Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η βία δεν λύνει, αλλά δημιουργεί προβλήματα;

Πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας ότι η βία δεν λύνει, αλλά δημιουργεί προβλήματα;

Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσετε με τα παιδιά σας τα μειονεκτήματα της βίας. Φαίνεται δύσκολο, αλλά ακολουθήστε τα βήματα που σας προτείνουμε και θα τα καταφέρετε!


1ο Βήμα: Ρωτήστε τα παιδιά σας γνωρίζουν τι είναι η «Διεθνής Ημέρα της Μη Βίας».

Το πιο πιθανό είναι να μην γνωρίζουν για την ημέρα αυτή, οπότε μπορείτε να τους αναφέρετε ότι στις 2 Οκτωβρίου όλος ο κόσμος γιορτάζει την «Ημέρα Μη Βίας». Με απλά λόγια, εξηγήστε τους ότι η Μη Βια είναι μια στάση ή ένας τρόπος ζωής όπου όλοι προσπαθούμε να μην ασκούμε οποιαδήποτε μορφή βίας στους συνανθρώπους μας, τα ζώα και το περιβάλλον μας.Σίγουρα θα ακολουθήσει η αγαπημένη ερώτηση των παιδιών... «Γιατί;;;»

2ο Βήμα: Εξηγήστε τους με απλά λόγια γιατί η βία είναι «κάτι λάθος».

Πείτε στα παιδιά σας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις και οτι αυτό ισχυεί για όλους, ανεξάρτητα από τη χώρα που προέρχονται ή από το τι πιστεύουν. Εάν το παιδί σας είναι μικρής ηλικίας, απλά αναφέρετε ότι «όλα τα παιδιά είναι ίσα». Αυτό όμως, εξηγήστε τους, δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και δεν μας αρέσουν τα ίδια πράγματα. Όταν λοιπόν διαφωνούμε σε κάτι, θυμώνουμε με κάποιον ή δεν μας αρέσει κάτι σε αυτόν/αυτήν δεν πρέπει να χρησιμοποιύμε βια. Δώστε έμφαση στο να καταλάβουν τα παιδιά τη διαφορά μεταξύ «ίδιου» και «ίσου».

3ο Βήμα: Τι σημαίνει «Χρησιμοποιώ Βία»;

Εδώ θα πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις μορφές βίας χρησιμοποιώντας παραδείγματα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν. Θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε σαν παράδειγμα ένα άτομο που γνωρίζει το παιδί σας.

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Σωματική βία: Περιγράψτε τη σωματική βία κάπως έτσι: «Σωματική βία είναι να μαλώσεις με την Ελένη και να την χτυπήσεις. Πρέπει να συζυτήσεις μαζί της ή να διακόψεις τη συζήτηση εάν είσαι πολύ νευριασμένος/η. Μετά, μπορείς να μιλήσεις για αυτό που συνέβη στον μπαμπά ή τη μαμά».

Λεκτική βία :Καμιά φορά, εξηγήστε στα παιδιά σας, κάποιες λέξεις μας κάνουν να αισθανόμαστε πάρα πολύ άσχημα. Οι λέξεις που πληγώνουν τους άλλους αποτελούν μορφή βίας. Περιγράψτε τη λεκτική βία κάπως έτσι: «Λεκτική βία είναι να μαλώσεις με την Ελένη και να της μιλήσεις άσχημα, να της φωνάξεις ή να την βρίσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνεις την Ελένη να στεναχωρηθεί.»

Είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά τις «εναλλακτικές» που έχουν εκτός της βίας, όπως η συζήτηση. Εξηγήστε τους ότι η Μη Βια μας εξασφαλίζει ότι θα βρούμε λύση στο πρόβλημα, ενώ η βία κάνει το κάθε πρόβλημα μεγαλύτερο. Η Μη Βία οδηγεί σε μία ήρεμη, ειρηνική ζωή και οτι εάν ο καθένας χρησιμοποιούσε βία τότε ο κόσμος μας θα ήταν γεμάτος πόνο και στεναχώρια.

Εκτός από τη συζήτηση για τη Μη Βία, είναι σημαντικό να κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από βίαιες σκηνές, ελέγχοντας τι βλέπουν στην τηλεόραση αλλά και με τι παιχνίδια παιρνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Φυσικά, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, εάν οι ίδιοι οι γονείς δεν δίνουν το καλό παράδειγμα. Για να μην ισχύει  λοιπον το «δάσκαλε που δίδασκε...ς», διατηρήστε μία στάση ζωής που δεν επικροτεί καμία μορφή βίας.

Μην ξεχνάτε: τα παιδιά διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους πρώτα και κύρια μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία

Πρεσβευτές Swiffer

Πρεσβευτές Swiffer

"

Το Swiffer είναι πραγματικά πολύ καλό με βοηθάει στο ξεσκόνισμα ειδικά στα ψηλά σημεία (φωτιστικά / κάδρα / κουρτινόξυλα). Επίσης σχετικά με τις τρίχες της booboos όλα είναι πολύ καλύτερα . Επίσης τα ξεσκόνισμα κρατεί πολύ περισσότερο (εξοικονόμηση χρόνου και κόπου ).

"

απο Πρεσβευτή
ΚΑργυρω