Πώς να τιθασεύσετε τον ενθουσιασμό των παιδιών σας για τα Χριστούγεννα

Πώς να τιθασεύσετε τον ενθουσιασμό των παιδιών σας για τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη περίοδος κάθε παιδιού. Διακοπές, διασκέδαση, μα πάνω από όλα δώρα! Με όλα αυτά μαζί, η περίοδος αναμονής των Χριστουγέννων μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανυπομονησία και εκνευρισμό....


Αν εργάζεστε και το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο με εορταστικές δραστηριότητες και δουλειές του σπιτιού, το να καταφέρετε να ελέγξετε τα συναισθήματα του παιδιού σας μπορεί να καθορίσει αν θα απολαύσετε ή όχι τη γιορτινή περίοδο. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένους τρόπους για να καταπολεμήσετε το άγχος των γιορτών.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα στα μέτρα σας

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη προκλήσεις, εξαιτίας των επιπλέον δραστηριοτήτων που προκαλούν κούραση και διαταράσσουν τον ύπνο των παιδιών. Ταυτόχρονα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης κάνει τα πράγματα χειρότερα. «Οι γονείς έχουν την τάση να κανονίζουν υπερβολικά πολλά», λέει η Susan North, σύμβουλος γονέων και οικογενειακή σύμβουλος από την Καλιφόρνια. «Δημιουργήστε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα». Οι υπερβολικά πολλές δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν άγχος στα παιδιά. «Οι δραστηριότητες πρέπει να προσφέρουν χαρά κι όχι εκνευρισμό».

Σεβαστείτε τα όρια

Το να επιτρέπετε στα παιδιά να μένουν ξύπνια έως αργά, να τρώνε ανθυγιεινά και να παίζουν πάρα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα μπορεί να είναι η εύκολη λύση, αλλά το πιθανότερο είναι να κάνει τα παιδιά δύστροπα. «Είναι στο χέρι των γονιών να θέσουν τα όρια», λέει η Susan. «Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν». Αν τηρείτε τα όρια που έχετε θέσει, θα βοηθήσετε τα παιδιά να διαχειριστούν τον ενθουσιασμό τους, να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία και υπομονή. Ένας γονιός που τη μια μέρα είναι αυστηρός και την άλλη χαλαρός στο θέμα των κανόνων που θέτει, μπορεί στην αρχή να ενθουσιάσει το παιδί, αλλά τελικά θα του προκαλέσει άγχος.

Φροντίστε η αναμονή να συνοδεύεται από χαρά, όχι άγχος

Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι γονείς μπορεί να απορροφηθούν από τις προετοιμασίες και τα ψώνια. Μπορεί, επίσης, να αγχώνονται για τα επιπλέον έξοδά τους. Η Susan λέει ότι οι γονείς πρέπει να προφυλάσσουν τα παιδιά τους από τις ανησυχίες των μεγάλων. «Είναι δύσκολο να μπορέσει το παιδί σας να περιμένει τις γιορτές με χαρά, αν εσείς οι ίδιοι είστε ανήσυχοι». Ακόμη, σε περίπτωση που σας αρέσει να κάνετε τα ψώνια των Χριστουγέννων πολύ νωρίτερα (π.χ. από το Νοέμβριο) πρέπει να το κρατήσετε κρυφό από τα παιδιά σας. Αν δημιουργήσετε στο παιδί σας ενθουσιασμό για τα δώρα από πολύ νωρίς, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ελέγξετε τα συναισθήματα και την ανυπομονησία του.

Κάντε τις γιορτές όπως τις θέλετε εσείς

«Μην επιτρέψετε σε εξωτερικούς παράγοντες να επηρεάσουν τις γιορτές σας», προειδοποιεί η Susan. Οι γονείς πρέπει να αντιστέκονται στην καταναλωτική μανία των Χριστουγέννων. Αυτό, φυσικά, μπορεί να είναι δύσκολο με τις ατέλειωτες διαφημίσεις στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, τις αφίσες και τις βιτρίνες. Παρόλο που τα παιδιά είναι πιθανό να σας παρακαλάνε να πάτε στο κατάστημα παιχνιδιών, όπου μπορεί να γίνουν πάρα πολύ νευρικά εξαιτίας των πολλών ερεθισμάτων, εσείς επιλέξτε να τα συμπεριλάβετε σε μια πιο ήρεμη δραστηριότητα. Αφήστε τα να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή να οργανώσουν ένα γεύμα. Η Susan τονίζει ότι «ο ρόλος των γονιών είναι να κάνουν τις γιορτές όπως οι ίδιοι τις σχεδίαζαν. Αυτό είναι το πραγματικό δώρο».

Προσφέρετε στους άλλους

Οι γονείς δε πρέπει να δωροδοκούν! «Όλοι μπαίνουν στον πειρασμό να δωροδοκήσουν τα παιδιά για να συμπεριφερθούν σωστά», λέει η Susan. Αν, όμως, τους λέτε ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα τους φέρει δώρα επειδή δεν συμπεριφέρονται καλά, «ενισχύετε την καταναλωτική πτυχή των Χριστουγέννων». Ακόμη, προτείνει να δείξετε στα παιδιά από 4 ετών και πάνω την αξία της φιλανθρωπίας, αντί να τα αφήσετε να επικεντρώνονται στα δώρα που θα λάβουν. Η ηλικία αυτή είναι κατάλληλη, γιατί τότε μπορούν να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι είναι ωραίο να βοηθάει κανείς τους άλλους. Η Susan προτείνει να κάνετε δώρα σε μια οικογένεια που έχει ανάγκη ή να συμμετάσχετε σε κάποιο πρόγραμμα του σχολείου που προσφέρει φαγητό και δώρα σε άπορα παιδιά. Αν μάθετε στα παιδιά σας να βοηθούν τους άλλους, θα τα βάλετε στο πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων.

Είναι στο χέρι σας να τονίσετε τις θετικές και χαρούμενες πτυχές των Χριστουγέννων και να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές. Η σταθερότητα και η δική σας ήρεμη συμπεριφορά θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να διαχειριστούν τις προσδοκίες και τα συναισθήματά τους. Αντισταθείτε στην πίεση του υπερκαταναλωτισμού και κάντε τα Χριστούγεννα όπως τα ονειρεύεστε για τα παιδιά σας. Με αυτό τον τρόπο θα περάσετε όλοι υπέροχα.

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία