Ιδέες και λύσεις για να αναδείξεις τους μικρούς χώρους του σπιτιού


Σπίτι
1/10/2021

Όπως είναι λογικό, ο προσωπικός σου χώρος είναι ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό μέρος για εσένα. Είναι το «καταφύγιο» στο οποίο θέλεις να αισθάνεσαι άνεση και ασφάλεια, ένα περιβάλλον που θέλεις να σε εμπνέει και να σε ξεκουράζει έπειτα από μία απαιτητική ημέρα. Βέβαια, για να αποπνέει καθημερινά ο χώρος αυτή την ηρεμία και τη γαλήνη, υπάρχουν πολλές παράμετροι που χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου, όπως το μέγεθος του κάθε δωματίου, τον τρόπο που είναι διαμορφωμένο, τη διακόσμησή του και τα αντικείμενα που περιλαμβάνει.

Τι γίνεται, όμως, όταν ένα από τα βασικά δωμάτια του σπιτιού σου δεν είναι τόσο ευρύχωρο, όσο θα ήθελες; Τι γίνεται όταν δεν ξέρεις πώς θα «κερδίσεις» χώρο στο μικρό υπνοδωμάτιό σου; Πόσο εύκολο είναι να χαλαρώσεις σε έναν χώρο που αισθάνεσαι πως σε περιορίζει; Κι όμως, οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, κρύβονται στη διακόσμηση του χώρου και πιο συγκεκριμένα, στις ιδέες διακόσμησης ενός μικρού σπιτιού. Διότι όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί σε θέματα εσωτερικής διακόσμησης, είναι στο χέρι σου να μεταμορφώσεις το μικρό δωμάτιο του σπιτιού σου σε έναν ευρύχωρο και άνετο χώρο, αρκεί να ακολουθήσεις τις κατάλληλες συμβουλές. Μερικές από αυτές τις συμβουλές, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί.

1. Προτίμησε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις για τους τοίχους του μικρού δωματίου

Αν θέλεις να κάνεις το μικρό δωμάτιο του σπιτιού σου να δείχνει μεγαλύτερο, τότε δοκίμασε να βάψεις τους τοίχους με μία ανοιχτόχρωμη απόχρωση, καθώς τα σκούρα χρώματα είναι αυτά που απορροφούν το φως και κάνουν τον χώρο να δείχνει σκοτεινός και μικρότερος. Μία ιδέα για το μικρό υπνοδωμάτιο είναι να επιλέξεις μία φωτεινή απόχρωση φυσικού τόνου, μία «σπασμένη» απόχρωση του λευκού, κάποιο απαλό χρώμα, όπως το κίτρινο, το ροζ και το ανοιχτό πράσινο, το οποίο όχι μόνο θα μεγαλώνει οπτικά το δωμάτιο, αλλά θα του προσφέρει και μία αίσθηση ηρεμίας.

2. Ο καθρέφτης που θα κάνει τη διαφορά στα μικρά υπνοδωμάτια

Ακόμη και αν αισθάνεσαι πως το μέγεθος του χώρου σου σε περιορίζει, έχει σημασία να γνωρίζεις πως υπάρχουν αναρίθμητες ιδέες διακόσμησης για ένα μικρό σπίτι ή δωμάτιο. Ένας ακόμα τρόπος, λοιπόν, για να μεγαλώσεις το μικρό δωμάτιο του σπιτιού σου, είναι να τοποθετήσεις τουλάχιστον έναν καθρέφτη στον τοίχο. Σύμφωνα με τους διακοσμητές, αρκεί ένας ολόσωμος καθρέφτης σε μία γωνία ενός στενού ή μικρού δωματίου, για να δείχνει μεγαλύτερο. Πρόκειται για μία οικονομική και εύκολη ιδέα για ένα μικρό υπνοδωμάτιο. Ωστόσο, πριν βιαστείς να επενδύσεις σε κάποιον κλασικό καθρέφτη δαπέδου, προτίμησε να τοποθετήσεις στους τοίχους του δωματίου επιτοίχιους καθρέφτες μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο μοτίβο, ένα ξεχωριστό, δικό σου διακοσμητικό, το οποίο θα δίνει περισσότερο στυλ και αέρα στον χώρο σου, ενώ θα «κλέβει» τις εντυπώσεις των επισκεπτών.

