Μετατρέπουμε το σπίτι σε ένα γιορτινό παραμύθι για τα παιδιά


Σπίτι
1/12/2021

Δεν υπάρχει παιδί που να μην περιμένει με ανυπομονησία την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι τα γιορτινά έθιμα, όπως το γράμμα στον Άγιο Βασίλη, οι τάρανδοι και η προσμονή της ανταλλαγής των δώρων, που δημιουργούν την απόλυτη γιορτινή ατμόσφαιρα για τα μικρά μας.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, βέβαια, ξεκινάει με τον στολισμό του σπιτιού, μία οικογενειακή συνήθεια που μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα παραμυθένιο σκηνικό στους προσωπικούς μας χώρους. Αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, που έχουμε ανάγκη από χαρές και γέλια, ας προσπαθήσουμε να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας στη διακόσμηση, μέσα από πρωτότυπες ιδέες και συμβουλές, για ιδιαίτερη γιορτινή θεματική διακόσμηση. Ιδού πώς θα μετατρέψουμε φέτος το σπίτι μας σε ένα γιορτινό παραμύθι, με εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Δημιουργούμε ένα χιονισμένο «καταφύγιο»

Ο σωστός, γιορτινός στολισμός του σπιτιού μας, ξεκινάει από την πόρτα μας και από την επιλογή ενός κομψού και στυλάτου στεφανιού, για να περάσουμε εν συνεχεία στον στολισμό του δέντρου. Και μιας και αναφερθήκαμε στην κομψότητα, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε λόγο για τα απόλυτα χρώματα ενός μίνιμαλ και λιτού στολισμού, ο οποίος βασίζεται σε λευκές και χρυσές αποχρώσεις. Τα συγκεκριμένα χρώματα θα μετατρέψουν το σπίτι μας σε ένα χιονισμένο «καταφύγιο», μέσα στο οποίο τα παιδιά δεν θα «χορταίνουν» να διαβάζουν χριστουγεννιάτικα παραμύθια και να προσμένουν καρτερικά να φανεί ο Άγιος Βασίλης, για να αφήσει τα πολυπόθητα δώρα.

Έξτρα tip: Αν προτιμάτε το πιο μίνιμαλ στυλ στη διακόσμηση, επενδύστε σε λευκά γούνινα και πουπουλένια χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στολίδια, τα οποία θα εντυπωσιάσουν με την απλότητα τους και θα δώσουν μία ονειρική «πινελιά» στο σπίτι σας.

Κορίτσι φοράει σκούφο και τούλι, κάθεται στο κρεβάτι με δώρα και χριστουγεννιάτικο δέντρο

Γιορτάζουμε με old-fashioned στολισμό

Για τους πιο παραδοσιακούς, οι οποίοι λατρεύουν να τηρούν κατά γράμμα τα έθιμα, μεταλαμπαδεύοντάς τα από γενιά σε γενιά και μεταμορφώνοντας το σπίτι τους στο πιο όμορφο γιορτινό σκηνικό, βγαλμένο από χριστουγεννιάτικη ταινία, τότε τα πράσινα και κόκκινα χρώματα θα κυριαρχήσουν αυτές τις γιορτές. «Πρωταγωνιστής» θα είναι ένα επιβλητικό, πυκνό και εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη γιορτινή μας διάθεση. Για να συμβεί αυτό, θα το γεμίσουμε με χρωματιστά φωτάκια και κοκκινοπράσινα στολίδια, τα οποία θα το μετατρέψουν στην ομορφότερη πηγή γιορτινής διάθεσης και νοσταλγίας, ξετρελαίνοντας μικρούς και μεγάλους.

Έξτρα tip: Καλό είναι να μην αμελήσουμε τις χριστουγεννιάτικες «πινελιές» σε όλο το σπίτι, «ντύνοντάς» τις περισσότερες επιφάνειες και γωνιές του με στεφάνια, χριστουγεννιάτικα κεράκια, γιορτινές κάρτες και κόκκινους σκούφους ή κάλτσες, δηλαδή με απλά διακοσμητικά που θα συμπληρώσουν με τον πιο χριστουγεννιάτικο τρόπο το γιορτινό σκηνικό.

Στολισμένο τζάκι με ΄δέντρο δίπλα και πολυθρόνες

Φέρνουμε τα ελληνικά παραδοσιακά έθιμα στο σπίτι μας

Αν η νοσταλγία των γιορτών μας «ταξιδεύει» στο παρελθόν, όταν ακόμη τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν κατείχαν περίοπτη θέση στα ελληνικά σπίτια, τότε γιατί να μην διακοσμήσουμε το σαλόνι μας πιο παραδοσιακά; Πριν από πολλά χρόνια, οι Έλληνες στόλιζαν κυρίως καραβάκια, ένα έθιμο που αντικαταστάθηκε τη δεκαετία του ‘50 με το έλατο. Η διακόσμηση του σπιτιού μας με το γνήσιο, παραδοσιακό έθιμο της χώρας μας, που δεν είναι άλλο από το στολισμένο καράβι, θα διδάξει μεταξύ άλλων σε μικρούς και μεγάλους την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας -το συγκεκριμένο έθιμο προέρχεται από τους ξενιτεμένους ναυτικούς. Εμείς, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να πάρουμε ένα όμορφο ξύλινο καράβι και να το διακοσμήσουμε με πολύχρωμα ή μονόχρωμα λαμπιόνια και ό,τι στολίδι μας αρέσει.

Έξτρα tip: Δίνουμε κίνητρα στα παιδιά να συμβάλλουν στον στολισμό του σπιτιού, δημιουργώντας τα δικά τους -μικρότερα ή μεγαλύτερα- χάρτινα, ξύλινα ή πήλινα καραβάκια και γεμίζοντας το σπίτι με δικές τους γιορτινές χειροτεχνίες.

Χριστουγεννιάτικο καραβάκι

Αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, βάζουμε χρώμα και λάμψη στο σπίτι μας, μέσα από διακοσμητικά, τα οποία θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά και θα φέρουν λίγη από τη μαγεία των γιορτών στον χώρο μας, βοηθώντας μας να ζήσουμε οικογενειακώς το δικό μας γιορτινό «παραμύθι». Για να τα καταφέρουμε, αρκεί απλώς να επιλέξουμε εγκαίρως την κατάλληλη θεματική διακόσμηση.