Εσείς χρησιμοποιείτε αντηλιακό για τα μαλλιά σας

Εσείς χρησιμοποιείτε αντηλιακό για τα μαλλιά σας;

Οι περισσότερες από μας ξέρουμε πώς να προστατεύουμε την επιδερμίδα μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Μήπως όμως αμελούμε τα μαλλιά μας;


Τα μαλλιά μας είναι εξίσου ευαίσθητα με το σώμα μας και απαιτούν την ίδια περιποίηση και προστασία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο καυτός ήλιος και η ζέστη μπορούν να κάνουν τα μαλλιά μας ξηρά, θαμπά και εύθραυστα, να φθείρουν την τρίχα, να ξεθωριάσουν το χρώμα και να προκαλέσουν φριζάρισμα και ψαλίδα.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) διεισδύει στο περιτρίχιο (το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του στελέχους της τρίχας), παράγονται ορισμένα πολύ δραστικά μόρια, οι λεγόμενες «ελεύθερες ρίζες».

Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για διάφορες βλάβες:

 

  • Αλλαγές στο χρώμα: Η μελανίνη, η φυσική χρωστική που δίνει χρώμα στα μαλλιά μας, προσφέρει κάποια προστασία. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και φιλτράρει την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, η έντονη ακτινοβολία UVA καταστρέφει τη χρωστική της τρίχας και προκαλεί αλλαγές στο χρώμα. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους τύπους μαλλιών, αν και η φθορά είναι πιο εμφανής στα ανοιχτόχρωμα μαλλιά που περιέχουν λιγότερη μελανίνη. Οι ακτίνες του ήλιου αφυδατώνουν και ξηραίνουν την τρίχα, με αποτέλεσμα τα βαμμένα μαλλιά να ξεθωριάζουν και να χάνουν τη λάμψη τους.
  • Βλάβες στη δομή της τρίχας: Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την έκθεση στην ακτινοβολία UVB επιτίθενται και καταστρέφουν τις πρωτεΐνες της τρίχας και ιδίως την κερατίνη που αποτελεί το βασικό συστατικό των μαλλιών μας. Η βλάβη αυτή είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτήν που προκαλείται από την ακτινοβολία UVA.

Φυσικά, οι βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες του ήλιου στα μαλλιά μας δεν είναι το ίδιο σοβαρές με τις βλάβες στο δέρμα. Το ζωντανό τμήμα της τρίχας (θύλακας, ρίζα, έλυτρο της ρίζας, σμηγματογόνος αδένας) βρίσκεται κάτω από το δέρμα και είναι προστατευμένο. Το ορατό μέρος της τρίχας, το λεγόμενο στέλεχος, αποτελείται από νεκρά κύτταρα και, επομένως, δεν μπορεί να προκληθεί σε αυτό καρκινική βλάβη. Ακόμη κι αν η τρίχα καταστραφεί, σύντομα θα αναγεννηθεί.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα κατεστραμμένα μαλλιά αλλάζουν την εμφάνισή μας επηρεάζοντας την αυτοπεποίθηση και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Όταν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την εικόνα των μαλλιών μας, είμαστε συνήθως ανασφαλείς και νιώθουμε άβολα.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προστατεύσετε τα μαλλιά σας και να τα διατηρήσετε υγιή και λαμπερά το ίδιο εύκολα όπως ακριβώς και την επιδερμίδα σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για τα αντηλιακά μαλλιών, τα οποία κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα στην αγορά, στο εμπόριο υπάρχουν πολλά ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα που φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία και επανορθώνουν και προστατεύουν την τρίχα.

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Ορισμένα σαμπουάν και conditioner χωρίς ξέβγαλμα προσφέρουν και αντηλιακή προστασία, ενώ μπορείτε επίσης να βρείτε ειδικά λάδια και σπρέι μαλλιών με δείκτη προστασίας SPF. (Προσοχή όμως: τα σπρέι ενδέχεται να περιέχουν οινόπνευμα που μπορεί να καταστρέψει την τρίχα).