Καθρέφτης και πίνακας σε υπνοδωμάτιο

3. Ιδέες για μικρά υπνοδωμάτια που αφορούν στην οργάνωση

Φυσικά, οι ιδέες διακόσμησης για ένα μικρό σπίτι δεν περιορίζονται εδώ, αφού ειδικότερα στα μικρά υπνοδωμάτια, η οργάνωση είναι «το άλφα και το ωμέγα». Αν επιθυμείς να εξοικονομήσεις χώρο από το μικρό δωμάτιο του σπιτιού σου και να το κάνεις να δείχνει πιο ευάερο, τότε αυτό που χρειάζεται να κάνεις, είναι να επενδύσεις σε κομψά έπιπλα οργάνωσης και αποθήκευσης, στα οποία θα φυλάσσεις τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, αλλά πιάνουν χώρο στο δωμάτιό σου. Να θυμάσαι πως όταν δεν υπάρχουν πολλά διάσπαρτα αντικείμενα και διακοσμητικά σε ένα δωμάτιο, όταν επικρατεί απόλυτη οργάνωση και τάξη, έχεις περισσότερο ανεκμετάλλευτο χώρο στη διάθεσή σου για να κινηθείς ελεύθερα, ενώ ο χώρος αποπνέει μία αίσθηση γαλήνης που σε εμπνέει να χαλαρώνεις και δεν σε κουράζει.

4. Σε ένα μικρό δωμάτιο τοποθέτησε «έξυπνα» και λειτουργικά έπιπλα

Αναμφίβολα, τα έπιπλα που θα τοποθετήσεις σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο είναι αυτά που θα καταλάβουν τον περισσότερο χώρο. Ακριβώς για αυτό, αν το δωμάτιο είναι μικρό, καλό θα ήταν να επιλέξεις λειτουργικά κομμάτια, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στα μικρά υπνοδωμάτια του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορείς να τοποθετήσεις στο μικρό δωμάτιο του σπιτιού έναν καναπέ που είναι συγχρόνως κρεβάτι και χώρος αποθήκευσης, ένα διακοσμητικό σεντούκι που θα χρησιμοποιείς ως διακοσμητικό αντικείμενο και αποθηκευτικό χώρο ταυτόχρονα, αλλά και ένα τραπεζάκι σαλονιού ή ένα μικρό στενό γραφείο που θα λειτουργεί και ως μπουντουάρ. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να αποφύγεις την ντουλάπα σε ένα μικρό δωμάτιο, αφού τα ψηλά και ογκώδη έπιπλα μπορούν να καταλάβουν αρκετό «πολύτιμο» χώρο και δεν εξυπηρετούν. Βέβαια, αν η ντουλάπα στο μικρό δωμάτιο είναι εντοιχισμένη, μπορείς να ντύσεις το μπροστινό μέρος των φύλλων της με δύο ολόσωμους επιτοίχιους καθρέφτες, οι οποίοι θα μεγαλώνουν τον χώρο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διακόσμηση στα μικρά υπνοδωμάτια παίζει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην όψη του χώρου, αλλά και στην ποιότητα της ζωής σου. Όπως και να έχει, αν το δωμάτιο είναι μικρό και επιθυμείς να το μετατρέψεις σε ένα ευρύχωρο και άνετο περιβάλλον, δεν χρειάζεται να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αρκεί να εμπνευστείς από τις παραπάνω ιδέες για τη διακόσμηση ενός μικρού σπιτιού, να επενδύσεις στα κατάλληλα κομμάτια και να ακολουθήσεις τις έμπειρες συμβουλές των ειδικών, για να φέρεις έναν αέρα ανανέωσης στον προσωπικό σου χώρο και το μικρό σου δωμάτιο.