Οι χρυσοί κανόνες για «κοινή γραμμή» στην ανατροφή των παιδιών σας

Οι χρυσοί κανόνες για «κοινή γραμμή» στην ανατροφή των παιδιών σας

Η καλή επικοινωνία, η κοινή τακτική και η ουσιαστική υποστήριξη δεν κάνουν καλό μόνο στα παιδιά σας, αλλά ταυτόχρονα ελαφραίνουν και το δύσκολο έργο του γονιού.


Η εποχή που «κοινή γραμμή» στο μεγάλωμα των παιδιών σήμαινε ότι αλλάζετε και οι δυο τις πάνες ίσως να σας φαίνεται πλέον πολύ μακρινή. Όμως, όποια κι αν είναι η ηλικία των παιδιών σας, το «κοινό στρατόπεδο της μαμάς και του μπαμπά» εξακολουθεί να παραμένει βασικό στοιχείο για μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Ακόμα κι αν έχουμε την τύχη η οικογενειακή μας ζωή να κυλάει ομαλά, κανένας μας δεν έχει την παραμυθένια οικογένεια της σειράς «Το μικρό σπίτι στο Λιβάδι». Και θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό, πρέπει να θυμόμαστε, που και που, μερικούς χρυσούς κανόνες.

Η ισχύς εν τη ενώσει
Είτε διαλέξατε το σύντροφό σας επειδή έχετε πολλά κοινά, είτε επειδή τα αντίθετα έλκονται, αξίζει να θυμηθείτε τι ήταν εκείνο που σας άρεσε αρχικά στο έτερό σας ήμισυ. Μπορεί να μην είσαστε το ίδιο ξένοιαστοι όσο πριν γίνετε γονείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διασκεδάσετε πια. Αν μια φορά τη βδομάδα βγαίνετε οι δυο σας «ραντεβού» ή απλά διαλέγετε να δείτε ένα DVD που αρέσει και στους ΔΥΟ σας, θα δημιουργήσετε καλύτερη βάση για την οικογενειακή σας ζωή.
Τελικά, αν τα παιδιά βλέπουν τη μαμά και τον μπαμπά να μοιράζονται εμπειρίες σαν ίσοι, θα αντιληφθούν και θα σεβαστούν το γεγονός ότι και οι δυο σας έχετε το ίδιο μερίδιο εξουσίας και στη δική τους ζωή.

Καλή επικοινωνία
Είτε έχετε ένα παιδί είτε έξι, είναι πολύ σημαντικό από την πρώτη κιόλας στιγμή και οι δυο σας να ξέρετε τις σκέψεις και τις προσδοκίες του άλλου. Οι μέρες που εξαφανιζόσασταν στην κρεβατοκάμαρα για να τακτοποιήσετε τη ντουλάπα με τις ώρες αφήνοντας το σύζυγο να προσέχει το μωρό χωρίς καν να ξέρει αν θα πρέπει να φροντίσει για το επόμενο γεύμα του, ανήκουν στο παρελθόν.
Μέχρι όμως να πάνε τα παιδιά σχολείο, μάλλον θα έχετε μάθει πώς να οργανώνεστε καλύτερα. Διαφορετικά, η βδομάδα σας θα περνάει μέσα στο άγχος ενώ το Σαββατοκύριακο θα ακούτε την γκρίνια των άλλων επειδή δεν μπορούν να διασκεδάσουν όπως θα ήθελαν.
Φυσικά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε λίστα καθηκόντων και να την κολλήσετε στην κουζίνα, αλλά αν θέλετε να εξαφανιστείτε στην κρεβατοκάμαρα και να φτιάξετε τη ντουλάπα, καλύτερα να το πείτε από νωρίς ώστε να μπει στο πρόγραμμα.
Ακόμα και τα νήπια θα πάνε από τον ένα γονιό στον άλλο για να πάρουν τελικά το παιχνίδι ή το φαγητό που θέλουν. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα χρησιμοποιήσουν την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ σας για να πετύχουν αυτό που θέλουν καταλήγοντας στο «η μαμά, όμως, με αφήνει….».

Δείξτε συνέπεια
Αν συμφωνήσετε μεταξύ σας τον τρόπο που θα αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας – όπως για παράδειγμα πόσα γλυκά θα τρώνε ή πόσο χαρτζιλίκι θα παίρνουν για ρούχα – θα πρέπει να τηρείτε τη συμφωνία. Μπορεί να χαλαρώνετε λίγο τους «κανόνες του σπιτιού» όταν είσαστε κουρασμένες ή έχετε πολλά στο κεφάλι σας, αλλά όταν ο ένας γονιός πει κάτι κι ο άλλος περάσει διαφορετική γραμμή, τότε τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την ασάφεια προς όφελός τους.
Τα παιδιά δεν επιδιώκουν ενδόμυχα να χειραγωγήσουν τις καταστάσεις. Έχουν ανάγκη από καθοδήγηση και μέχρι να είναι σε θέση να διδαχθούν από την εμπειρία τους, πρέπει να τους προσφέρετε μία ενιαία κατεύθυνση που και οι δύο γονείς θεωρείτε σωστή.
Αν προκύψει ένα θέμα όπου δεν συμφωνείτε και οι δυο σας, είναι σημαντικό να λύσετε τις διαφορές σας όταν τα παιδιά δεν είναι μπροστά, ώστε να μην καταλάβουν αυτήν την έλλειψη σύμπνοιας. Κάποιες φορές, ίσως σε μια διαδρομή με το αυτοκίνητο ή στις διακοπές, μπορεί να σας ξεφύγει και να καβγαδίσετε για κάποιο θέμα μπροστά στα παιδιά χωρίς να μπορείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας. Καλό θα είναι μετά να το σκεφτείτε λογικά και να στηρίξετε ο ένας τον άλλο, αντί να κριτικάρετε ανοιχτά τον σύντροφό σας, και όλα θα τακτοποιηθούν.

Δεν πειράζει ο ένας γονιός να κάνει τον καλό κι ο άλλος τον αυστηρό!
Δεν είναι αναγκαστικά κακό αν ο ένας γονιός είναι πιο αυστηρός από τον άλλο, αρκεί οι κατευθύνσεις που και οι δυο δίνετε στα παιδιά σας να είναι πάνω-κάτω κοινές.  Για παράδειγμα: ο ένας μπορεί να σκέφτεται ότι κάτι τρομερό θα συμβεί στην κόρη σας στην πρώτη της βραδινή έξοδο με τους συμμαθητές της, και ο άλλος να θεωρεί ότι απλά κάνει κάτι καινούριο, εφόσον βέβαια γνωρίζετε από την ίδια τι θα κάνει, που θα πάει και πώς θα αντιμετωπίσει κάποιο πιθανό πρόβλημα. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πρέπει να δείξετε κατανόηση στην άποψη του συντρόφου σας και να τον ενημερώσετε για το τι είπατε στο παιδί σας. Αν είπατε «ναι» στην έξοδο, και οι δύο πρέπει να γνωρίζετε τους όρους που τέθηκαν στο παιδί σας πριν βγει.


Registration

Γίνε μέλος στο epithimies.gr και απόκτησε μοναδικά προνόμια!

Γίνε μέλος τώρα!

Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία

Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία με αστερίσκο για να συνεχίσετε. Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε προσαρμοσμένες προσφορές και περιεχόμενο, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε τα προαιρετικά πεδία