Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους κουκλοθέατρο

Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους κουκλοθέατρο

Τα παιδιά είναι προτιμότερο να ασχολούνται με νέες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες παρά να ξοδεύουν όλο τον χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση. Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι το κουκλοθέατρο.


Το παιχνίδι με τις μαριονέτες και η διαδικασία δημιουργίας ιστοριών είναι μια μορφή διασκέδασης για τα παιδιά, αλλά και ένας τρόπος να αναπτύξουν δημιουργικές και γλωσσικές δεξιότητες.

Η Karen Knotts, μαριονετίστρια και κωμικός από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, εξηγεί γιατί οι κούκλες και οι μαριονέτες αρέσουν τόσο πολύ στα παιδιά: «Στα παιδιά αρέσει πολύ να βλέπουν πλασματάκια που κουνιούνται και μιλούν και είναι μικρότερα από αυτά. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, πιστεύουν πραγματικά ότι η μαριονέτα είναι ζωντανή».

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για το πώς να ξεκινήσετε.

Πρώτα απ' όλα παιχνίδι

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους κούκλες. Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, η Karen προτείνει απλές κούκλες φτιαγμένες από παλιές κάλτσες. Κολλήστε κουμπιά και κλωστές και κόψτε σχήματα από τσόχα για να φτιάξετε ένα πρόσωπο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αφού παίξουν αρκετά, δείξτε τους πώς μπορούν να κάνουν την κούκλα να κουνιέται και να φαίνεται σαν να μιλάει. Πολλές κούκλες δεν είναι δυνατόν να κουνιούνται τόσο πολύ, οπότε η φωνή που θα επιλέξετε θα είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα. Δείξτε τους τη διαφορά μεταξύ μιας θυμωμένης και τσιριχτής φωνής και μιας χαρούμενης και γλυκιάς φωνής.

Όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνουν, τα παιδιά μπορεί να προχωρήσουν σε πιο περίπλοκες κατασκευές και να εξελιχθούν στην τέχνη του κουκλοθέατρου. Χρειάζεται μεγαλύτερη επιδεξιότητα για να χειριστεί κανείς μια κούκλα που έχει αρθρώσεις στα χέρια ή για να ερμηνεύσει ένα πιο ιδιαίτερο ρόλο.

Εμπνεύστε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους

Αν το να διηγούνται ιστορίες με κούκλες και μαριονέτες είναι μια νέα δραστηριότητα για τα παιδιά σας, υπάρχουν τρόποι να εμπνεύσετε τη φαντασία τους:

 

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!
  • Η ιστορία μπορεί να ξεκινήσει από την κούκλα. Αν η κούκλα που έφτιαξε το παιδί είναι χαμογελαστή, ζητήστε του να βρει λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να είναι χαρούμενη.
  • Αν υπάρχουν στο σπίτι πολλά παιδιά και πολλές κούκλες, προτείνετε ένα απλό θέμα και ζητήστε από τα παιδιά να απαντήσουν χρησιμοποιώντας τις κούκλες. Για παράδειγμα, αν το θέμα είναι το παγωτό, η κάθε κούκλα μπορεί να εξηγήσει γιατί της αρέσει το παγωτό ή γιατί δεν της αρέσει.
  • Έπειτα, τα παιδιά πρέπει να διαλέξουν την αγαπημένη τους ιστορία. Επιλέξτε μια μικρή σκηνή από μια ιστορία ή ένα παραμύθι. Εσείς θα διαβάζετε τους διαλόγους και τα παιδιά θα ερμηνεύουν τους ρόλους με τις κούκλες.

Ενώ αυτές οι ιδέες είναι χρήσιμες για να αναπτύξουν τα παιδιά τη δημιουργικότητά τους, «αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το κατά πόσο ανταποκρίνονται». Σύμφωνα με την Karen, «Στα παιδιά αρέσει πολύ να φτιάχνουν ιστορίες. Κάποιες φορές πρέπει απλώς να τα ενθαρρύνετε, κάνοντάς τα να πιστέψουν ότι κάθε κούκλα είναι ένας χαρακτήρας και να κάνετε την αρχή της ιστορίας».

Διοργανώστε μια παράσταση

Η παράσταση είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείξουν τα παιδιά τις κούκλες τους και να διηγηθούν τις ιστορίες τους. Όταν τα παιδιά είναι έτοιμα, πρέπει να θυμάστε τα εξής:

 

  • Αρχικά πρέπει τα παιδιά να εξασκηθούν στο να κουνούν τις κούκλες ενώ ταυτόχρονα κάνουν τις φωνές τους.
  • Πρέπει να εξοικειωθούν με τη «σκηνή». Για σκηνικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιφάνεια ενός τραπεζιού ή και τίποτε απολύτως.
  • Αν χρησιμοποιήσετε πραγματικό κουκλοθέατρο, μπορείτε να εστιάσετε μια κάμερα στη σκηνή και να την συνδέσετε με την τηλεόραση ή με μια οθόνη. Έτσι, τα παιδιά θα μπορούν να ελέγχουν σε ποιο ύψος της σκηνής βρίσκονται οι μαριονέτες, καθώς και πώς τα πάνε με την ερμηνεία τους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η παράσταση δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Ο στόχος είναι τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις κούκλες παίζοντας έναν απλό ρόλο. Και φυσικά να διασκεδάσουν!

Άλλα πλεονεκτήματα

Η ενασχόληση με το κουκλοθέατρο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να νιώθουν πιο άνετα με τους γύρω τους. «Οι κούκλες και οι μαριονέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για τα ντροπαλά παιδάκια και να τα βοηθήσουν να ανοιχτούν», προσθέτει η Karen.

Το κουκλοθέατρο θα ανοίξει στα παιδιά σας την πόρτα σε έναν κόσμο γεμάτο φαντασία και δημιουργικότητα. Ξεκινήστε λοιπόν ψάχνοντας στα συρτάρια για παλιές κάλτσες. Κολλήστε επάνω τους ματάκια και διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας!

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Πρεσβευτές Swiffer

Πρεσβευτές Swiffer

"

Το Swiffer είναι πραγματικά πολύ καλό με βοηθάει στο ξεσκόνισμα ειδικά στα ψηλά σημεία (φωτιστικά / κάδρα / κουρτινόξυλα). Επίσης σχετικά με τις τρίχες της booboos όλα είναι πολύ καλύτερα . Επίσης τα ξεσκόνισμα κρατεί πολύ περισσότερο (εξοικονόμηση χρόνου και κόπου ).

"

απο Πρεσβευτή
ΚΑργυρω