Μεταμορφώστε τα ρούχα σας

Μεταμορφώστε τα ρούχα σας!

Σας αρέσει το ανέμελο, χίπικο στυλ; Γνωρίστε την τεχνική βαφής ρούχων “tie-dye” και ανανεώστε τη γκαρνταρόμπα σας.


Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τα βαμμένα με δεσίματα υφάσματα (τα λεγόμενα tie-dye) με τις δεκαετίες του 1960-1970 και τα παιδιά των λουλουδιών. Η συγκεκριμένη, όμως, μέθοδος βαφής υφασμάτων γεννήθηκε τον 8o αιώνα στην Ιαπωνία (όπου είναι γνωστή ως μέθοδος Shibori), ενώ μια παρόμοια τεχνική (Bandhani) χρησιμοποιείται στην Ινδία ήδη από την αρχαιότητα. Τη δεκαετία του 1960, η εταιρεία Rit Dye υιοθέτησε την τεχνική και ξεκίνησε μια εκστρατεία προώθησης στη Νέα Υόρκη. Οι Jimi Hendrix και Janis Joplin δεν άργησαν να υιοθετήσουν το στυλ.

 Η μέθοδος Shibori χρησιμοποιεί έξι βασικές τεχνικές για τη δημιουργία περίτεχνων μοτίβων:

 

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!
  • Miura (βαφή με δεσίματα με τη βοήθεια βελόνας και κλωστής)
  • Kumo (δίπλωμα του υφάσματος σε πτυχώσεις και δέσιμο για να δημιουργηθούν σχέδια που θυμίζουν ιστό αράχνης)
  • Nui (πέρασμα της κλωστής κατά μήκος του υφάσματος και σούρωμα)
  • Itajime (συμπίεση του υφάσματος ανάμεσα σε δύο κομμάτια ξύλου)
  • Kanoko (δέσιμο του υφάσματος γύρω από αντικείμενα)
  • Arashi (τύλιγμα του υφάσματος γύρω από κοντάρι)

 Η τεχνική Arashi

«Arashi» στα ιαπωνικά σημαίνει «καταιγίδα». Για να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική θα χρειαστείτε ένα αρκετά μεγάλο κοντάρι και λίγο σπάγκο ή σύρμα για να δημιουργήσετε διαγώνια μοτίβα που θυμίζουν καταιγίδα. (Ένα χοντρό καλάμι μπαμπού είναι ό,τι πρέπει). Τυλίξτε το ρούχο διαγώνια γύρω από το κοντάρι (στην εικόνα που βλέπετε έχουμε χρησιμοποιήσει ένα βαμβακερό φανελάκι) και δέστε το με σύρμα γύρω από το κοντάρι ώστε να σχηματίσετε ένα σπιράλ. Σουρώστε το ύφασμα γύρω από το κοντάρι και βυθίστε το σε έναν κουβά με βαφή. Αφήστε το ύφασμα τυλιγμένο γύρω από το κοντάρι όλο το βράδυ για να στεγνώσει.

Διαγώνιο μοτίβο: δέστε το ρούχο γύρω από ένα κοντάρι και βυθίστε το στη βαφή


Η τεχνική Kanoko

Για τη δεύτερη τεχνική, τη λεγόμενη Kanoko, θα χρειαστείτε βότσαλα και λαστιχάκια. Απλά δέστε το ύφασμα σφιχτά γύρω από τα βότσαλα με τα λαστιχάκια, βυθίστε στη βαφή (μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια μιας χρήσης για να προστατεύσετε τα χέρια σας!) και αφήστε το να στεγνώσει όλο το βράδυ. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφηρημένο επαναλαμβανόμενο κυκλικό μοτίβο.

Κύκλοι: με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να φτιάξουμε ένα κυκλικό μοτίβο.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία