Τα παιδιά σας, γνωρίζουν τα δικαιώματά τους;

Τα παιδιά σας, γνωρίζουν τα δικαιώματά τους;

Μαζευτείτε όλoι μαζί και μιλήστε στα παιδιά μας τα βασικά τους δικαιώματα. Έτσι, θα μάθουν να τα προασπίζονται όσο καλύτερα γίνεται.


Από το 1989 θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εμπνεόντας έτσι τη δημιουργία ενός πιο προστατευτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά απέναντι στη βία, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Τα παιδια μας πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να τα διεκδικούν απέναντι σε όλους όσοι επιχειρούν να τα παραβιάσουν. Σήμερα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ετοιμάσετε ένα ωραίο δείπνο και ενώ το απολαμβάνετε με όλη την οικογένεια, να κάνετε μια συζήτηση στα παιδιά σας για τα δικαιώματά τους. Μπορεί κάτι τέτοιο να τα παραξενέψει αρχικά, αλλά σίγουρα θα τους κινήσει και την περιέργεια.

Μερικά από αυτά είναι*:

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!
 • Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν.
 • Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
 • Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.
 • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους.
 • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα) αλλά πρέπει και να προστατεύονται από τις αρνητικές επιδράσεις τους.
 • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση, μέσα και έξω από την οικογένεια.
 • Τα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.
 • Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ειδική φροντίδα, εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή.
 • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λπ.
 • Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
 • Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση (επαιτεία, εκπόρνευση, πορνογραφία, δουλεμπόριο, κ.λπ.) Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος εργασίας, το ωράριο, κ.λπ..

Προτρέψτε τα παιδιά σας να διαβάσουν και να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματά τους. Σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα ως γονείς και θα τους έχετε δώσει ένα πολύ σηματικό μήνυμα που θα τα ακολουθήσει σε όλη τους τη ζωή: να γνωρίζουν ακριβώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως ανήλικες και αργότερα αλλά ως ενήλικες.

*Πηγή: Συνήγορος του Πολίτη, http://www.0-18.gr/

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Πρεσβευτές Swiffer

Πρεσβευτές Swiffer

"

Το Swiffer είναι πραγματικά πολύ καλό με βοηθάει στο ξεσκόνισμα ειδικά στα ψηλά σημεία (φωτιστικά / κάδρα / κουρτινόξυλα). Επίσης σχετικά με τις τρίχες της booboos όλα είναι πολύ καλύτερα . Επίσης τα ξεσκόνισμα κρατεί πολύ περισσότερο (εξοικονόμηση χρόνου και κόπου ).

"

απο Πρεσβευτή
ΚΑργυρω