Πώς θα ήταν η ζωή σας εάν ζούσατε το 1930;

Πώς θα ήταν η ζωή σας εάν ζούσατε το 1930;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη γιαγιά σας να αναπολεί τα χρόνια που ήταν εκείνη μητέρα και να σχολιάζει πως στην εποχή της δεν υπήρχαν οι σύγχρονες "ευκολίες".


Στην εποχή μας θεωρούμε δεδομένα προϊόντα και συσκευές, όπως το πλυντήριο ρούχων ή το απορρυπαντικό για τα πιάτα. Πως θα ήταν η ζωή σας εάν ζούσατε τη δεκαετία του 1930 που τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και οι οικοσυσκευές δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους;

Εκείνη την εποχή οι νοικοκυρές είχαν περιορισμένα «όπλα» στη διάθεσή τους για την καθημερινή φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας. ‘Όλα γίνονταν με τη χρήση πράσινου σαπουνιού και υλικών που υπήρχαν κυρίως στο… ντουλάπι της κουζίνας του σπιτιού και βέβαια … αρκετή μυϊκή δύναμη.

Το ξύδι, η μαγειρική σόδα και το λεμόνι ήταν τα μυστικά των νοικοκυρών για να διατηρούν καθαρά επιφάνειες και πάτωμα, καθρέφτες, τζάμια και γενικότερα μεγάλες επιφάνειες.

Για το πλύσιμο των πιάτων, σύμμαχοι το ζεστό νερό, το πράσινο σαπούνι αλλά και το συρμάτινο σφουγγάρι. Με τρίψιμο και μεγάλη προσπάθεια οι νοικοκυρές του 1930 καθάριζαν τους δύσκολους λεκέδες από σκεύη, όπως ταψιά και κατσαρόλες.

Οι παραπάνω εργασίες φαίνονται αρκετά απλές, τι γινόταν όμως με το «τέρας» της στοίβας με τα άπλυτα ρούχα; Βρισκόμαστε στην πιο επίπονη και κουραστική δουλειά του σπιτιού που δεν ήταν άλλο από το πλύσιμο των ρούχων. Καθώς το πλυντήριο των ρούχων δεν υπήρχε ούτε σαν… ιδέα, οι νοικοκυρές εκείνης της εποχής τοποθετούσαν ένα μεγάλο ξύλο με ανάγλυφη επιφάνεια σε μία μεγάλη σκάφη και έκαναν σαπουνάδα με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι και έτριβαν το ρούχο μεταξύ της ανάγλυφης επιφάνειας και του σαπουνιού. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν για κάθε ρούχο ξεχωριστά και αν λάβουμε υπόψη την διαδικασία του ξεβγάλματος είναι επόμενο πως το πλύσιμο των ρούχων διαρκούσε αρκετή ώρα και χρειαζόταν μυϊκή δύναμη - ειδικά για τον καθαρισμό των πολύ λερωμένων ρούχων όπως αυτά των παιδιών που έπαιζαν σε αλάνες και λερωνόντουσαν τακτικά.

Η απουσία οικοσυσκευών και καινοτόμων προϊόντων έκανε τις καθημερινές δουλειές στο σπίτι ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε σε πρόσφατη έρευνα* της P&G η συντριπτική πλειοψηφία Ελληνίδων μαμάδων (93%) καθώς πιστεύει πως οι σύγχρονες οικοσυσκευές και τα καινοτόμα προϊόντα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρόνου και έχουν κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη και πλούσια.

Μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς το πλυντήριο ρούχων και την ευκολία με την οποία καθαρίζει το αγαπημένο σας απορρυπαντικό;

* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Social Issues Research Centre (SIRC) για λογαριασμό της P&G την περίοδο Οκτώβρης -Δεκέμβρης 2011 και αποτελείται από δύο μέρη: 1. Εξέταση των δεδομένων και στατιστικών από το 1930 μέχρι σήμερα 2. Ποσοτική έρευνα σε 500 μητέρες στην Ελλάδα και περίπου 10.000 μητέρες σε 13 χώρες στη Δυτική Ευρώπη

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Πρεσβευτές Swiffer

Πρεσβευτές Swiffer

"

Το Swiffer είναι πραγματικά πολύ καλό με βοηθάει στο ξεσκόνισμα ειδικά στα ψηλά σημεία (φωτιστικά / κάδρα / κουρτινόξυλα). Επίσης σχετικά με τις τρίχες της booboos όλα είναι πολύ καλύτερα . Επίσης τα ξεσκόνισμα κρατεί πολύ περισσότερο (εξοικονόμηση χρόνου και κόπου ).

"

απο Πρεσβευτή
ΚΑργυρω