Η επιστήμη της φωτοπροστασίας των μαλλιών είναι ακόμη ένας σχετικά νέος κλάδος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές έρευνες στον τομέα της περιποίησης των μαλλιών. Γενικά, τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας για τα μαλλιά δεν είναι ακόμη εξίσου αποτελεσματικά με τα προϊόντα για το σώμα. Χρησιμοποιήστε τα, αλλά για μεγαλύτερη προστασία μην αμελείτε ποτέ τα παρακάτω:

 

  • Πέρα από τα ειδικά προϊόντα, μπορείτε επίσης να βάλετε στα μαλλιά σας λίγο από το αντηλιακό που χρησιμοποιείτε για το σώμα πριν βγείτε στον ήλιο (για μεγαλύτερη ευκολία προτιμήστε ένα προϊόν σε σπρέι). Θυμηθείτε να βάζετε πάντα αντηλιακό στη χωρίστρα και στα σημεία του κεφαλιού όπου τα μαλλιά είναι πιο αραιά. Αν πιάσετε τα μαλλιά σας ψηλά, μην ξεχάσετε να βάλετε αντηλιακό στα αυτιά και το πίσω μέρος του λαιμού - δηλαδή στις περιοχές που συνήθως καλύπτονται από τα μαλλιά.
  • Φορέστε καπέλο. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα καπέλο με μεγάλο γείσο που προστατεύει όλο το πρόσωπο, φτιαγμένο από υλικό που επιτρέπει στα μαλλιά και το κεφάλι να «αναπνέουν».  Αν έχετε μακριά μαλλιά, προτιμήστε να τα πιάσετε σε πλεξούδα ή φορέστε μπαντάνα.
  • Ενυδατώστε τα μαλλιά σας για να τα προστατεύσετε από την αφυδάτωση και την ξηρότητα. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν μασάζ με φυσικά αιθέρια έλαια, όπως έλαιο τεϊόδενδρου (tea tree) ή θεραπείες με ζεστά έλαια πριν από την έκθεση στον ήλιο.
  • Τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο αδύναμα και πιο ευαίσθητα στη φθορά. Πριν από την εξόρμησή σας λοιπόν στην παραλία ή την πισίνα, βρέξτε αρχικά τα μαλλιά σας με καθαρό νερό για να τα προστατεύσετε από το αλάτι και το χλώριο που κάνουν το χρώμα να ξεθωριάζει. Έπειτα πιάστε τα μαλλιά σας σε κοτσίδα για να μην δημιουργηθεί ψαλίδα και ψεκάστε τα με αντηλιακό. Μετά από κάθε βουτιά, ξεπλένετε τα μαλλιά σας με καθαρό νερό και βάλτε ξανά αντηλιακό.

(Health24, Δεκέμβριος 2013)

Πηγές:

Draelos ZD. Sunscreens and hair photoprotection. 2006. Dermatologic Clinics.

Jeon SY et al. Comparison of hair shaft damage after UVA and UVB irradiation. 2008. Journal of Cosmetic Science.

Sebetić K et al. UV damage of the hair. 2008 Collegium Antropologicum.

Santos Nogueira AC and Joekes I. Hair color changes and protein damage caused by ultraviolet radiation. 2004. Journal of Photochemistry and Photobiology.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Πρεσβευτές Swiffer

Πρεσβευτές Swiffer

"

Το Swiffer είναι πραγματικά πολύ καλό με βοηθάει στο ξεσκόνισμα ειδικά στα ψηλά σημεία (φωτιστικά / κάδρα / κουρτινόξυλα). Επίσης σχετικά με τις τρίχες της booboos όλα είναι πολύ καλύτερα . Επίσης τα ξεσκόνισμα κρατεί πολύ περισσότερο (εξοικονόμηση χρόνου και κόπου ).

"

απο Πρεσβευτή
ΚΑργυρω