμε συνειδητά.

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

 

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία