Τα δικά σας, σπιτικά μυρωδικά.

Τα δικά σας, σπιτικά μυρωδικά.

Δεν χρειάζεται να ξεμένετε από μυρωδικά. Για να τα έχετε πάντα πρόχειρα, χειμώνα – καλοκαίρι, καλλιεργήστε τα σε γλάστρες.


Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας μυρωδικά. Η λύση βρίσκεται στη …γλάστρα! Δεν έχετε αρκετό χώρο ή αρκετό ήλιο; Το χώμα σας είναι αργιλώδες και βαρύ; Έχετε σκυλιά που σκάβουν; Τότε καλλιεργήστε τα μυρωδικά σας σε γλάστρες. Χωράνε σε μικρές γωνίες, πρεβάζια, μπαλκόνια ή αυλές και προστατεύονται από τα ρεύματα και την παγωνιά.

Από αισθητική άποψη, τα μυρωδικά σε γλάστρες είναι διακοσμητικά. Στολίζουν τους εξωτερικούς χώρους, δημιουργούν μια ιδιαίτερη γωνιά μέσα στον κήπο και ομορφαίνουν την αυλή της κουζίνας. Τον χειμώνα μπορείτε να βάλετε τις γλάστρες με τα μυρωδικά μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο προστατευμένο σημείο που το βλέπει ο ήλιος.

Δημιουργήστε το δικό σας στυλ

Η κηπουρική σε δοχεία δεν είναι απλά μια συλλογή από γλάστρες. Διαλέξτε δοχεία που τονίζουν ή δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερο στυλ: ρουστίκ, Μεσογειακό, σύγχρονο ή χωριάτικο. Χρησιμοποιήστε δοχεία που είχαν παλιότερα άλλη χρήση, όπως παλιά καφάσια, καροτσάκια κήπου, μπανιέρες ή κουβάδες, οτιδήποτε έχει τρύπες για να φεύγει το νερό και μπορεί να γεμίσει με χώμα. Ένα άλλο πλεονέκτημα όταν καλλιεργείτε μυρωδικά σε γλάστρες είναι ότι μπορείτε να τους αλλάξετε θέση εύκολα ή και να τα αντικαταστήσετε όταν αρχίσουν να παίρνουν την κάτω βόλτα.

Σοφές συμβουλές για την κηπουρική σε γλάστρες

Γενικά τα μυρωδικά αναπτύσσονται καλύτερα όταν φυτεύονται ένα-ένα στις γλάστρες. Έτσι έχουν χώρο να αναπτυχθούν και ικανοποιούν τις διαφορετικές ανάγκες τους για νερό και ήλιο. Κάποια μυρωδικά, όπως το θυμάρι και άλλα με παρόμοιο μέγεθος, μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες με διάμετρο 20 εκατοστών. Τα μεγαλύτερα μυρωδικά φυτά, ειδικά η λεβάντα, το δενδρολίβανο, η δάφνη και η λουΐζα, χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες γλάστρες και πρέπει να είναι μόνα τους.

Οι γλάστρες με πολλά φυτά είναι πολύ όμορφες ειδικά αν θέλετε να καλλιεργήσετε πολλά μυρωδικά μαζί και να δημιουργήσετε μία σύνθεση. Πρέπει να ξαναφυτεύονται κάθε χρόνο γιατί οι ρίζες τους μεγαλώνουν και δεν θα έχουν αρκετό χώρο. Όταν φυτεύετε διάφορα μυρωδικά μαζί, καλό είναι να λάβετε υπόψη τον τρόπο που αναπτύσσονται ώστε να συνδυάσετε χρώμα, υφή και ύψος. Μην συνδυάζετε μυρωδικά που απλώνονται και πιάνουν όλο το χώρο, όπως η μέντα. Η σύνθεση σε μια γλάστρα είναι πάντα πιο εντυπωσιακή όταν έχετε ένα ψηλό φυτό, πλαισιωμένο από άλλα μικρότερα και πιο φουντωτά φυτά που θα γεμίζουν τη γλάστρα καθώς και ένα φυτό που κρέμεται προς τα έξω.

Ιδέες για συνθέσεις σε μία γλάστρα

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!
  • Ιταλική Κουζίνα: Πλατύφυλλος βασιλικός (κύριο φυτό), θυμάρι, πλατύφυλλος μαϊντανός και ρίγανη.
  • Πικάντικη Ταϋλανδέζικη: Καυτερές πιπεριές (κύριο φυτό), κόλιανδρος, λεμονόχορτο και σχοινόπρασο με μυρωδιά σκόρδου.
  • Καυτερή Μεξικάνικη: Καυτερές πιπεριές (κύριο φυτό), μαϊντανός, κόλιανδρος, σχοινόπρασο με μυρωδιά σκόρδου και ρίγανη.
  • Γαλλική Προβενσάλ: Πλατύφυλλος βασιλικός (κύριο φυτό), θρούμπη, μαντζουράνα, φασκόμηλο και ρίγανη.
  • Κλασσική Γαλλική: Δάφνη (κύριο φυτό), εστραγκόν, σχοινόπρασα, θυμάρι και μυρώνια
  • Σαλατικά: Άνηθος (κύριο φυτό), πλατύφυλλος βασιλικός (κύριο φυτό), ρόκα και σχοινόπρασο με μυρωδιά σκόρδου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν διαλέγετε γλάστρες

Όλες οι γλάστρες έχουν κάποιους περιορισμούς. Τα ξύλινα δοχεία σαπίζουν και εκείνα που έχουν υποστεί επεξεργασία με τοξικά υλικά θα χαλάσουν τα φυτά σας. Οι πλαστικές γλάστρες χαλάνε στον ήλιο και ενώ οι γλάστρες από τερακότα είναι πανέμορφες, στεγνώνουν γρήγορα. Οι καλύτερες γλάστρες είναι μάλλον οι κεραμικές με επίστρωση, αρκεί να έχουν αρκετές τρύπες ώστε να φεύγει το νερό. Όποια γλάστρα και αν διαλέξετε είναι πολύ σημαντικό να έχει αρκετές τρύπες για να στραγγίζει το νερό. Αν το νερό δεν στραγγίζει γρήγορα, κάντε περισσότερες τρύπες στον πάτο. Οι γλάστρες θα στραγγίζουν καλύτερα αν τις βάλετε πάνω σε κομμάτια ξύλου, μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος.

Χρήσιμες συμβουλές

Οι καινούριες πήλινες γλάστρες ή οι γλάστρες από τερακότα πρέπει να μουσκέψουν σε νερό, πριν χρησιμοποιηθούν. Διαφορετικά θα παίρνουν το νερό από το φυτό. Ίσως παρατηρήσετε ότι όταν ποτίζετε, το νερό απλά τρέχει κατευθείαν προς τα έξω. Κλείστε την τρύπα στον πάτο της γλάστρας με μια τάπα, γεμίστε τη με νερό και αφήστε τη να μουσκέψει για μία μέρα ή τουλάχιστον τη νύχτα. Βγάλτε την τάπα από τη γλάστρα και χρησιμοποιήστε τη κανονικά.

Το σωστό μίγμα χώματος για τα μυρωδικά

Τα περισσότερα μυρωδικά χρειάζονται χώμα που στραγγίζει καλά. Στην αγορά υπάρχουν τέτοια μίγματα χώματος ειδικά για μυρωδικά.

Πώς θα περιποιηθείτε τα μυρωδικά σε γλάστρες

Ο ήλιος πρέπει να βλέπει τις γλάστρες με τα μυρωδικά τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα. Όσο περισσότερος ήλιος τα βλέπει, τόσο καλύτερη θα είναι η γεύση, η κατάστασή τους και η αντίσταση στα ζιζάνια και τις αρρώστιες. Τα μυρωδικά σε γλάστρες πρέπει να ποτίζονται συχνότερα από εκείνα που είναι στο έδαφος, επειδή οι γλάστρες χάνουν γρήγορα την υγρασία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, οι γλάστρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από λίπασμα, γιατί κι αυτό φεύγει γρηγορότερα. Κόβετε τακτικά τις κορυφές των φυτών γιατί έτσι γίνονται πιο φουντωτά. Κόψτε τα λίγο ή κλαδέψτε τα έτσι ώστε να μείνει το ένα τρίτο του φυτού.Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Πρεσβευτές Swiffer

Πρεσβευτές Swiffer

"

Μέσα σε 5 μέρες δεν μου είχε μείνει ούτε ένα εκ πτωτικό κουπόνι! Ένιωθα σαν τον Άγιο Βασίλη! Πολύ μεγάλος ενθουσιασμός και προθυμία! Και 40 δείγματα να είχα και 40 κουπόνια θα είχαν φύγει πανεύκολα! Και ο Άγιος Βασίλης φέτος με Swiffer ξεσκονίζει το έλκηθρο του!

"

απο Πρεσβευτή
ριτααα